Szerző: Voith Hunor

2015. március 30. 11:40

Majdnem minden Lumián kipróbálható lesz a Windows 10

Most már tényleg csak napok, esetleg egy-két hét kérdése, és szinte az összes Lumián ki lehet majd próbálni a Windows 10 technikai előzetesét - osztotta meg a hírt egy blogbejegyzésben Gabe Aul, az operációs rendszer fejlesztéséért felelős vezető. Sajnos egyelőre úgy fest, hogy a Lumia 930 ebből a körből is kimarad, ahogy a többi, nem Nokia vagy Microsoft gyártmányú windowsos készülék is.

Több mint másfél hónap telt el azóta, hogy a Microsoft kiadta a Windows 10 telefonos technikai előzetesének első nyilvános tesztverzióját. Az operációs rendszert ma még csak hat, belépő szintű és középkategóriás modellre lehetett feltelepíteni, azért, mert csak azokon lehetett megoldani a szoftverfrissítést a rendszerpartíció átméretezése nélkül. A Windows 10 fejlesztését vezető Gabe Aul már akkor megígérte, hogy az úgynevezett partition stitching (dinamikus partíció átméretezés) funkció beépítésével jelentősen ki fogják terjeszteni a támogatott készülékek listáját.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Arra azonban kevesen számítottak, hogy a fejlesztési és belső tesztelési folyamat az első verzió kiadását követően 6-8 hetet fog igénybe venni. Szerkesztőségünknek a Microsoft Magyarország közel egy hónapja már felajánlotta, hogy küldeni fog egy Windows 10-zel előtelepített Lumia 930-at (amit ugye a jelenleg elérhető build hivatalosan nem támogat), ebből arra következtettünk, hogy a szélesebb körű támogatással felvértezett build nyilvános kiadása sem lehet már messze. Az ígért készülék azonban végül nem érkezett meg, így sejthető volt, hogy a folyamat tovább fog tartani, mint eredetileg gondoltuk.

Nem hivatalos módszerrel egyébként a még nem támogatott telefonokra is telepíthető az aktuális technikai előzetes, ezt azonban csak azoknak érdemes kipróbálni, akik tisztában vannak a lehetséges adatvesztéssel vagy esetleg egy komolyabb negatív következmény, a készülék használhatatlanná tételével.

Most már tényleg jön

Gabe Aul múlt egy múlt hét végi blogbejegyzésben jelentette be, hogy a Microsoft elkészült a partícióátméretezési funkcióval, és az azzal kiegészített változat már a belső tesztelés előrehaladott fázisában van. A tárolás és fájlrendszer validálásáért felelős csapat már jóvá hagyta, de Aul szerint várhatóan ezt a hetet még a hibák kijavításával fogják tölteni, így pontos kiadási dátumról nem ejtett szót. A telefonos Windows 10 új tesztverzióját már az asztali operációs rendszer előzetesének kapcsán ismertetett, gyorsított ütemezés alapján fogja elérhetővé tenni a Microsoft, így akár már e hét vége felé is letölthető lehet a frissített kiadás.

Ez az elsőnél lényegesen több telefont, lényegében az összes Lumiát fogja támogatni – azért lényegében, mert a csúcsmodell (és nekünk korábban felkínált) 930 továbbra is hiányzik a támogatott készülékek listájáról, ráadásul a másik, nem házon belüli zászlóshajó, a windowsos HTC One M8 sem került be a második körbe. Arról, hogy a Lumia 930 mikor kaphatja meg az előzetest, nincs információ, Gabe Aul egyelőre csak annyit osztott meg egy Twitter-bejegyzésben, hogy a fejlesztés során egy modellspecifikus hibával találkoztak, amit még nem tudtak megoldani.

A Microsoft azzal kapcsolatban sem közölt még új részleteket, hogy a nem Microsoft vagy Nokia gyártmányú modelleken kipróbálható lesz-e valaha a Windows 10 előzetese. A finn cég neve egyébként érdekes módon teljesen hiányzik Aul blogbejegyzéséből, a támogatott készülékek listájában a korábban Nokia által gyártott modellekre egyszerűen csak Lumiaként hivatkozik a fejlesztés vezetője.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról