:

Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 25. 00:59

Intel: Fekete Péntek - 91 milliárd $-ral csökkent a cég piaci értéke ...

Az Intel részvényárfolyama pénteken 22%-kal zuhant vissza, miután a világ legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy negyedéves forgalma a vártnál gyengébb lesz az európai kereslet gyengesége miatt . Az Intel történetének legnagyobb részvényárfolyam csökkenése volt a pénteki: a 13,55$-ral 47,94$-ra esett vissza az árfolyama, ami azt jelenti, hogy 91 milliárd $-ral csökkent az Intel piaci értéke (ez a csökkenés a Ford és a General Motors együttes értékét is meghaladó összeg ...). Összesen 308 millió részvény cserélt gazdát - ez egy napi rekordnak számít a Nasdaq tőzsdén (a korábbi rekordot július 26-án állította fel a JDS Uniphase 200,4 millió részvénnyel).

Az Intel részvényárfolyama pénteken 22%-kal zuhant vissza, miután a világ legnagyobb chipgyártója bejelentette, hogy negyedéves forgalma a vártnál gyengébb lesz az európai kereslet gyengesége miatt. Az Intel történetének legnagyobb részvényárfolyam csökkenése volt a pénteki: a 13,55$-ral 47,94$-ra esett vissza az árfolyama, ami azt jelenti, hogy 91 milliárd $-ral csökkent az Intel piaci értéke (ez a csökkenés a Ford és a General Motors együttes értékét is meghaladó összeg ...). Összesen 308 millió részvény cserélt gazdát - ez egy napi rekordnak számít a Nasdaq tőzsdén (a korábbi rekordot július 26-án állította fel a JDS Uniphase 200,4 millió részvénnyel).

Az Intel forgalma a második negyedéves 8,3 milliárd $-hoz képest 3-5%-kal fog nőni, szemben a korábbi várakozásokkal, amelyek szerint akár 10% is lett volna a növekedés. Számos PC gyártó ill. beszállító cég részvényárfolyama csökkent e hír hatására, mivel a vártnál gyengébb második féléves kereslet sok mindenkit érinthet közvetlenül vagy közvetve: a Dell (az Intel-hez leglojálisabb nagy PC gyártó) részvényárfolyama 2$-ral (5,27%-kal) 35,94$-ra csökkent, míg az Applied Materials (a világ legnagyobb félvezetőgyártáshoz szükséges berendezéseket gyártó cége) 3,5$-ral (4,76%-kal) 70$-ra esett vissza, a Microsoft 0,94$-ral 63,25$-a csökkent. Ezzel szemben az 'alternatív' processzor megoldásokkal kisérletező nagy PC gyártók sorra pozitív eredménnyel zárták a pénteki napot: ld. Gateway (4,5$-ral, 8,82%-kal 55,5$-ra emelkedett), Compaq (0,75$-ral, 2,69%-kal 28,62$-ra emelkedett), IBM (2,38$-ral, 1,95%-kal 123,88$-ra emelkedett) vagy HP (ld. Carly Fiorina-val kapcsolatos hírünket).

Az európai eladások az Intel forgalmának 22%-át teszik ki, tehát nem marginális területről van szó. Viszont továbbra sem világos az, hogy a gondok vajon csak Európára terjednek ki: az immár hetek óta tartó vita középpontjában az áll, hogy vajon az USA kereslettel mi a helyzet, márpedig Ashok Kumar, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzőjének 'vitaindítójában' az állt, hogy a gondok a nagy vízen túl vannak a kereslettel: vajon mi lesz, ha az öreg és az új kontinensen egyaránt keresleti problémákkal kell szembenézni? Nekünk fogyasztónknak egy jó dolgot mindenesetre jelenthet mindez: ti. árháborút és az abból következő alacsonyabb árakat ...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.