:

Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 25. 00:35

Az Intel gondjai újabb esélyt jelentenek az AMD számára

Az amerikai Micron Electronics és a brit Tiny PC bejelentették, hogy AMD processzoros számítógépeket kezdenek el gyártani. Az időzítés nem is lehetett volna jobb az AMD számára, most, hogy az Intel gondokkal küszködik .

Az amerikai Micron Electronics és a brit Tiny PC bejelentették, hogy AMD processzoros számítógépeket kezdenek el gyártani. Az időzítés nem is lehetett volna jobb az AMD számára, most, hogy az Intel gondokkal küszködik.

A főbb amerikai PC gyártók közül az IBM után másodikként a Micron is bevezet Duron processzoros gépeket, igaz eleinte csak a Best Buy boltokban fogják ezeket árulni. A brit Tiny PC pedig Athlon ill. Duron processzoros, otthoni felhasználóknak szánt gépeket fog gyártani. Az AMD Athlon alapú szerver ill. laptop processzorainak megjelenése a negyedik negyedévre várható és az idei bevezetéseket figyelembe véve várhatóan a cég fogja is tudni tartani a határidőket.

Az érdekesség az Intel európai kereslet gondjaival kapcsolatban az, hogy ha a valutaválsággal és egyéb gazdasági gondokkal küzdő régióban tovább romlik a helyzet, akkor az újabb árháborúhoz vezethet a két cég között. Az elemzők egyöntetű véleménye szerint az AMD piaci részesedése növekedett az utóbbi időben, sőt egyesek szerint az Intel mostani gondjainak egy részét az AMD-nek köszönheti.

A rossz hír az AMD-vel kapcsolatban az, hogy a keresletnél jóval kevesebb Duron processzort gyárt a cég, ami nehezítheti az AMD esélyeit az olcsó PC kategóriában, ahol a Celeron-nal kellene versenyeznie a Duron-nak: nem is kétséges, hogy a Celeron vagy a Duron a jobb (ezúttal a szakértők egyértelmű véleménye az, hogy a Duron a nyerő ebben a párosban) - a gond a processzorok viszonylagos hiánya a piacon. Természetesen a gondot az okozza, hogy még az Athlon-okból és a Thunderbird-ökből sem tudja teljes mértékben kielégíteni a cég a keresletet, márpedig ezeken nyilvánvalóan jóval magasabb nyereséget tud realizálni az AMD - ezért önmagában nem lehet hibáztatni a céget. Azért reméljük hamarosan jut megfelelő kapacitás a Duron-ra (ill. annak leendő utódjára) is, mert vásárlói szempontból a processzor ár/teljesítmény mutatója valószínűleg a legjobb a mai PC processzor piacon ...

Az AMD részvényárfolyama pénteken 2,56$-ral (10,70%-kal) 26,50$-ra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.