Szerző: Koi Tamás

2015. március 23. 14:50

Mindenki 4G-zhet a Telekomnál

Március közepétől a Magyar Telekom összes mobilnetes előfizetője hozzáférhet a szolgáltató új, a korábbinál gyorsabb átviteli kapacitást és nagyobb lefedettséget biztosító, 4G/LTE hálózatához.

Március közepétől gyakorlatilag az összes, mobilnetet használó előfizetője számára elérhetővé tette az új generációs, 4G/LTE hálózatot a Magyar Telekom, ezzel a feltöltőkártyás előfizetőket sem éri többé semmilyen hátrányos megkülönböztetés az elérhető hálózat tulajdonságait illetően. Bár az adott díjcsomagokkal igénybe vehető adatátviteli sebesség-maximum sehol sem változik, a nagyobb kapacitású hálózatnak köszönhetően az ügyfelek így is jobb minőségű szolgáltatást kaphatnak, különösen a nagy forgalmú cellákban, illetve olyan régiókban, ahol a 3G-s hálózatot nem épített ki a szolgáltató.

Mint azt januárban megírtuk, a Telekom korábban kizárólag havidíjas ügyfelek számára tette lehetővé a 4G-s hálózat használatát, eleinte azok közül is csak a drágább díjcsomagokra előfizetők élvezhették a nagyobb sávszélességet, és jellemzően csak a nagyobb városok körzetében. A szolgáltató a tavalyi év során fokozatosan, a legtöbb havidíjas díjcsomagnál bekapcsolta a 4G-hozzáférést, igaz, az elérhető sávszélesség tekintetében továbbra is alkalmaz áralapú differenciálást a cég. Mostantól már a dominós ügyfelekkel sem kivételez a szolgáltató, bár esetükben a 4G-re váltás járhat némi tennivalóval, a régi SIM-kártyájukat ugyanis újra kell cserélni (az új kártyát ingyen biztosítja a Telekom).


Az új generációs hálózathoz új generációs SIM-re is szükség van

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az operátor 4G-s hálózatának lefedettsége, illetve a technológiával elérhető csúcssebesség tavaly októberben nőtt jelentős mértékben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvenciapályázatának lezárását követően. Ezen a pályázaton a Magyar Telekom összesen három frekvenciacsomag használati jogát nyerte el, ezzel a cég által használatban lévő spektrum szélessége 189 MHz-re nőtt, melynek tetemes része a mobilnet-hálózat számára van fenntartva. Az azóta eltelt időben a Telekom és a Telenor bejelntette, összekapcsolja a 800 MHz-es LTE-hálózatát, ezzel az elérhető maximális sávszélesség frekvenciától függetlenül 150 Mbps-re nőtt cellánként.

Alighanem részben ennek a fejlesztésnek köszönhetően március elejétől a Telenor is megnyitotta minden előfizetője előtt a 4G/LTE-hálózatot. A Telenor és a Telekom 4G-s ügyfelei a tervek szerint az év végére az ország területének 95, illetve 97 százalékán érhetik majd el a gyors szélessávú hálózatot (kültéri lakossági lefedettség).

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról