Szerző: Gálffy Csaba

2015. március 6. 17:40

Vállalati flash-tömböt jelentett be a Sandisk

Hosszas készülődés után végre piacra dobta első nagyvállalati tárolótömbjét a Sandisk. Az InfiniFlash névre keresztelt család kizárólag SSD-ket használ, a gyártó a nagy IO-igényű adatfeldolgozáshoz ajánlja.

A Sandisk a flash-meghajtók egyik legnagyobb gyártója a világon, mégis sokéves tétlenség után lép be a nagyvállalati flash-tárolók igen jövedelmező piacára. A cég most, hosszas tétlenség, majd fejetlenség, végül a FusionIO megvásárlása után végre bemutatta saját termékcsaládját, az egyelőre háromtagú InfiniFlash tömböt. A moduláris tömbök maximum fél petabájt (512 terabájt) kapacitást fogadnak, 3U magas szabványos házban. A gyártó specifikációja szerint a csúcskiszereléssel elérhető a másodpercenkénti egymillió I/O művelet, egy ezredmásodperces késleltetés mellett. A céges hálózathoz a tároló nyolc SAS 2.0 portot kínál.

Az InfiniFlash nem tipikus SSD egységeket használ, hanem egyedi csatolót használó kártyákat, ezeken ülnek a flash-modulok. A gyártó szerint a kártyák akár menet közben is kihúzhatóak és cserélhetőek (hot swap), igaz, ezt a legtöbb vállalati szintű tároló tudja. Az SSD-nél jóval nagyobb méretű kártyák egyenként 8 terabájtos kapacitással rendelkeznek, a legnagyobb kiszerelés 64 ilyen kártyát használ.

Az ilyen tárolókon futó minőségi szoftver legalább annyira fontos, mint a hardver, a Sandisk azonban a vásárlóra bízza ennek kiválasztását. Az InfiniFlash három "ízben" érhető el: az IF100 gyakorlatilag csak hardver, OEM-ek és egyedi szoftverplatformot használó cégek számára (tipikusan a nagyon online szolgáltatások backendjéhez). Az IF100-hoz a Sandisk SDK-t és API-t kínál, de a vásárlónak szabad keze van mindenben. Ha a megrendelőnek nincs saját szoftver fejlesztésére kapacitása, akkor az IF500 és az IF700 a megoldás, előbbi Ceph-alapon kínál skálázódó blokk- és objektumtárolót, utóbbi a FusionIO-val megszerzett ION Accelerator szoftvert használja, blokktárolóként, üzleti alkalmazások alá.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A Sandisk lemaradt a vállalati flash-tárolók első (startupok által indított) és második (nagy IT-beszállítók nevével fémjelzett) hullámáról is, egy ásza azonban maradt a későn lépő cégnek, az árazás. A most bemutatott rendszerek használatban gigabájtonként egy dollár alatti fajlagos kapacitást kínálnak (tömörítés-deduplikálás nélkül 2 dollár alatti ez az érték). A gyártó roppant határozott, Sumit Sadana, a Sandisk stratégiai vezérigazgatója elmondta, hogy a Sandisk "nagyon izgatott, hogy az első all-flash tárolóját piacra dobhatta egy olyan termék formájában, amely újradefiniálja a terméket és a cég reményei szerint a flash-t a big data típusú felhasználásra tömegesen felhasználhatóvá teszi. Azzal, hogy az InfiniFlash-t 2 dollár/gigabájt alatti áron kínáljuk, megváltoztatjuk az iparági dinamikát és beindítjuk a flash széleskörű adoptációját a hyperscale és nagyvállalati feladatok alatt."

A Sandisk helyesen látja, a vállalati flash-tömbök gyengéje valóban a rendkívül magas ár/kapacitás, ezért bár a legtöbb cég egyes, különösen I/O-érzékeny feladatokra már használ ilyen tárolókat valamilyen formában, azok túlnyomó része még mindig hagyományos, tányéros merevlemezeket használ.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 22:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.