Szerző: Voith Hunor

2015. március 2. 15:36

Microsoft EMS: mostantól bárkinek

Március 2-ától az Open License program alá is bekerül a Enterprise Mobility Suite (EMS), jelentette be a Microsoft. A cég mobileszköz-menedzsment csomagja eddig csak nagyvállalati ügyfelek számára volt elérhető, a változtatásnak köszönhetően a jövőben bárki, azaz akár kis- és középvállalatok is licencelhetik majd.

Változtat mobileszköz-menedzsment csomagja, az Enterprise Mobility Suite (EMS) licencelési feltételein a Microsoft – jelentette be a vállalat nemrég egy hivatalos blogbejegyzésben. Az Azure Active Directory Premiumot, Azure Rights Management Servicest (RMS) és az Intune-t tartalmazó csomag így egyben eddig csak az Enterprise Agreement feltételek mellett, azaz nagy tételben vásárló ügyfeleknek volt elérhető. Március 2-ától kezdődően azonban az EMS-hez az Open License Program keretén belül is hozzá lehet jutni, ami azt jelenti, hogy a jellemzően kevesebb gépre licencet vásároló kis- és középvállalatok is jelentős kedvezménnyel tudnak majd előfizetni a csomag mindhárom elemére.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft szerint viszonteladóik leginkább az Azure Active Directory Premium hiányát fájlalták eddig az Open License programból – az RMS-t és az Intune-t már eddig is értékesíthették így (igaz, csak külön-külön, nem pedig az EMS-hez hasonló kedvezményes csomagban), a legtöbb funkciót kínáló AD Premiumot viszont nem. A döntést ismertető bejegyzés szerint ez jelentős visszatartó erő volt a piacon, mert sok ügyfél épp a nagyobb tudású AD miatt kezdett volna valamilyen teljesen Azure alapú, vagy hibrid (saját szervereket és Azure-t kombináló) felhős hitelesítési és eszközmenedzsment megoldás kialakításába.

Ezzel egyidőben a Microsoft egy jóval korlátozottabb funkcionalitású AD Basic előfizetési lehetőséget is bevezetett, havi 1 dolláros áron – ebből azonban pont olyan tulajdonságok hiányoznak, melyek mérettől függetlenül többnyire minden cégnek fontosak manapság, mint például a többlépcsős hitelesítés.

Az ár szintén fontos szempont, ebben pedig az EMS pedig messze jobb, mintha a cégek egyesével fizetnének a termékekért. Miközben egy éves Intune előfizetés önmagában felhasználónként 72 dollár, a mindhárom fent említett szoftvert tartalmazó EMS csomag éves díja 86,4 dollár. Ez azt jelenti, hogy külön csak az Intune-t vagy az AD Premiumot nem éri meg többé licencelni, továbbá azt is, hogy a leendő ügyfeleknek ilyen díjszabás mellett lényegesen egyszerűbb lesz majd ezeket a termékeket egyben, egységes, előre integrált megoldásként értékesíteni.

A most bejelentett változással párhuzamosan a Microsoft kivezette azt a korábban havi 11 dolláros Intune csomagot, melyben a mobileszköz-menedzsment szoftver mellett a System Center Configuration Manager, System Center Endpoint Protection és a Software Assurance for Windows Enterprise is benne volt. Egy hivatalos, TechNeten feltett kérdésre adott válasz szerint az erre korábban előfizetők a jövőben még megújíthatják ilyen licenceiket, de később ehhez hasonló megoldásra az Enterprise Cloud Suite-ot (ECS) javasolja a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról