Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. március 2. 15:10

Szuperkönnyű tabletet mutatott a Sony

A Sony bejelentette új csúcsmodelljét, a világ legkönnyebb 10 hüvelykes táblagépének számító Z4-et. Emellett érkezik az M4 Aqua vízálló okostelefon is, ami a középkategóriát célozza meg.

A Sony ma rántotta le a leplet az androidos Xperia Z4 táblagépről, amely az elődjeinél erősebb specifikációkkal, ám jóval vékonyabb és könnyebb kialakítással rendelkezik. A cég emellett egy új középkategóriás okostelefont is bemutatott a Mobil Világkongresszuson, ez a vízálló M4 Aqua modell. A tavalyitól eltérően a cég most nem újította meg a csúcs-okostelefonját, úgy tűnik, hogy a féléves kiadási ciklust valóban igyekszik lelassítani a gyártó.

A világ legkönnyebb 10" képátlójú táblagépe

Az Xperia Z2 Tablethez képest is nagyobbá és fényesebbé vált a kijelző, amelynek felbontását immár 2560 x 1600 pixelre növelte a Sony. A 10,1 hüvelykes képernyő kávájának vastagságából viszont visszavett a gyártó, mivel a felhasználók az előző modell esetében azt túl vastagnak találták. A "világ legkönnyebb és legvékonyabb" jelzővel emlegetett táblagép 439 gramm helyett már csak impozáns 389 grammot nyom Wi-Fis, és 393 grammot LTE verzió esetén. 6.1 milliméteres vékonyságával az iPad Air 2-vel konkurál. A nagy méretű tabletek esetében fontos jellemző a tömeg, a könnyebb kialakítás hordozhatóbbá és kényelmesebbé teszi ezeket az eszközöket.

Az eszköz prémium megjelenésű, rozsdamentes acél keretet és ásványi üveg kialakítást kapott, emellett megmaradt a víz- és porálló minősítés is az IP65/68 szabványoknak megfelelően. A széles látókörű frontkamera az eddigi 2.1 megapixelről 5.1 megapixelre nőtt,  hátul pedig 8 megapixel támogatja a jó minőségű fotók készítését minden fényviszony mellett. A táblagép lelke a Snapdragon 810 processzor, erre hárul a nagy felbontású kijelző meghajtásának feladata. Az alap 32 gigabájtos belső tároló SD kártyával bővíthető.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A megnövelt teljesítmény mellett viszont sikerült megtartani a nívós üzemidőt a gyártó ígérete szerint, és bár a táblagép elődjéhez hasonlóan 6000mAh-es akkumulátorral rendelkezik, működése hatékonyabbá vált: az eddigi 13 órás videólejátszás helyett már 17 órát adott meg a Sony specifikációs listája. A gyártó a fejlett audiotechnológiára is hangsúlyt fektetett, a beépített digitális zajszűrő szolgáltatás a külső zajok tökéletes szűrését ígéri zenehallgatás vagy filmnézés esetén.

A tablethez a Sony egy billentyűzetes dokkolót is kiadott, a cég koncepciója szerint ez a Z4 Tablet munkára foghatóságát javítja. Az eszköz a Vaio laptopok hiányát hivatott betölteni, mivel a cég tavaly befejezte a PC gyártást, és a Vaio átkerült a Japan Industrial Partnershez. Az Android Lollipop rendszer kezelését gyorsbillentyűkkel és egy mini-launcherrel tették egyszerűbbé, az irodai programokat pedig az előretelepített Microsoft Office biztosítja. A globális értékesítés júniusban kezdődik meg, pontos árat még nem tudni. Az Engadget találgatása szerint körülbelül 500 dollárra lehet számítani a 32 GB-os, WiFi-s modell esetében.

A középkategóriát célozza meg az M4 Aqua okostelefon

A Sony másik bemutatott eszköze az Android 5.0-át használó M4 Aqua okostelefon, amit vezető középkategóriás modellnek szán a vállalat és viszonylag kedvező áron kínálja a Sony  kameratechnológiáit és formatervezését. Ez a Sony első, nyolcmagos 64-bites okostelefonja, a kétes dicsőséget a szerény teljesítményű Snapdragon 615 kapcsán nyerte el a telefon. Emellett a telefon 4G LTE modemmel, 2 GB memóriával és bővíthető 8 GB tárolóval operál.

Külsejében szinte teljesen megegyezik a Z3 Compacttal, ám a fém helyett műanyag borítást kapott a telefon, ami átveszi a Z3 OmniBalance formai nyelvének jellegzetességeit. A Sony immáron az okostelefon portfólióját is bővítette a vízálló kialakítással az IP65 és IP85 szabványoknak megfelelve, aminek értelmében az eszköz akár fél órán keresztül tartható édesvízben másfél méter mélyen. A prémium kivitelű, edzett üveg kijelző vékony kialakítással társul, és mindössze 136 grammot nyom, így még tovább növeli azt az érzetet, hogy valójában a Z3 könnyedebb verziójának szánták - persze a gyengébb hardveres alapok azért kijózanítják a felhasználót. Az eszköz 5 hüvelykes, 720p felbontású kijelzővel érkezik, a fotózást egy 13 megapixeles kamera támogatja. A választható színek fekete, fehér, korall és ezüst lesznek.

A pontos árat ez esetben már tudjuk, az eszköz 300 euróba fog fájni (kb. 335 dollár), árusítását tavasszal kezdik meg 80 országban. Ebben a kategóriában erős versenyre kell számítania az eszköznek, hiszen olyan olcsóbb konkurensekkel kell megmérkőznie, mint a Motorola Moto G-je, ami a hasonló specifikációk mellett mindössze 179 euróba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.