Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 2. 09:46

Új formatervvel és mobilfizetéssel támad a Samsung

Mindjárt két új zászlóshajóval indította az MWC-t a Samsung: a cég új Galaxy S6, illetve a két szélén ívelt panellel felszerelt S6 Edge készülékeit is leleplezte. A koreai gyártó csúcstelefonjai mellett saját, Samsung Pay névre hallgató mobilfizetési megoldását is bejelentette, amely szinte bármilyen, mágnescsík-olvasóval felszerelt terminálnál használható.

Már vasárnap este lezajlott a 2015-ös MWC talán legjobban várt bejelentése: a Samsung bemutatta legújabb S6 zászlóshajóját, amelyhez, akárcsak a Note 4 esetében, egy Edge jelzővel kiegészített, a széleken ívelt kijelzőjű kiadás is párosul. A viszonylag rövid bemutatón a központi témának a megújult ipari formaterv bizonyult, a cég végre búcsút intett a gyenge minőségű műanyagoknak a csúcsmodell esetében is és a Note-hoz hasonlóan végre az S széria is fém keretbe került.

Viszlát Snapdragon, üdv Exynos

Arról már néhány héttel ezelőtt hallhattunk, hogy a Samsung elvetette a Snapdragon 810 lapka használatát a Galaxy S6-ban, túlmelegedésre hivatkozva - igaz a probléma más gyártóknál nem merült fel, pedig többek között a HTC és az LG is alkalmazza a chipet zászlóshajóiban. A Samsung mindenesetre inkább a saját gyártmány mellett döntött, és készülékeit Exynos 7420 lapkákkal szerelte fel. A processzor a Snapdragon 810-hez hasonló elemekből építkezik, a Samsung is az ARM-tól licencelt 64 bites magokból gyártott processzort. A Samsung lapkájában összesen nyolc magot találunk, négy Cortex-A53-at és ugyancsak négy Cortex-A57-et, a már ismert big.LITTLE elrendezésben. Előbbiek 2 gigahertzes órajele megegyezik a 810-es chipnél jellemzővel, a koreai gyártó az A57-es magoknál azt már egy leheletnyivel magasabban, 2,1 gigahertznél szabta meg. A rendszerlapkát szintén licencelt GPU egészíti ki, ez az ARM-tól származó Mali-T760, mellette pedig 3 gigabájt LPDDR4-es RAM ketyeg.

A legnagyobb dobás azonban egyértelműen a 14 nanométeres eljárás használata. Az Exynos 7420 ugyanis a Samsung processzorgyártó részlegének legújabb fejlesztésén, a 14 nanométeres FinFET technológián készül, amely ezek szerint képes már piaci volumenben is termelni. Ez elképesztően nagy fegyvertény, az Intel saját 14 nanométeres eljárása ugyanis csak néhány hónapja, késő ősztől termel, a nagy chipgyártó 8 negyedévre nyúlt gyártástechnológiai fölénye eszerint 2 negyedévre olvadt. Ez persze önmagában nem árul el sokat a koreaiak technológiájáról (a "14 nanométer" jobbára marketinges kifejezés), az a tény azonban, hogy az Apple mindössze egy év után visszatért a Samsunghoz, és a következő iPhone processzora is ezzel a gyártástechnológiával fog készülni, visszaigazolja, hogy versenyképes eljárást fejlesztett a cég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A processzort illetően nagy kérdés, hogy a Samsungnak sikerül-e lenyomni az Exynost az európai és amerikai mobilszolgáltatók torkán. A szolgáltatók eddig ugyanis kőkeményen ragaszkodtak a Qualcomm chipek integrált LTE-megoldásához, annyira, hogy a Samsung korábbi csúcsmodelljei is Qualcomm alapokon érkeztek meg ezekre a piacokra. A vállalat a múltban rengeteg erőforrást fektetett egy versenyképes modem fejlesztésébe, izgalmas lesz figyelni, hogy ezt végre validálják-e, elfogadják-e a nyugati szolgáltatók? A modem egyébként LTE Cat. 6 kompatibilis, elméleti maximális sávszélessége másodpercenként 300/50 megabit le illetve felfelé.

A tárhely a korábbi generációktól eltérően nem bővíthető, a beépített kapacitás 32, 64 vagy 128 gigabájt lehet. Itt mindenképp említést érdemel, hogy a cég szerint a tárterület lecseréli az eMMC szabványt és helyette már UFS 2.0 csatolót használ, amely az SSD-kből ismerős command queue (NCQ) módszerrel 19 ezres IOPS (művelet per másodperc) teljesítményt produkál, azaz majdnem háromszor gyorsabb ebben a mutatóban, mint a tavalyi csúcsmodellek tárhelye. Nem a memóriakártya hiánya az egyetlen ami a bővíthetőség terén a készüléken változott, a Samsung ugyanis már a kiszedhető akkumulátor koncepciójának is búcsút intett, az S6-ban egy fixen beépített, 2550 mAh kapacitású telep található.

Utóbbi nem túl biztató, különösen, hogy az aprónak nem mondható 5,1 hüvelykes kijelzőn a gyártó nem spórolt a pixelekkel, az QHD, azaz 1440x2560-as felbontást kapott, ami 577 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Bár ekkora felbontásnál a Gorilla Glass 4 védelemmel ellátott Super AMOLED kijelző kétségtelenül szép képet ad, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon az átlag ember képes-e megkülönböztetni a panelt az előző generáció "mezei" Full HD képernyőjétől - és hogy a nagyobb érték megéri-e az így megnövekedett fogyasztást és visszaeső grafikus teljesítményt.

A Samsung több újdonságot is bevet az akkus oldalon. Egyrészt a processzor egy speciális áramkört is kapott, amely a rendkívül gyors töltést teszi lehetővé - a cég ígérete fele annyi időt vesz igénybe a töltés, mint egy iPhone 6 esetében. Ennél is izgalmasabb, hogy a telefon beépített vezeték nélküli töltést kapott, amely ráadásul mindkét fontosabb szabványt (Qi és PMA) egyszerre támogatja - emiatt nem kaphatott a telefon fém hátlapot.

Az S6, illetve az S6 Edge home gombjából sem maradhatott ki a már ismert ujjlenyomat olvasó, amin már nem kell elhúzni az ujjunkat, hanem iPhone-módra érintéssel működik a beolvasás. A legnagyobb újítás mégsem ez a szenzor körül, sokkal inkább a régóta pletykált Samsung Pay támogatása. A koreai vállalat ugyanis az eszközökkel párhuzamosan saját mobilfizetési megoldását is bejelentette, amely a korábban felvásárolt LoopPayre, illetve annak MST (Magnetic Secure Transmission) technológiájára épül, azonosításra pedig az ujjlenyomatot használja. A technológia, amelyről korábban részletesen beszámoltunk, a hagyományos mágneskártya-leolvasós terminálokkal is kompatibilis, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatás elindításával jó eséllyel a Samsung rendelkezhet a piac (elfogadóhelyek számát tekintve) egyik legnagyobb lefedettségű mobilfizetési megoldásával. Ez különösen az Egyesült Államokban jelent előnyt, ahol az NFC-képes terminálok száma elenyésző a kereskedők körében és még a chipes kártyák is csak most kezdenek betörni a piacra. Az egyszerűen Samsung Pay névre keresztelt fizetési módszer persze - biztos ami biztos - az NFC-s kasszákkal is kompatibilis, igaz, egyelőre csak a cég két csúcsmodelljével használható.

Beszéljünk a formáról

A Samsung szemmel láthatóan igyekezett meghallgatni az S4 és S5 modellek kapcsán leggyakrabban elhangzó kritikát, a csapnivaló minőségű műanyagokat a cég végre száműzte és új, minőségibb anyagokat, új formatervet vezetett be. Az iPhone-ra hajazó keret és a Sony-koppintás hátlap érdekes kombinációnak ígérkezik, amely a gyakorlatban is működhet. Sajnos a telefon végül nem kapott teljesen zárt, alumínium borítást, ezt a kompromisszumot azonban most az integrált vezetéknélküli töltés kényszerítette ki.

A korábbi generáció strapabírósága is visszaesett némiképp, az S5-ben tapasztalt IP67 besorolásnak (víz- és porállóság) itt nyoma sincs, az S6 modellt ismét jó lesz távol tartani a fürdőszobától. A készülék hátoldalán egy 16 megapixeles kamera figyel, optikai képstabilizációval, f/1.9-es lencserendszerrel és LED vakuval, az előlapon pedig egy 5 megapixeles szenzor kapott helyet. Az S6 Edge a kijelzőt leszámítva gyakorlatilag teljesen azonos hardvert kapott, (igaz akkumulátora 50 mAh előnyben van) a fő különbség inkább a gyártó saját, TouchWiz felületén jön elő, amely - a Note 4 Edge-hez hasonlóan - számos, az ívelt szélekre kihegyezett UI-elemet tartogat.

Mindkét eszköz Android 5.0 Lollipop rendszerrel érkezik, ezen pedig a már említett TouchWiz egy újabb, az őszi Note 4 óta is továbbfejlesztett verziója fut. A bemutató alapján a koreaiak alaposan visszavettek a felület harsányságából és egységesebb, a Material Design nyelvezetét szorosabban követő felületeket terveztek. Ez vonatkozik egyrészt a beállítások és egyéb menük kinézetére, másrészt a beépített gyári alkalmazásokra is.

Microsoft-barátsággal

Korábban a Samsung zászlóshajói mellé derekas mennyiségű, 50 gigabájtnyi Dropbox (majd később Box.com) tárhely is járt, idén viszont a cég inkább a Microsofttal állt össze: az S6 és S6 Edge készülékek mellé 115 gigabájt OneDrive online tárterület vehető igénybe, két éven keresztül. Mindkét modell áprilisban kerül majd a boltokba, az azonban egyelőre nem világos, hogy az S6 Edge is korlátozott számban lesz-e elérhető, mint a hasonlóan ívelt szélű Note 4 variáns. A gyártó a két csúcsmodell tervezett végfelhasználói árát még nem közölte.

A készülék a hardveres alapokban is hozza azt, amit egy 2015-ös csúcsmodelltől elvárhatunk, 14 nanométeren készülő processzorral pedig még túl is teljesít. Ezzel együtt a cég kitűnni most nem tud, a szintén vasárnap bejelentett HTC One M9 nagyon hasonló specifikációkat kínál, a Samsung előnye várhatóan idén is hetekben, hónapokban lesz mérhető a teljesítményversenyben. Az igazi kérdés a felhasználói élmény lesz, és hogy ahhoz mennyit tesznek hozzá a most bejelentett újdonságok, mint az érintés nélküli fizetés és -töltés, a megújult kamera és az áttervezett TouchWiz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról