:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 16. 11:28

Új tárolótechnológiát kapnak az okostelefonok

Mind szekvenciális, mind véletlenszerű elérés sebességében nagyot léphetnek előre a mobilokba beépített háttértárak az új UFS szabványnak köszönhetően. Bemutatkozott az első implementáció, év végére a boltok polcain lehet.

A határait közelíti az eMMC tárolótechnológia, amelyet a mai modern okostelefonok és tabletek használnak tárolószabványként. A 8 bites párhuzamos (parallel) buszt használó háttértárak jelenleg szinte egyeduralkodók az okostelefonok és tabletek piacán, ezek az egységek azonban jóval lassabbak, mint a szintén NAND flasht használó PC-s SSD-k. A szabvány lassúsága mára valódi problémává vált, a háttértár sávszélessége ugyanis a modern telefonokon is vissza tudja fogni a felhasználói élményt.

Bemutatkozik az UFS

Az UFS (Universal Flash Storage) viszonylag új szabvány, amely a párhuzamos csatolót sorosra cseréli, a sávszélesség bővülése elől így elhárulnak az akadályok. A JEDEC által készített iparági szabvány 1.1-es verzióját használó vezérlők már tavaly elérhetővé váltak, ezt a kiadást azonban inkább az implementáció tökéletesítésére, a szoftvertámogatás megteremtésére és validációra használta az iparág, a széleskörű elterjedést néhány technikai probléma (viszonylag magas fogyasztás, drága implementáció) hátráltatta. A problémákat mára sikerült elhárítani, a 2.0-s verzió így már sorozatgyártásba is kerülhet és végfelhasználói eszközökben is megtalálható lesz.

Az eMMC és az UFS összehasonlítása jelenleg nem egyértelműen a fejlettebb szabvány javára dől el, az UFS-alapú tárolók azonos kapacitás mellett jelenleg számottevően többe kerülnek és a vezérlő üresjárati fogyasztása is magasabb (terhelés alatt azonban az UFS már kevesebbet fogyaszt). Az UFS hátrányai azonban jobbára átmenetiek, a vezérlőszoftverek fejlődésével illetve a gyártás felfutásával várhatóan mind az árkülönbség, mind a fogyasztás mérséklődni fog.

Érdemes megjegyezni, hogy időközben az eMMC is kapott frissítést, a jelenleg általános eMMC V.4.41 szabványt követően elkészült a V4.5 és V5.0 szabvány is, amelyek a 104 MB/s sebességet előbb 200, majd 400 MB/s-re tornázzák fel - a gyártók azonban pontosan tudják, hogy a párhuzamos csatoló zsákutca, így az utóbbi két standard nem is kapott hardveres implementációt, a kutatás-fejlesztés fókuszát inkább az UFS kapta.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Toshiba bejelentése szerint az új generációs, USF 2.0-t használó háttértárakat a második negyedévben kezdi meg szállítani, így várhatóan az ősszel bemutatkozó mobileszközökben tűnhet fel először az új szabvány. Az UFS jelenlegi piaci pozíciójának megfelelően először a csúcskategóriás okostelefonokban és tabletekben jelentkezik először. Ezt erősíti, hogy a Toshiba és a Qualcomm jelenleg a Snapdragon 805-ös család UFS 2.0 támogatásán működik együtt, ez pedig szintén egy abszolút csúcskategóriás rendszerlapka.

A japán gyártó most két terméket jelentett be. a HS-G2 teljes sávszélessége mintegy 725 MB/s ,a HS-G3 ezt duplázza meg (1,45 GB/s). vagyis a szabvány első sorozatgyártású verziója is az eMMC V5.0 négyszeresét tudja. További fontos előny, hogy az UFS full duplex üzemmódú, vagyis a sávszélességet egyszerre kétirányú kommunikációra tudja használni, valamint támogatja az IO-parancsok rendezését (command queue), ami tovább növeli a sebességet véletlenszerű elérés esetén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.