Szerző: Hlács Ferenc

2015. február 24. 10:57

Prezi Androidon: mindent a szemnek, semmit a kéznek

Androidra is megérkezett a Prezi - jelentette be a cég. A magyar fejlesztésű prezentációs platformhoz tartozó androidos alkalmazással megtekinthetők, illetve elő is adhatók az egyes prezentációk - de azok szerkesztésére egyelőre nincs lehetőség.

Megjelent a hazai fejlesztésű felhős prezentációkészítő szoftver, a Prezi első androidos alkalmazása. A frissen bejelentett app segítségével az elkészített előadások okostelefonon is megtekinthetők, illetve akárcsak az online felületen, mások megosztott vagy nyilvános prezentációi között is lehetőség van böngészni vele.

Szinkronizált prezik és online előadás

A szoftver folyamatosan szinkronban tartja a telefonra letöltött előadásokat, így mindig a legfrissebb változat érhető el, attól függetlenül, milyen készülékről módosítottuk azokat utoljára. Az appból továbbá online prezentálásra is lehetőség van, egy-egy prezit megnyitva maximum harminc embert hívhatunk meg, hogy kövessék az előadást. Az alkalmazás emellett az utolsó tíz megnyitott dokumentumot offline is tárolja, így azok Wi-Fi vagy mobilinternet kapcsolat híján is elérhetők.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár az app jó eszköz lehet, hogy a fontosabb prezentációkat útközben is átfuthassuk, egy fontos funkció kimaradt belőle: a szerkesztés. Ez komoly hátrányt jelent a vállalat fő versenytársaival szemben mint például a Microsoft vagy a Google, akik saját mobilalkalmazásaikban jó ideje lehetőséget kínálnak a prezentációk megtekintése mellett azok szerkesztésére is, akár közvetlenül a prezentációs esemény előtt is.

Különösen aggasztó lehet a vállalat számára, hogy a Microsoft új, a Prezihez hasonlóan unortodox prezentációs megoldása, a Sway is egyre határozottabban körvonalazódik a láthatáron: a redmondi cég decemberben eltörölte a webes szoftver várólistáját, így azt már bárki kipróbálhatja - igaz, egyelőre még ott van rajta a Preview címke. Bár az alkalmazáshoz nem tartozik mobilapp, ugyanakkor annak létrehozása az egyik legnépszerűbb kérés, a felhasználók kívánságait és észrevételeit a Sway fejlesztői felé továbbító UserVoice-on.

iOS-en jobb a helyzet

Az Apple mobilos platformján már jobb a hazai alapítású startup helyzete. A Prezi iOS-en már régebb óta jelen van, a rendszeren ráadásul külön iPhone és iPad appokat működtet, a Play Store-ba feltöltött szoftverénél valamivel egyértelműbb nevezéktannal: az androidos appal gyakorlatilag egyenértékű funkcionalitást kínáló telefonos verzió ugyanis itt Prezi Viewer névre hallgat, ami gyorsan eloszlatja a kételyeket - reményeket - a szerkesztési lehetőségek felől. Az iPadre készült, egyszerűen Prezi névre keresztelt változat ugyanakkor már az előadás mellett prezentációk létrehozását és módosítását is lehetővé teszi.

Amennyiben a vállalat a funkciót csak táblagépekre szánja, nem kizárt, hogy a jövőben egy szerkesztési lehetőséggel kibővített, tablet-exkluzív androidos alkalmazással is előrukkol. Kérdéses, hogy ez a megközelítés mennyiben vág egybe a felhasználók igényeivel-elvárásaival. Az ugyanis tény, hogy egy teljes diasor elkészítéséhez ideális a nagyobb képernyő, az apróbb módosításokra már egy okostelefon is kiválóan alkalmas lenne.

A Google mobilplatformjának felhasználói tehát egyelőre kénytelenek lesznek beérni a prezik nézegetésével. A korlátozott funkcionalitás dacára a Prezi szerint alkalmazásuk gyorsan népszerű lett a bétatesztelők körében, azt a vártnál jóval többen töltötték le. A vállalat legújabb alkalmazása ingyenesen elérhető a Google Play Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról