Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Prezi Androidon: mindent a szemnek, semmit a kéznek

Hlács Ferenc, 2015. február 24. 10:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Androidra is megérkezett a Prezi - jelentette be a cég. A magyar fejlesztésű prezentációs platformhoz tartozó androidos alkalmazással megtekinthetők, illetve elő is adhatók az egyes prezentációk - de azok szerkesztésére egyelőre nincs lehetőség.

hirdetés

Megjelent a hazai fejlesztésű felhős prezentációkészítő szoftver, a Prezi első androidos alkalmazása. A frissen bejelentett app segítségével az elkészített előadások okostelefonon is megtekinthetők, illetve akárcsak az online felületen, mások megosztott vagy nyilvános prezentációi között is lehetőség van böngészni vele.

Szinkronizált prezik és online előadás

A szoftver folyamatosan szinkronban tartja a telefonra letöltött előadásokat, így mindig a legfrissebb változat érhető el, attól függetlenül, milyen készülékről módosítottuk azokat utoljára. Az appból továbbá online prezentálásra is lehetőség van, egy-egy prezit megnyitva maximum harminc embert hívhatunk meg, hogy kövessék az előadást. Az alkalmazás emellett az utolsó tíz megnyitott dokumentumot offline is tárolja, így azok Wi-Fi vagy mobilinternet kapcsolat híján is elérhetők.

Bár az app jó eszköz lehet, hogy a fontosabb prezentációkat útközben is átfuthassuk, egy fontos funkció kimaradt belőle: a szerkesztés. Ez komoly hátrányt jelent a vállalat fő versenytársaival szemben mint például a Microsoft vagy a Google, akik saját mobilalkalmazásaikban jó ideje lehetőséget kínálnak a prezentációk megtekintése mellett azok szerkesztésére is, akár közvetlenül a prezentációs esemény előtt is.

Különösen aggasztó lehet a vállalat számára, hogy a Microsoft új, a Prezihez hasonlóan unortodox prezentációs megoldása, a Sway is egyre határozottabban körvonalazódik a láthatáron: a redmondi cég decemberben eltörölte a webes szoftver várólistáját, így azt már bárki kipróbálhatja - igaz, egyelőre még ott van rajta a Preview címke. Bár az alkalmazáshoz nem tartozik mobilapp, ugyanakkor annak létrehozása az egyik legnépszerűbb kérés, a felhasználók kívánságait és észrevételeit a Sway fejlesztői felé továbbító UserVoice-on.

iOS-en jobb a helyzet

Az Apple mobilos platformján már jobb a hazai alapítású startup helyzete. A Prezi iOS-en már régebb óta jelen van, a rendszeren ráadásul külön iPhone és iPad appokat működtet, a Play Store-ba feltöltött szoftverénél valamivel egyértelműbb nevezéktannal: az androidos appal gyakorlatilag egyenértékű funkcionalitást kínáló telefonos verzió ugyanis itt Prezi Viewer névre hallgat, ami gyorsan eloszlatja a kételyeket - reményeket - a szerkesztési lehetőségek felől. Az iPadre készült, egyszerűen Prezi névre keresztelt változat ugyanakkor már az előadás mellett prezentációk létrehozását és módosítását is lehetővé teszi.

Amennyiben a vállalat a funkciót csak táblagépekre szánja, nem kizárt, hogy a jövőben egy szerkesztési lehetőséggel kibővített, tablet-exkluzív androidos alkalmazással is előrukkol. Kérdéses, hogy ez a megközelítés mennyiben vág egybe a felhasználók igényeivel-elvárásaival. Az ugyanis tény, hogy egy teljes diasor elkészítéséhez ideális a nagyobb képernyő, az apróbb módosításokra már egy okostelefon is kiválóan alkalmas lenne.

A Google mobilplatformjának felhasználói tehát egyelőre kénytelenek lesznek beérni a prezik nézegetésével. A korlátozott funkcionalitás dacára a Prezi szerint alkalmazásuk gyorsan népszerű lett a bétatesztelők körében, azt a vártnál jóval többen töltötték le. A vállalat legújabb alkalmazása ingyenesen elérhető a Google Play Store-ból.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!