Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 16. 15:32

Kipróbálható a Prezi-versenytárs Microsoft Sway

Eltörölte a várólistát a Sway szolgáltatás elől a Microsoft, az innovatív prezentációs platform mindenki számára elérhető mától. Az Office alkalmazások új generációjának is beillő Sway komoly újdonságokat hoz, mind a felhasználói felület, mind a működés alapjait illetően - szakmabelieknek feltétlenül ajánlott a kipróbálás.

Megnyitotta a készülő prezentációs platformját mindenki előtt a Microsoft - jelentette be blogposztjában a vállalat. A webes technológiákból építkező, böngészőben futó Sway 10 hete mutatkozott be, ezalatt mintegy egymillió látogatót regisztrált a Sway.com és 175 ezren iratkoztak fel a szolgáltatás várólistájára, amely naponta több ezerrel hosszabbodott. A várólista és a tesztüzem alatt a cég felmérte a várható szerveroldali terhelést, majd az ehhez igazított infrastruktúrával mindenki számára megnyitotta a szolgáltatást, annak használatához csupán egy Microsoft-fiókra van szükség.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Sway továbbra is egy formálódó termék, amely folyamatos fejlesztés alatt áll. A cég a tesztidőszak alatt is figyeli, hogy a felhasználók hogyan és mire használják a szolgáltatást, ennek megfelelően alakítja a jövőben a UI-t, bővíti a funkciókat is. Az adatgyűjtésen túl a felhasználók közvetlenül is kommunikálhatnak a fejlesztőkkel a UserVoice-on keresztül, itt lehet kéréseket megfogalmazni, hibajelentést leadni illetve általában visszajelzést adni. Jelenleg a legnépszerűbb kérés a natív Windows Phone-os appre vonatkozik, szorosan második az offline módot kéri.

Undo, az új fejlesztés.

A bejelentés óta már kapott is több újdonságot a szoftver, megjelent a Bing Image Search-ből azonnali beszúrás lehetősége. Ennél nagyobb fajsúlyú tétel, hogy van undo-redo funkció, vagyis a véletlenül kitörölt szöveg visszahozható, a nem kívánt változások pedig visszaállíthatóak. Az undo a Remix! gomb munkáját is el tudja tüntetni, ha az automatikus újrarendezés eredményével nem lennénk elégedettek - eddig ez eléggé szerencsejáték volt.

Ahogy azt a bejelentéskor írtuk, az új szoftver nagy ígérete, hogy a felhasználó fókuszálhat a tartalomra, a különböző részek egymáshoz való viszonyára, annak megjelenítését pedig a szoftver automatikusan generálja, a megadott információknak megfelelően. Így például horizontális, vertikális, vagy épp két (vagy akár három) dimenziós dokumentumok-prezentációk is készíthetőek. E kimenet kézzel tovább finomítható, de a készítők szerint erre csak nagyon ritkán lesz szükség. Az automatikusan, sablonokból generált megjelenítés ugyanakkor magában hordozza, hogy hamarosan mindenhonnan hasonló swayek néznek majd ránk.

 

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Office dokumentumok díszítéséhez szokott felhasználók rögtön hiányolták a megszokott szövegformázási funkciókat. Első körben a Sway most a számozott és pontokba szedett listázást kapta meg. Az automatizált rendszer ráadásul visszafelé is működni fog, egy algoritmus végigmegy a már elkészített swayeken és megnézni, hogy automatikusan listává konvertálható rész azokban - ez egyébként hasonló heurisztika, mint ami például a Wordben automatikus listát generál, például a csillaggal kezdett sorokból. A további, kisebb nagyobb újdonságokért érdemes az eredeti bejegyzést fellapozni.

Annak ellenére, hogy a Sway-hez már nem kell sorban állni, a szoftver továbbra is Preview státuszú, ez a Microsoft nevezéktanában nagyjából a béta fázisnak felel meg. Tehát éles munkára bevetni egyelőre a fejlesztők még nem ajánlják, ha mégis erre vetemednénk, érdemes a tartalmat valamilyen más, bevett, támogatott formátumban is elmenteni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról