Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 16. 15:32

Kipróbálható a Prezi-versenytárs Microsoft Sway

Eltörölte a várólistát a Sway szolgáltatás elől a Microsoft, az innovatív prezentációs platform mindenki számára elérhető mától. Az Office alkalmazások új generációjának is beillő Sway komoly újdonságokat hoz, mind a felhasználói felület, mind a működés alapjait illetően - szakmabelieknek feltétlenül ajánlott a kipróbálás.

Megnyitotta a készülő prezentációs platformját mindenki előtt a Microsoft - jelentette be blogposztjában a vállalat. A webes technológiákból építkező, böngészőben futó Sway 10 hete mutatkozott be, ezalatt mintegy egymillió látogatót regisztrált a Sway.com és 175 ezren iratkoztak fel a szolgáltatás várólistájára, amely naponta több ezerrel hosszabbodott. A várólista és a tesztüzem alatt a cég felmérte a várható szerveroldali terhelést, majd az ehhez igazított infrastruktúrával mindenki számára megnyitotta a szolgáltatást, annak használatához csupán egy Microsoft-fiókra van szükség.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Sway továbbra is egy formálódó termék, amely folyamatos fejlesztés alatt áll. A cég a tesztidőszak alatt is figyeli, hogy a felhasználók hogyan és mire használják a szolgáltatást, ennek megfelelően alakítja a jövőben a UI-t, bővíti a funkciókat is. Az adatgyűjtésen túl a felhasználók közvetlenül is kommunikálhatnak a fejlesztőkkel a UserVoice-on keresztül, itt lehet kéréseket megfogalmazni, hibajelentést leadni illetve általában visszajelzést adni. Jelenleg a legnépszerűbb kérés a natív Windows Phone-os appre vonatkozik, szorosan második az offline módot kéri.

Undo, az új fejlesztés.

A bejelentés óta már kapott is több újdonságot a szoftver, megjelent a Bing Image Search-ből azonnali beszúrás lehetősége. Ennél nagyobb fajsúlyú tétel, hogy van undo-redo funkció, vagyis a véletlenül kitörölt szöveg visszahozható, a nem kívánt változások pedig visszaállíthatóak. Az undo a Remix! gomb munkáját is el tudja tüntetni, ha az automatikus újrarendezés eredményével nem lennénk elégedettek - eddig ez eléggé szerencsejáték volt.

Ahogy azt a bejelentéskor írtuk, az új szoftver nagy ígérete, hogy a felhasználó fókuszálhat a tartalomra, a különböző részek egymáshoz való viszonyára, annak megjelenítését pedig a szoftver automatikusan generálja, a megadott információknak megfelelően. Így például horizontális, vertikális, vagy épp két (vagy akár három) dimenziós dokumentumok-prezentációk is készíthetőek. E kimenet kézzel tovább finomítható, de a készítők szerint erre csak nagyon ritkán lesz szükség. Az automatikusan, sablonokból generált megjelenítés ugyanakkor magában hordozza, hogy hamarosan mindenhonnan hasonló swayek néznek majd ránk.

 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Office dokumentumok díszítéséhez szokott felhasználók rögtön hiányolták a megszokott szövegformázási funkciókat. Első körben a Sway most a számozott és pontokba szedett listázást kapta meg. Az automatizált rendszer ráadásul visszafelé is működni fog, egy algoritmus végigmegy a már elkészített swayeken és megnézni, hogy automatikusan listává konvertálható rész azokban - ez egyébként hasonló heurisztika, mint ami például a Wordben automatikus listát generál, például a csillaggal kezdett sorokból. A további, kisebb nagyobb újdonságokért érdemes az eredeti bejegyzést fellapozni.

Annak ellenére, hogy a Sway-hez már nem kell sorban állni, a szoftver továbbra is Preview státuszú, ez a Microsoft nevezéktanában nagyjából a béta fázisnak felel meg. Tehát éles munkára bevetni egyelőre a fejlesztők még nem ajánlják, ha mégis erre vetemednénk, érdemes a tartalmat valamilyen más, bevett, támogatott formátumban is elmenteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról