:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. február 13. 11:10

Drasztikusan csökkent az okostelefon-lopások száma

Az iOS 7-ben megjelent Activation Lock bevezetése óta készült statisztikák azt bizonyítják, hogy a mobiltelefonokba épített vészkapcsoló hatásos a telefontolvajok ellen. Nyártól az Egyesült Államok több államában is már csak ilyen védelemmel ellátott eszközöket árusíthatnak.

Folyamatosan csökken az okostelefon lopások száma, mióta a gyártók implementálták készülékeikbe a vészkapcsoló funkciót. Tegnap három nagyváros vezető tisztviselői tették közé a legfrissebb adatokat: az ellopott iPhone-ok száma San Franciscóban 40 százalékkal, New Yorkban negyedével csökkent a védelem beépítése óta, Londonban pedig a korábbi felére zuhant az okostelefon-lopások száma.

Az eltántorítás az első védelmi vonal

A kedvező folyamatot az Apple indította el, amikor 2013 szeptemberében előrukkolt az iOS 7-re készült aktivációs zárral. A Find My iPhone alkalmazásban található biztonsági funkciónak köszönhetően már fél év elteltével érezhető volt a hatás New Yorkban: Apple készülékekből jelentősen kevesebbet tulajdonítottak el, míg a Samsungok iránt jelentősen megnőtt a "kereslet" a tolvajok körében az előző év hasonló időszakához képest. Az iOS 7-ben még felhasználó beleegyezéshez kötött (opt-in) funkció az iOS 8-ban már gyári alapbeállítások mellett is éles, ezzel tovább növelve a védelem hatékonyságát (főleg az legutóbbi főverzió kétharmadot jóval meghaladó penetrációját is figyelembe véve).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Activation Lock a Find My iPhone alkalmazás részeként automatikusan aktiválódik, ha bekapcsoljuk a szolgáltatást. Utána a Find My iPhone kikapcsolásához, a telefon tartalmának törléséhez, és az eszköz gyári állapotba történő visszaállításához mindig bekéri a felhasználó Apple azonosítóját és jelszavát. Az alkalmazással elveszettnek is jelölhető (Lost Mode) a telefon, így távolról is törölhetők az adataink, ha belépünk az icloud-ba. A levédett telefonok értéke így jelentősen csökken, hiszen további használatra alkalmasan nem nagyon lehet tovább adni őket, alkatrészenként árusítva pedig jóval kevesebbet érnek. Mindezek eredményeként egyre kevésbé jelentenek vonzó célpontot a tolvajok számára.

Amerika a telefontolvajok ellen

Az Apple lépését az iparág legnagyobb szereplői és a telefonlopások által leginkább sújtott államok a Secure Our Smartphones kezdeményezésben lefektették a széles körű és általánosan alkalmazandó lopásvédelem alapjait. A megállapodás egyik fontos kitétele, hogy 2015 júliusától a nagy telefongyártók és platformtulajdonosok csak vészkapcsolóval ellátott készülékeket dobhatnak piacra. Ezt a kitételt Kalifornia állam néhány hónapra rá törvényben rögzítette, így - bár számos szövetségi államban még nem fogadtak el hasonló jogszabályokat - az állam vásárlóereje és a technológiai szektorban betöltött szerepe révén a gyártók túlnyomó többsége ezt tartja globálisan is követendő standardnak üzletvitelében.

A korlátozás eleinte a kiskereskedőknek is okozhat majd némi kellemetlenséget, ugyanis a szabályoknak nem megfelelő készülékek árusítása miatt őket lehet büntetéssel sújtani. Így nem csak a jogszabály életbe lépése után beszerzendő, hanem a korábbról meglévő árukészlet megfelelőségének biztosítása is az ő felelősségük lesz.

A telefonlopások számának proaktív csökkentése nem csak az értéktárgyak elvesztése és a személyi adatokkal való visszaélés megelőzése miatt fontos ügy. Az ilyen bűncselekmények ugyanis sokszor ad hoc döntésből, az adott helyzet gyors elemzéséből (kockázat kontra lehetséges megtérülés) születnek. Az igazi cél tehát tudatosítani az emberek fejében, hogy nincs értelme kockáztati egy valószínűleg igen kis haszonnal kecsegtető okostelefonért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.