Szerző: Koi Tamás

2015. január 29. 14:37:00

Újabb kábelcég lép be a mobilpiacra

Mobilszolgáltatást is nyújtani fog kábeles ügyfeleinek jövőre a BSkyB, Nagy-Britannia egyik legnagyobb kábel- és műholdas szolgáltatója.

Jövőre újabb szereplővel bővül az amúgy is meglehetősen zsúfolt brit mobilpiac, ahol a négy, saját hálózattal rendelkező operátor mellett valósággal hemzsegnek a virtuális mobilszolgáltatók. Ezúttal egy igazán patinás név, a BSkyB kerül fel a listára, mely Sky márkanéven értékesített vezetékes és műholdas szolgáltatásain keresztül több tízmillió brit háztartást ér el. A Sky a legnagyobb európai riválisnak számító Liberty Global (nálunk UPC) példáját követi, azaz a bővítéssel teljes telekommunikációs portfóliót akar majd nyújtani előfizetőinek.

A kábelcég a mobilszolgáltatás nyújtásához a spanyol Telefónicával kötött több évre szóló virtuális mobilszolgáltatói szerződést, melynek keretében a Sky ügyfelei az O2 márkanéven futó mobilcég teljes 2G, 3G és 4G-s hálózatát használhatják majd telefonálásra, üzenetküldésre és adatforgalmazásra. Ügyfelekből márpedig akad szép számmal, a cég tévészolgáltatásaira jelenleg valamivel több, mint tízmillió brit háztartás fizet elő, a kábeles szolgáltatásokat pedig 5,2 millióan veszik igénybe. A cég egyébként éppen két éve vásárolta meg a Be nevű kábelszolgáltatót, melyet új mobilszolgáltató-partnere, az O2 üzemeltetett.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A BSkyB mobilpiaci belépését ugyanaz a stratégiai irány vezérli, melynek hatására a Liberty Global több országban, így egyebek mellett Magyarországon is virtuális mobilszolgáltatást indított (itthon UPC Mobile márkanéven). A két cég egyaránt arra törekszik, hogy kábeles és műholdas portfólióját kiszélesítse, melynek révén versenyképesebb, komplex kommunikációs csomagokat tud kínálni ügyfelei számára. A mobilszolgáltatók mindeközben a kábeles szinergiákat keresik, így több mobilcég, köztük elsősorban a szintén brit tulajdonú Vodafone is kifejtette korábban, hogy a mobilszolgáltatások mellett kábeles megoldásokat (kábelinternet, kábeltévé) is kínálna ügyfeleinek.

A brit helyzetnek igazi pikantériát adhat, hogy a Telefónica és a hongkongi székhelyű Hutchison Whampoa (a 3 UK tulajdonosa) a múlt héten a spanyol operátor helyi érdekeltségének felvásárlásáról kezdtek informális tárgyalásokat. Mindeközben a helyi mobilpiacról 2006-ban kiszállt BT a fenti okokra visszavezethetően újra ringbe szállna Angliában, mégpedig a France Telecom és a Deutsche Telekom vegyesvállalatának, az EE-nek a felvásárlásával.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 21:14

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.