Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 30. 11:05

8 hüvelykig nincs Win32

Csak 8 hüvelykes képernyő átló fölötti tabletek képesek a jövőben Win32-es alkalmazások futtatására - jelentette be a Microsoft. A döntés szélesre tárja az ARM-os tabletek előtt álló lehetőségeket, az Intel versenyelőnyét, a hagyományos appok futtatásának lehetőségét ugyanis elveszi.

Fontos bejelentést tett Twitteren Joe Belfiore. A Windows tablet-PC spektrumot a vállalat a 8 hüvelykes képernyőméretnél kettéválasztja, e méret alatti eszközök nem kapják meg az "asztali alkalmazások", vagyis a Win32-es API-t használó applikációk futtatásának lehetőségét, kizárólag metrós felületet és WinRT alkalmazások működnek ezeken a felületeken.

Itt a desktop, hol a desktop

Tehát az "egy" Windows 10 igazából háromnak felel meg: egyrészt a telefonos kiadás, amely minden tekintetben a Windows Phone utódjának tekinthető (és ennyi erővel akár Windows Phone 10 is lehetne). A 7-8 hüvelykes tabletekre jön a tabletes Windows 10, amely kizárólag WinRT appokat futtat, de nem telefonos, hanem tabletes-PC-s layouttal. Ez biztosítja, hogy az alkalmazások kihasználják a telefonnál nagyobb kijelző által biztosított felületet és megfelelő felhasználói élményt nyújtanak. Végül a sort a Windows-Windows zárja, amely rendelkezik beépített ablakkezelővel ("Asztal"), és képes mind a hagyományos (Win32), mind az új (WinRT) appokat futtatni. További extra, hogy ez a csúcs-Windows a két világot kombinálni is tudja, tehát a WinRT-s appok futhatnak az asztali appok mellett is, ablakban.

Ahogy azt korábban részletesen elmagyaráztuk, a Windows 10, mint "Egy Windows" ott állja meg a helyét, hogy a WinRT futtatókörnyezet teljesen egységes a három eszközkategória között. Vagyis ugyanaz az alkalmazás futhat a kis tableten és nagy tableten, s ha a fejlesztő elkészíti a telefonos layoutot, akkor azon is használható lesz. Ezt a Microsoft a közös bolttal is nyomatékosítja, az univerzális appok egy forrásból szerezhetőek be, kijelzőmérettől függően.

A Windows Phone és a Windows 8 között korábban voltak további jelentős, rendszerszintű különbségek. Csak egy példa: tablethez csatlakoztatható Bluetooth szabványú billentyűzet, míg a telefonhoz valamiért nem. Hogy ezek a műszaki tényezők a Windows 10 érkezésével hogyan alakulnak, egyelőre nem tudni. Várakozásaink szerint a legtöbb ilyen differenciát a Microsoft igyekszik a rendszer következő kiadásával felszámolni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A fentiek alapján sejthető, hogyan alakul a Microsoft ARM-os processzorokkal kapcsolatos stratégiája. Mivel a 8 hüvelyk alatti tabletek nem tudnak Win32-es alkalmazásokat futtatni, ezzel eltűnik az x86-os processzorok használatának minden előnye, az ARM-os gyártók és az Intel azonos feltételekkel indul a készülékgyártók kegyeiért. Ez várhatóan izgalmas versenyt nyit a piac legalján, és jöhetnek a rendkívül olcsó (és a hatékony WinRT-t elfogadható sebességgel futtató) low end modellek.

A döntésnek ugyanakkor van árnyoldala is, csökkenti a platform sokoldalúságát. A Win32-es appok kizárásával elvész a lehetősége annak, hogy egy 7 hüvelykes tablet dokkolva belépő kategóriás asztali számítógéppé váljon, még nagy kijelzőre kötve is csak a teljes képernyős WinRT appok állnak majd a felhasználó rendelkezésére. A kiút a kicsit nagyobb tablet vásárlása lesz (amely jó eséllyel teljesítményben is többet nyújt), ezek korlátlanul konvertálhatóak notebookká vagy asztali géppé is.

Ha volt, megmarad

A twitteres bejelentést követően azonnal felmerült a kérdés, hogy mi lesz azokkal a Windows 8-as tabletekkel, amelyek 8 hüvelyknél kisebbek, de x86-os processzorral rendelkeznek. Ezek az eszközök jelenleg tudnak Win32-es alkalmazásokat futtatni, azonban a határként megjelölt méretnél kisebbek. Belfiore külön tweetben megerősítette, hogy ezek a Windows 10-re frissítéssel megőrzik ezt a képességet, egy létező funkciót tehát nem fog erőszakkal elvenni a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.