Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 30. 11:05

8 hüvelykig nincs Win32

Csak 8 hüvelykes képernyő átló fölötti tabletek képesek a jövőben Win32-es alkalmazások futtatására - jelentette be a Microsoft. A döntés szélesre tárja az ARM-os tabletek előtt álló lehetőségeket, az Intel versenyelőnyét, a hagyományos appok futtatásának lehetőségét ugyanis elveszi.

Fontos bejelentést tett Twitteren Joe Belfiore. A Windows tablet-PC spektrumot a vállalat a 8 hüvelykes képernyőméretnél kettéválasztja, e méret alatti eszközök nem kapják meg az "asztali alkalmazások", vagyis a Win32-es API-t használó applikációk futtatásának lehetőségét, kizárólag metrós felületet és WinRT alkalmazások működnek ezeken a felületeken.

Itt a desktop, hol a desktop

Tehát az "egy" Windows 10 igazából háromnak felel meg: egyrészt a telefonos kiadás, amely minden tekintetben a Windows Phone utódjának tekinthető (és ennyi erővel akár Windows Phone 10 is lehetne). A 7-8 hüvelykes tabletekre jön a tabletes Windows 10, amely kizárólag WinRT appokat futtat, de nem telefonos, hanem tabletes-PC-s layouttal. Ez biztosítja, hogy az alkalmazások kihasználják a telefonnál nagyobb kijelző által biztosított felületet és megfelelő felhasználói élményt nyújtanak. Végül a sort a Windows-Windows zárja, amely rendelkezik beépített ablakkezelővel ("Asztal"), és képes mind a hagyományos (Win32), mind az új (WinRT) appokat futtatni. További extra, hogy ez a csúcs-Windows a két világot kombinálni is tudja, tehát a WinRT-s appok futhatnak az asztali appok mellett is, ablakban.

Ahogy azt korábban részletesen elmagyaráztuk, a Windows 10, mint "Egy Windows" ott állja meg a helyét, hogy a WinRT futtatókörnyezet teljesen egységes a három eszközkategória között. Vagyis ugyanaz az alkalmazás futhat a kis tableten és nagy tableten, s ha a fejlesztő elkészíti a telefonos layoutot, akkor azon is használható lesz. Ezt a Microsoft a közös bolttal is nyomatékosítja, az univerzális appok egy forrásból szerezhetőek be, kijelzőmérettől függően.

A Windows Phone és a Windows 8 között korábban voltak további jelentős, rendszerszintű különbségek. Csak egy példa: tablethez csatlakoztatható Bluetooth szabványú billentyűzet, míg a telefonhoz valamiért nem. Hogy ezek a műszaki tényezők a Windows 10 érkezésével hogyan alakulnak, egyelőre nem tudni. Várakozásaink szerint a legtöbb ilyen differenciát a Microsoft igyekszik a rendszer következő kiadásával felszámolni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fentiek alapján sejthető, hogyan alakul a Microsoft ARM-os processzorokkal kapcsolatos stratégiája. Mivel a 8 hüvelyk alatti tabletek nem tudnak Win32-es alkalmazásokat futtatni, ezzel eltűnik az x86-os processzorok használatának minden előnye, az ARM-os gyártók és az Intel azonos feltételekkel indul a készülékgyártók kegyeiért. Ez várhatóan izgalmas versenyt nyit a piac legalján, és jöhetnek a rendkívül olcsó (és a hatékony WinRT-t elfogadható sebességgel futtató) low end modellek.

A döntésnek ugyanakkor van árnyoldala is, csökkenti a platform sokoldalúságát. A Win32-es appok kizárásával elvész a lehetősége annak, hogy egy 7 hüvelykes tablet dokkolva belépő kategóriás asztali számítógéppé váljon, még nagy kijelzőre kötve is csak a teljes képernyős WinRT appok állnak majd a felhasználó rendelkezésére. A kiút a kicsit nagyobb tablet vásárlása lesz (amely jó eséllyel teljesítményben is többet nyújt), ezek korlátlanul konvertálhatóak notebookká vagy asztali géppé is.

Ha volt, megmarad

A twitteres bejelentést követően azonnal felmerült a kérdés, hogy mi lesz azokkal a Windows 8-as tabletekkel, amelyek 8 hüvelyknél kisebbek, de x86-os processzorral rendelkeznek. Ezek az eszközök jelenleg tudnak Win32-es alkalmazásokat futtatni, azonban a határként megjelölt méretnél kisebbek. Belfiore külön tweetben megerősítette, hogy ezek a Windows 10-re frissítéssel megőrzik ezt a képességet, egy létező funkciót tehát nem fog erőszakkal elvenni a Microsoft.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról