Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 27. 13:44

Early stage startupokra vadászik az Oxo Labs

Tovább bővíti tevékenységét a 2014. szeptemberében indult Oxo Labs - jelentette be ma az akcelerátor. Az Oszkó Péter nevével fémjelzett, kezdeti szakaszban lévő (early stage) startupok üzleti inkubációjával és nemzetközi piacokra juttatásával foglalkozó cég a januári feltőkésítés és csapatbővítés mellett bevezetett egy, a programjában résztvevő projektek számára kialakított, a nemzetközi piacon bevett konvertálható kölcsön-finanszírozási jellemzőit mutató terméket.

"Az ilyen típusú megoldásokra elsősorban azoknak az akcelerált projektjeinknek van szüksége, akik egy várható következő körös tőkeemelésig megoldást keresnek tevékenységük, fejlesztéseik finanszírozására" – mondta el Oszkó. A finanszírozási termék kialakítása a nemzetközi gyakorlatban "convertible note" néven ismert finanszírozási megoldás sajátosságait ültette át a hazai gyakorlatba úgy, hogy a tőke- és a hitelfinanszírozási eleme is teljes egészében megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. A meghirdetett finanszírozási termékre évente mintegy 500 millió, projektenként maximum 50 millió forintnyi forrás fordítható.

A szeptemberben indult OXO Labs januárban jelentősen bővítette csapatatát és angyal befektetőket vont be partnerei körébe. Emellett a cégcsoport az OXO Labs akcelerátor programjában résztvevő startupok számára önálló, projektenként maximum 50 millió forintos finanszírozási terméket is meghirdetett. Az alig négy hónapja működő akcelerátor portfóliójában több mint egy tucat, a mobilfejlesztések, a vállalati szoftverek, a közösségi média, big data alkalmazások, a technológiai design és divat területén mozgó induló vállalkozás található.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az OXO Labs ezzel egyidejűleg tovább folytatja akcelerációs tevékenységét is. Ennek keretében már több mint egy tucat a mobilfejlesztések, a közösségi média, a vállalati szoftverek, big data alkalmazások, hardver fejlesztések, illetve más, a technológia, a design és a divat területén működő hazai startuppal dolgoznak együtt. „A tervek ambiciózusak: évi 15-20 új projektet tervezünk vállalni. Bár magasnak tűnik a szám, de egyáltalán nem lehetetlen: nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban, azon belül elsősorban Ausztriában, Szlovákiában és Romániában vagyunk aktívak, rengeteg izgalmas projekt van a radarunkon” – mondta el Oszkó. A jó irányt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy akcelerált projektekből már van olyan, amelyet egy több szereplős befektetői kör következő körös tőkeemelésre befogadott.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról