Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 22. 16:00

Hamarosan mobilszolgáltatást indít a Google

Komoly előkészületeket tesz a Google az amerikai telekommunikációs piacra történő belépésre - erősítették meg egymástól független források.

Több, független forrás is megerősítette, hogy a Google mobilszolgáltatóvá fog válni az Egyesült Államokban. A vállalat korábban már eljátszott a gondolattal, pályázott is rádiós spektrumra, de akkor nem lett semmi a tervből. Iparági források szerint most virtuális szolgáltatóként mégis betörne a piacra - jelenti a The Information és a The Verge. A források szerint a Google az amerikai T-Mobile és a Sprint hálózatán üzemeltetne virtuális szolgáltatást - vagyis a hálózat fizikai üzemeltetéséért és a lefedettségért a keresőóriás partnerei felelnének, amelyektől a hálózati kapacitást nagykereskedelmi áron veszi a Google.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Google hosszú ideje szeretné megreformálni a szélessávú hozzáférés piacát. Az Egyesült Államok néhány városában már elérhető a gigabites internetet nyújtó Google Fiber, ez azonban inkább az internetszolgáltatói szereppel való tapasztalatszerzést szolgálja, nincs tervben az országos hálózat kiépítése. Merészebb kísérlet a Project Loon, amely nagy magasságban a Föld körül keringő léggömbökről szolgáltatna internetet és hasonlóan nagy dobásnak ígérkezik a SpaceX-szel közösen tervezett, globális műholdas internetszolgáltatás is.

A virtuális mobilszolgáltatás egyébként nem csak a Google-lal kapcsolatban merült fel, korábban az Apple is alaposan megfontolta az MVNO-szerepet. Eszerint az iPhone-t saját (virtuális) hálózaton, saját szerződéses feltételei mentén értékesítette volna az amerikai piacon, a piaci szereplőktől függetlenül. A virtuális szolgáltatói szerep azért vonzó a tech-cégek számára, mert jóval szélesebb mozgásteret biztosít és jóval közvetlenebb viszonyt hoz létre az előfizető és a szolgáltató között.

A források szerint a Google-t elsősorban a felhasználói élmény javítása miatt érdekli az ISP-szerep, a kiszivárgott tervek szerint a vállalat "kreatív árazási modellben" gondolkodik, ami adott esetben akár korlátlan mobilos internetcsomagokat is jelenthet. A hírek szerint a cég a Google Voice szolgáltatás utódját is megvalósítaná saját virtuális hálózatán - a részletekről azonban egyelőre nem tudni sokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról