Szerző: Gálffy Csaba

2015. január 16. 13:17

Hivatalos: EU-vizsgálat az Amazon ellen is

Brüsszel keményen lecsap a kisebb országok által megnyitott kiskapukra, és tiltott adókedvezményként sorolja be azokat. Írország után Luxemburg az új célpont, az ország a gyanú szerint az Amazon profitkivonási gyakorlata felett hunyt szemet.

Újabb vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság az amerikai vállalatok által kihasznált, adóelkerülést lehetővé kiskapuk ügyében. A most indult vizsgálat Luxemburg és az Amazon viszonyát fogja vizsgálni, Brüsszel szerint megalapozott a gyanú, hogy a kis ország az EU-s szabályozásba ütköző módon nyújtott segítséget a cégnek.

Tiltott adókedvezmény

A Luxemburg ellen indult vizsgálat más a második a sorban: szeptemberben Írország és az Apple ellen indult hasonló eljárás, gyakorlatilag azonos témában. Ahogy akkor, Brüsszel Luxemburg esetében is azt gyanítja, hogy a helyi adóhatóság olyan döntéseket hozott az Amazon leányvállalatok közötti transzferárazás ügyében, amellyel segített a cég adóalapját minimalizálni. A gyanú szerint ez a döntés pozitívan diszkriminálta a céget, ezzel pedig az állam tulajdonképpen jelentős adókedvezményt nyújtott az Amazonnak és megszegte az EU-s előírásokat.

Az amerikai cégek (Amazon, Apple, Google, Facebook és más vállalatok neve is rendszeresen felbukkan) által előszeretettel használt gyakorlat szerint adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalatokba mentik ki az Európában összegyűjtött profitot. A problémáról részletesen írtunk, akit a téma mélyebben érdekel, itt ismertettük a kifogásolt mechanizmust. Az Apple és az ír hatóság példája röviden: az ír adóhatóság engedélyezte, hogy az Apple adóparadicsomban bejegyzett leányvállalata szellemi tulajdont licenceljen az ír leányvállalat számára, a profit e licencdíj formájában hagyta el Európát. A tulajdonképpeni folyamat ennél jóval bonyolultabb, az EU azonban alapvetően ezt az ír döntést kifogásolja, az adóalapra vonatkozó határozatot ugyanis tiltott adókedvezményként sorolta be az uniós hatóság.

Transzfer, árazás

A transzferárazás lényege, hogy egy adott cég két leányvállalata elszámol egymás között bizonyos tranzakciókat, ezzel a profit egyik cégnél megnő, a másiknál pedig lecsökken. Értelemszerűen ezt úgy érdemes használni, hogy a magas társasági adókulccsal rendelkező országban működő leányvállalatnál érdemes a profitot minimalizálni, az adóparadicsomokban pedig maximalizálni. Ez az adóelkerülés egyértelmű eszköze, tudja ezt minden ország adóhatósága, ezért a szervek fenntartják maguknak a jogot, hogy a cégcsoporton belüli elszámolások árazását ellenőrizzék, így a leányvállalatok között nem mozgatható tetszőlegesen a profit.

Az EU gyanúja szerint az ír és a luxemburgi adóhatóság az árazás ellenőrzése során túlságosan nagyvonalú volt és manipulációs célú transzferárazásra is rábólintott egy 2003. október 23-án kiadott döntésében, ezzel tulajdonképpen segített az Amazonnak elkerülni az adót és adókedvezményt biztosított a vállalat számára. A jogi standardot ebben a tekintetben az OECD Model Tax Convention szabályozza, amely előírja, hogy a transzferárazásnak ugyanolyan elveknek kell megfelelni, mintha a két cég nem azonos tulajdonoshoz tartozna - vagyis sem "adományozás", sem túlárazott transzferek nem engedhetőek meg. A nemzetközi standardok azt is meghatározzák, hogy az adóhatóságoknak milyen módszerrel kell meghatározniuk a fair árakat, ebben több lehetőség is van (előállítási költség, piaci ár, stb.).

Amennyiben a most indított vizsgálat megállapítja a tiltott adókedvezmény tényét, az Amazon köteles lesz a nem jogszerűen kivont profit után is befizetni a társasági adót. Ez még a viszonylag alacsony kulccsal rendelkező Luxemburgban is jelentős, sok tíz- vagy százmillió eurós összeg lehet, ami kemény csapás lenne az amerikai kiskereskedő működésére.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról