Szerző: Hlács Ferenc

2015. január 9. 15:30

Új notebook GPU-t mutatott be az Nvidia

Új felső-középkategóriás, notebookokba szánt GPU tűnt fel az Nvidia termékpalettáján. A vállalat a GeForce GTX 965M névre hallgató lapkát a kategória csúcsán található GTX 980M és GTX 970M chipek alá pozicionálja.

Különösebb felhajtás nélkül új mobil GPU-val állt elő az Nvidia. Az újonnan bejelentett grafikus egység nem a csúcskategóriába pályázik, azt a cég a felső-középszintre pozícionálja, ahogy arra a lapka neve, a GTX 965M is utal. Az eszköz két - vagy inkább másfél - lépcsővel marad el a gyártó jelenlegi csúcsmodellje, a GTX 980M mögött.

Ennek megfelelően a frissen bejelentett chipben nem találunk új magot, az a 980M és 970M-hez hasonlóan a vállalat már ismert GM204-es, második generációs Maxwell architektúrát használó magjára épül - persze valamelyest lebutítva. A vállalat ugyanis a mag 16 SMM (streaming mulitprocesszor) egységéből csak 8-at hagyott aktívan. A visszavett teljesítmény ellenére ugyanakkor a GM204 alkalmazása továbbra is előnyös, mivel az előző generációs, GM107 maggal szemben támogatja DirectX 11.2-es API-t.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A GTX 965M GPU összesen 1024 darab 944 MHz-en ketyegő CUDA magot kapott, továbbá 128 bites busszal felszerelt, 5 GHz-es GDDR5 memóriát. Noha ezeket a specifikációkat a vállalat két chipje is megelőzi, az újabb játékok futtatásához még mindig elegendőek akár Full HD felbontáson is, viszonylag magas grafikai beállításokkal - ugyanakkor a megfelelő képfrissítési gyakoriság fenntartásához az élsimítást a legtöbb friss címnél már valószínűleg ki kell majd kapcsolni. A lapka teljesítménye tehát valahova a GTX 870M környékére lőhető be, nagyjából 30-40 százalékkal gyengébb a GTX 970M-nél.

Az Nvidia szerint a GPU egyszerre akár négy kijelzőt is kezel, és elméletben 3840x2160 pixel felbontású panelekkel is megbirkózik. Mindezek mellett olyan képességek sem maradtak ki, mint a vállalat PureVideo HD funkciója, amely a szebb videó- és képskálázódást szolgálja vagy a TrueHD és DTS-HD veszteségmentes audiokodekek teljes körű támogatása. A lapkához ezen felül a gyártó Optimus technológiája is párosul, amelynek köszönhetően a chip teljesen kikapcsol ha nincs használatban, átadva szerepét a kisebb teljesítményű integrált GPU-nak.

Miután elsősorban notebookokba szánt grafikus egységről van szó, a cég nem közölt árakat, se TDP értékeket, a chip ugyanakkor jó eséllyel kevesebbet fogyaszt, mint izmosabb testvérei. A GTX 965M valószínűleg még az idei év első felében feltűnik a notebookokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról