Szerző: Bodnár Ádám

2014. december 9. 13:04

Szívesen látja a Windowst is a Google a felhőjében

A Google Cloud is szívesen látja mostantól a Microsoft operációs rendszerét, egy tegnapi bejelentés szerint. A vállalat még licencmobilitást is kínál, vagyis a korábban megvásárolt szoftvereket a felhőben futtathatják tovább az ügyfelek.

A szoftvercégek és cloudszolgáltatók sok területen rivalizálnak egymással, de együttműködésekre is szép számmal akad példa, a Microsoft például a közelmúltban jelentette be, hogy az Oracle szoftvereit is szívesen látja és támogatja az Azure-ön. Most a Google és a Microsoft állapodott meg arról, hogy a Google Cloudon a felhasználók futtathatják a Windows Server operációs rendszert és az azon működő szoftvereiket.

"Az ügyfeleink, kicsitől a nagyig, sok dolgot írtak a karácsonyi kívánságlistájukra, az egyik ilyen volt a windowsos gépek jobb támogatása, hogy kihasználhassák a Google adatközpontjainak teljesítményét és skálázhatóságát" - áll a Google blogbejegyzésében. "Most három olyan fejlesztést élesítünk a Google Compute Engine-en, amely nagyszerű hellyé teszi azokat a nagy teljesítményt és skálázhatóságot igénylő windowsos feladatok futtatására."

A Google Cloud Platform elsősorban is licencmobilitást kínál a Microsoft ügyfelei számára - ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a már licencelt, és helyben futtatott Microsoft szerveralkalmazások (pl. SQL Server, Exchange, SharePoint) átvihetők a Google felhőébe anélkül, hogy ezért extra licencköltséget kellene fizetni. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy külön díjak vagy licencelési bonyodalmak nélkül mozgassák a feladatokat a helyi infrastruktúra és a felhő között - ennek kihasználáshoz meglevő Software Assurance (Frissítési Garancia) licencre van szükség.

Hogy ez működhessen, a Google elérhetővé teszi a Windows Server 2008 R2 Datacenter Edition kiadását a saját felhőjében, igaz, egyelőre béta változatban. "Olyan nagyszerű képességekkel, mint a live migrációt is támogató helyi SSD, és a helyi adatközponttal történő változatos kapcsolódási lehetőségek, a Google Cloud Platform a legjobb helye a Windowson futó feladatoknak" - állítja a Google. A cég arra is kitért, hogy folyamatban van az újabb Windows-verziók támogatásának bevezetése, a közeljövőben a Windows Server 2012, illetve a jelenleg hozzáférhető legfrissebb verzió, a 2012 R2 is támogatott lesz.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Annak érdekében pedig, hogy a Google felhőjét választó Windows-üzemeltetők könnyen tudják a rájuk bízott gépeket kezelni, a Chrome RDP appot a vállalat ingyen hozzáférhetővé teszi a Google Compute Engine-t használó Windows-felhasználók számára. Így közvetlenül a Chrome böngészőből, mindenféle telepített kliens nélkül lehet a felhőben futó Windows Server operációs rendszerhez RDP-n keresztül kapcsolódni, egyszerűen csak meg kell nyomni az RDP gombot a Google Developer Console-ban.

Úgy tűnik, a Google is ráébredt arra, hogy a Windowst preferáló nagyvállalatok mekkora fizetőképes piacot jelentenek saját cloudszolgáltatásainak és hogy ezeknek a cégeknek a kegyeiért nem lehet a felhőpiacon a windowsos alkalmazások futtatásának lehetősége nélkül versenyezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról