Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 5. 12:12

Microsoft-Dropbox szövetség született

Lassan kirajzolódni látszik a Microsoft új platformstratégiája, ebben fontos mérföldkő a Dropboxszal tegnap bejelentett szövetség és együttműködés. A lépés hosszú távon az Office-t erősíti, logikus döntés az "új" Microsofttól.

Jobban integrálódik a Dropbox a Microsoft Office platformjába a jövőben - jelentette be a két cég tegnap. A bejelentés egyértelmű célja megszilárdítani az Office pozícióit és az asztali környezetben élvezett dominanciát átmenteni az okostelefonok és tabletek világába is. A döntéssel mindkét cég jól járt, saját platformjának relevanciája emelkedett.

Mit kap a felhasználó?

A Microsoft és a Dropbox közös bejelentése elsősorban a mobilos (okostelefonos és tabletes) felhasználókat célozza, az asztali környezetben ugyanis (lévén az Office viszonylag nyílt platform) ez az integráció már létezik. Az újdonságok tehát a mobilappokat érintik leginkább, eszerint az Office androidos és iOS-es kiadásában megjelenik a Dropboxban tárolt dokumentumok szerkesztésének lehetősége a OneDrive mellett. Ugyanez fordítva is igaz lesz, a Dropbox appból megnyitva egy dokumentumot a rendszer átdob a megfelelő Office-alkalmazásba, amelyben szerkeszthető és lementhető az állomány.

Kevesebb felhasználót érint, de ugyanennyire fontos, hogy a Dropbox ígéretet tett arra, elkészíti a hivatalos kliensalkalmazást Windows Phone-ra is, így a Microsoft mobilos rendszeréről is lesz natív app a tárhelyhez. Pontos kiadási időpontot egyelőre nem tudni, a közlemény szerint "néhány hónap" kell még a kiadáshoz. A Dropbox az egyik legrégebbi és legszélesebb körben használt felhős társzolgáltatás, hivatalos kliense azonban a mai napig nem érhető el a Microsoft mobil operációs rendszerére.

OneDrive és Dropbox - megférnek egymás mellett az Office érdekében.

A frissített alkalmazások a következő hetekben készülnek el a bejelentés szerint, amelyet természetesen ingyen és automatikusan megkapnak a már meglévő felhasználók is. Az Office Mobile pakk ingyenesen használható, az otthoni felhasználásra Office 365-előfizetésre sincs szükség, csak ha céges környezetben szeretnénk az appokat használni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a Dropbox for Business csomagok felhasználóinak bizony kötelező lesz a Microsoft-előfizetés is.

Stratégiai megállapodás

A Microsoft és a Dropbox kemény ellenfelek az online tárhelyszolgáltatások piacán. Ezen a területen a Dropbox az egyik úttörőként mára komoly eredményeket ért el, a magánszemélyek mellett rengeteg céges ügyfelet is szerzett - a legfrissebb adatok szerint mintegy 80 ezer szervezet fizet elő. A Microsoft OneDrive nem rendelkezik ilyen jó pozíciókkal egyelőre, az elmúlt időszakban pedig stratégiai pozíciója is sokat változott: egyéni, különálló szolgáltatás helyett inkább az Office 365 előfizetés részeként pozicionálja a Microsoft, ebben a csomagban minden előfizető korlátlan tárhelyet kap a dokumentumaihoz és változatos állományaihoz.

A lépéssel mindkét cég nagyot nyerhet. Egyrészt a Microsoft a Box.com után a Dropboxot is sikerrel húzta be az Office platform támogatói közé, ezzel saját dokumentumkezelési rendszere, az Office programcsomag egyre relevánsabbá válik a mobilos térben is. A Dropbox számára szintén jó az együttműködés, az Office-felhasználók és a Dropbox-előfizetők között hatalmas az átfedés, az együttműködés eredményeként pedig ők kényelmesebben használhatják a szolgáltatást. A kiadott közlemény szerint a Dropbox rendszerében mintegy 35 milliárd Office-dokumentum található - ezeket érinti tehát a bejelentés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A most kötött szövetségnek ez csak az első eleme, a cégek már megemlítették a következő lépéseket is. Eszerint 2015 első felében az Office Online is kap Dropbox-integrációt, tehát a webes felületen is megjelennek majd a másik szolgáltatásban tárolt dokumentumok - anélkül, hogy a fájlokat nekünk kellene letölteni, majd feltölteni az OneDrive-ba.

OneDrive - kiegészítő, nem stratégiai platform

A Microsoft egészen egyedi helyzetben van a tech-cégek között. A vállalat sok platformja abszolút domináns a saját területén, más piacokon azonban parányi részesedéssel rendelkezik. Logikus, hogy előbbit igyekszik úgy használni, hogy utóbbiak helyzetét javítsa, úgy, hogy közben a feltörekvő versenytársakkal szemben komoly hátrányt azért ne szedjen össze. A kötéltánc egyik példája, hogy az Office platform Windows-exkluzív legyen-e, ebben markánsan más álláspontot képviselt a cég régen, és egészen mást ma. A mai bejelentés kapcsán egy másik kötéltáncot nézhetünk, ahogy a OneDrive-Office exkluzív integrációt adja fel a cég, ezzel visszaléptetve a OneDrive státuszát, de megőrizve az Office-ét.

A redmondiak láthatóak elégedettek azzal, ha a nagy felhős tárhely-szolgáltatások között az OneDrive csupán egy a több versengő megoldás között, az Office platformhoz mindegyik közel azonos módon integrálódhat. A OneDrive természetesen némi előnyt élvez - már csak azért is, mert az Office 365 előfizetés mellé ingyenesen jár, míg a Dropbox vagy a Box.com külön költséget jelent a felhasználóknak. Azonban ha ezt a plusz kiadást az előfizető vállalja, Office-dokumentumait mindegy, hol is tárolja pontosan.

És persze a bejelentéssel nem tűnik el a OneDrive nagyvállalati kiadásának, a OneDrive for Business versenyelőnye sem, az enterprise szintű Microsoft-megoldásokkal való tökéletes integráció. Ez a szolgáltatás azonos márkanevet, de egészen más műszaki alapokat használ, mint a "mezei" OneDrive, a nagy céges rendszerekkel, az Active Directory-val és számos más, elterjedt rendszerrel nagyon jól illeszkedik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról