Szerző: Vörös Péter

2000. szeptember 22. 00:06

Az AT&T kábel TV-s set-top box-jaiban nem a Microsoft TV-t kezdi el tesztelni az idén

A Liberate Technologies csütörtökön bejelentette, hogy az AT&T (az amerikai Matáv) a cég interaktív TV szoftverének tesztelését kezdi el set-top box-jaiban még az idén. Ezen a területen tehát újabb vereséget szenvedett a Microsoft (a UPC hasonló döntéséről ld. korábbi írásunkat ).

A Liberate Technologies csütörtökön bejelentette, hogy az AT&T ('az amerikai Matáv') a cég interaktív TV szoftverének tesztelését kezdi el set-top box-jaiban még az idén. Ezen a területen tehát újabb vereséget szenvedett a Microsoft (a UPC hasonló döntéséről ld. korábbi írásunkat).

A helyzet azért is érdekes, mert a Microsoft tavaly 5 milliárd $-t fektetett az AT&T-be - ezután az AT&T megállapodott a Microsoft-tal a 'Microsoft TV' (ez az MS szerver szoftvere kábel és műholdas TV szolgáltatók számára) használatáról. Azonban a Microsoft egyre csak késlekedik szoftvere leszállításával - mire az AT&T kihasználta azt, hogy az MS-sel történt megállapodása nem kizárólagos jellegű és elkezdett tárgyalni a Liberate-tel, ezek a tárgyalások tegnapra eredményre vezettek (érdekességként: a UPC esetében is a Liberate lett a befutó, legalábbis egyelőre).

A Liberate-AT&T próba projektek idén kezdődnek és siker esetén a piaci megjelenés jövőre várható. A Liberate és a Microsoft szoftvereit ismerők szerint a Liberate nem azért vonzóbb az AT&T számára, mert technikailag jobb lenne, hanem azért, mert készen van és elérhető. Az egyik lehetséges felállás az, hogy az AT&T a Liberate box-okat a Microsoft-féle technológia alternatívájaként fogja használni. Állítólag a nyáron az AT&T számos szoftverfejlesztő céget keresett meg azt biztosítandó, hogy azok termékei mind a Liberate, mind az Microsoft szoftverrel működni fognak.

A Liberate szerint a set-top box-ok e-mail, chat, fejlett TV-s és Internet tartalmat fognak kínálni TV-n keresztül - a Microsoft TV által kínált paletta hasonló.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról