Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 21. 13:05

Jövőre jönnek a FreeSyncet támogató Samsung monitorok

Már 2015 márciusában megérkezhetnek az AMD FreeSync technológiájával felszerelt Samsung monitorok. A 4K felbontású kijelzőkbe kerülő megoldás a monitor frissítési frekvenciáját hivatott szinkronizálni a GPU aktuális renderelési idejével a képhibák kiszűrése végett.

Együttműködésre lép a Samsung és az AMD, amely alapján a koreai vállalat a jövőben kiadott monitorai támogatják majd a chipgyártó FreeSync technológiáját. A Samsung vállalása kifejezetten a nagy felbontású UHD monitorokra vonatkozik, amelyek első példányai a tervek szerint jövő év márciusában kerülnek a boltokba.

A szóban forgó FreeSync technológia az NVIDIA-tól megismert G-Sync AMD-s megfelelője, amely dinamikusan szinkronizálja az adott kijelző képfrissítési frekvenciáját a GPU-éval, így kiküszöbölve az olyan gyakori megjelenítési hibákat, mint például a képszakadás. A FreeSync a korábban a DisplayPort 1.2a szabvány kiegészítéseként elfogadott Adaptive Syncre épít, ennek megfelelően használatához az utóbbit támogató AMD GPU-ra is szükség lesz, DisplayPort-csatlakozóval, a hozzá tartozó driverrel, illetve természetesen valamely a technológiával kompatibilis monitorra.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Samsung ígérete szerint ezekből jövőre egészen tetemes választék áll majd a felső kategóriás 4K felbontású kijelzők után kutató vásárlók rendelkezésére, beleértve az UD590 23,6 és 28 hüvelykes modelljeit, illetve az UE850 sorozat 23,6, 28, illetve 31,5 hüvelykes képátlójú monitorait. A FreeSync integrálása sok gyártó számára vonzóbb lehet az NVIDIA hasonló megoldásánál, mivel a G-Sync-kel ellentétben nem kell utána jogdíjat fizetni, a technológia szabadon beépíthető. Ettől persze az ilyen monitorok várhatóan még mindig észrevehetően drágábbak lesznek mint hagyományos társaik, ugyanakkor a gyártók könnyebben tarthatják azok árát a G-Sync-es riválisoké alatt.

A célközönséget az AMD technológiája esetében is a professzionális felhasználók, illetve a játékosok jelentik majd, közülük is főként azok, akik már korábban egy AMD GPU mellett tették le a voksukat. A FreeSync-támogatással érkező Samsung monitorok árai egyelőre nem ismertek, ugyanakkor vélhetően valamivel drágábbak lesznek mint a jelenleg elérhető, a technológiát még nem támogató megfelelőik. A 28 hüvelykes FreeSync nélküli UD590 monitor például 600 dollár körüli áron kapható. Bár jelenleg az AMD frekvenciaszinkronizációs eljárása már csak ára miatt is vonzóbbnak tűnhet, nem szabad elfelejteni, hogy az NVIDIA lassan több mint egy éves lépéselőnyben van a nyílt szabvánnyal szemben - ráadásul semmi nem akadályozza meg, hogy a jövőben saját megoldását is kompatibilissé tegye azzal.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.