Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 18. 11:11

Érkezik a Google Play Services 6.5

Frissíti Google Play Services szolgáltatáscsomagját a Google. Az androidos készülékek néhány alapvető szolgáltatáért felelős szoftvercsomag 6.5-ös változata a többek között a keresőóriás térképalkalmazásához, a Drive online tárhelyhez és a Google Wallethez is tartogat újításokat.

Hamarosan érkezik az Google mobilos ökoszisztémájának lelkét adó Google Play Services 6.5-ös verziója. A frissítés várhatóan számos újdonságot, többek között új API-kat is hoz - a vállalat online térkép- és tárhelyszolgáltatásai valamint a szebb napokat is látott Google Wallet is új funkciókkal bővülnek.

Kiterjedtebb Maps-integráció

A keresőóriás blogposztja szerint a következő napokban megjelenő Google Maps Android API segítségével a fejlesztők egy új eszköztárat építhetnek be alkalmazásaikba, amellyel a felhasználók aztán egy bökéssel a térképappba juthatnak és a turn-by-turn navigációt is megkezdhetik az adott címhez. A frissítés emellett egy "lite mode" nevű, korlátozott funkciókat kínáló, kis méretű beágyazható térképváltozatot is bevezet, például az appokon belüli bélyegképekhez - itt a méretből adódóan nincs lehetőség interakcióra, gyakorlatilag egy bitképről van szó a kívánt földrajzi helyről, meghatározott közelítéssel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Jelölések viszont még ezekre a kis képekre is felvihetők, ráadásul mivel ez már kliensoldalon történik, így a statikus képek fölé helyezett szimbólumokat a fejlesztők szabadon kezelhetik. Az újonnan bevezetett "csökkentett mód" mindegyik térképtípust támogatja, sőt még a My Location réteg is elhelyezhető rajta a felhasználó saját pozíciójának megkereséséhez - a részleteket viszont már az apró térképre bökve megnyíló Maps alkalmazásban lehet megnézni.

A Drive és a Wallet is megkapta a magáét

A néhány napja kissé megnyirbált Wallet mobilfizetési megoldás sem maradt érintetlenül: bár a szolgáltatással digitális termékek már nem vásárolhatók a Play Store-on kívül, cserébe a Google Play Services 6.5-ös frissítésével lehetőség nyílik vele az önkéntes adományozásra. A fejlesztők ezt a funkciót egy "Donate with Google" gombbal tehetik elérhetővé alkalmazásaikban. Mindezek mellett a Drive-ban tárolt fájlok szinkronizálása is sokkal inkább akkumulátorbarát lesz, miután már az egyes alkalmazásoknak is lehetőségük nyílik a feltöltés szabályozására az adott hálózattól vagy attól függően, hogy a telefon töltőn van-e vagy sem. Az egyes appok ráadásul egyedi tulajdonságokkal ruházhatják fel az online tárhelyen lévő fájljaikat, hogy egyszerre több eszközön használva is biztosan szinkronban maradjanak.

Az Android 5.0-val debütált Google Fit szinte még ki sem hűlt, máris megkapta az első ráncfelvarrását: a napokon belül érkező frissítéssel a keresőóriás szerint a fejlesztők egyszerűbben hajthatják igába a készülékek szenzorait és hozhatnak létre különböző edzésformákat. A Google Play Services 6.5 várhatóan a napokban minden androidos készüléken frissül, beleértve a mobil operációs rendszer régebbi verzióit futtató eszközöket is. A keresőóriás ezt követően az új verzióhoz tartozó SDK-t is elérhetővé teszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról