Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 14. 13:13

Részlegesen bezár a Google Wallet

Nem lesz többé lehetőség Google Wallet segítségével digitális termékeket vásárolni, legalábbis a Play Store-on kívül. A keresőóriás fizetési megoldásának csendben bejelentett korlátozása jövő márciusban lép érvénybe, a kereskedőknek tehát valamivel több mint három hónapjuk van alternatíva után nézni.

A visszavonulás mellett döntött a Google a digitális fizetés területén: a keresőóriás bejelentette, 2015. március 2-án búcsút int a Google Wallet 2012-ben debütált digitális vásárlásokért felelős API-jának. A vállalat fizetési megoldása ezentúl csak a Google Play online boltban működik majd, a harmadik féltől származó kereskedők többé nem vehetik azt igénybe - legalábbis digitális termékeik esetében. A Wallet továbbra is használható lesz a fizikai boltokban, ahol a felhasználók NFC-képes készülékeik segítségével változatlanul fizethetnek vele, de nem vásárolható vele online zene, film, szoftver vagy egyéb termék.

A kereskedők a vállalat csendben kiadott, viszonylag szűkszavú közleménye szerint a fentebb megjelölt dátumig továbbra is elfogadhatják a walletes fizetést a digitális termékekért, ezt követően azonban már nem lesz rá lehetőségük - érdemes tehát minél előbb megkezdeni a kutatást a megfelelő alternatívák után, főleg azoknál a szolgáltatásoknál, amelyek kizárólag a Google megoldására épülnek.

Ha sikerült új fizetési opciót találni, a hamarosan nyugdíjba vonuló Wallet eltávolításához az érintetteknek először a kliensoldali integrációs kódot kell törölni, ezután pedig a szerveroldali JSON Web Tokeneket generáló, illetve postback-kezelő kódokat. A részletes ismertetőért érdemes felkeresni a Google kapcsolódó fejlesztői oldalát. A keresőóriás egyelőre nem ajánlott alternatívát a szolgáltatás helyett, a kereskedők vélhetően a PayPal vagy az Amazon megoldásait veszik majd igénybe a jövőben.

A Google nem kommentálta túl részletesen a Wallet leállítását, vagy legalábbis korlátozását, a közleményben ezzel kapcsolatban mindössze annyi áll, hogy a szolgálatatás elindulása óta az iparág sokat fejlődött és már sok "alternatív fizetési megoldás" áll az online boltok rendelkezésére - ez vélhetően azt jelenti, hogy a nemrég az Apple Pay-jel bővült konkurenciával szemben a Google nem kíván ezen a területen harcba bocsátkozni. A kereskedőknek maguknak kell majd a kommunikálni a változásokat a vásárlók felé, a vállalat nem küld ki ezzel kapcsolatban értesítéseket a felhasználóknak.

a címlapról