Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 18. 09:56

Alig változott valami a Top500 listán

Frissült az évente kétszer, tavasszal és ősszel aktualizált Top500 lista, amely a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeit rangsorolja. Az új kiadásban alig változott valami.

Kevés igazán figyelemre méltó dolog történt a Top500 listán, derül ki az évente kétszer frissített szuperszámítógépes rangsor novemberi kiadásából.A korábban látott trendek folytatódtak, egyre több a sokmagos Intel processzor, a gyorsítókártya és a Linux.

Még mindig a kínai Tianhe-2 vezeti a szuperszámítógépes rangsort, az 55 petaflops elméleti csúcsteljesítményű gép az iparban referenciának számító Linpack teszten 34 petaflops sebességet ért el. Ez a gép Intel Xeon processzorokra és Xeon Phi gyorsítókra épül és lényegében 2013-as üzembe helyezése óta a Top500 rangsor élén trónol. A második helyen álló amerikai Titan körülbelül fele akkora, 17 petaflops sebességet ért el a Linpack teszten Opteronjai és NVIDIA Tesla chipjei segítségével.

Tianhe-2

A tíz legerősebb gép sorrendje változatlan maradt a tavaszi Top500 óta, egyetlen kivétel van, a tizedik helyre egy Egyesült Államokban működő Cray gép került, amely 3,5 petaflops teljesítményre képes a Linpack teszt szerint. A Cray CS-Storm konfiguráció Intel Xeon E5 processzorokra épül, amelyekhez NVIDIA Tesla gyorsítók csatlakoznak, a gép összesen 72800 processzormagot fog munkára. Az üzemeltetője egy meg nem nevezett amerikai kormányzati intézmény.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mérnöki-tudományos rendszerek világában egyre törnek előre a gyorsítók, a most frissített Top500 listán már 75 ilyen rendszert tartanak nyilván, míg egy éve a számuk még csak 62 volt. A gyorsítókártyák gyártói között az NVIDIA viszi a prímet, 50 gépben találhatók Teslák, a második legnépszerűbb a Xeon Phi, az AMD kártyái viszont kevéssé kelendőek, mindössze 3 olyan gép került a Top500-ba, amelyben Radeon/FireStream kártyák dolgoznak. A tíz legerősebb gépből négyben (Tianhe-2, Titan, Piz Daint, Stampede) találhatók gyorsítókártyák.

A Top500 listán található gépek teljesítménynövekedése egy kissé megtorpant. A most nyilvánosságra hozott listán szereplő rendszerek összesített teljesítménye 309 petaflops, a júniusi listán 274 petaflops volt, egy éve pedig 250 petaflops, vagyis az éves növekedés 23 százalékos mindössze - korábban nem volt szokatlan egy év alatt 40 százalékos gyorsulás sem. Az új lista utolsó helyezettjének teljesítménye 153,6 teraflops, ez a gép az előző rangsorban még a 421. helyen állt. Ez majdnem két évtizede a legalacsonyabb "kicserélődési arányt" jelenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról