Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 4. 15:17

Ismét kínai a világ legerősebb számítógépe

A június közepén frissülő Top 500 listán minden bizonnyal az élre került az az új kínai szuperszámítógép, amelyet nemrég helyeztek üzembe. A Tianhe-2 Intel Xeon processzorokat és Xeon Phi gyorsítókártyákat vet be, több tízezres mennyiségben.

HIRDETÉS

Minden valószínűség szerint a National University of Defense Technology (NUDT) és az Inspur számítógépgyártó által fejlesztett és kivitelezett Tianhe-2 fogja vezetni a júniusban frissülő Top500 listát. A rendszer az ország déli részén található Kanton városban áll üzembe, a feladata a régió tudományos munkájának informatikai támogatása lesz.

Az első beszámolók szerint a Tianhe-2 kétfoglalatos Xeon szerverekre épül, minden gépben két 2,2 GHz-es, Ivy Bridge generációs Xeon E5 processzor dolgozik 64 gigabájt RAM társaságában, amelyekhez három Xeon Phi bővítőkártya is csatlakozik PCI Express 2.0 interfészen, egyenként 8 gigabájt memóriával. Utóbbiak még az első szállítmányból származhatnak, az aktivált magok száma a kereskedelmi forgalomban hozzáférhető kártyák 61-ével szemben mindössze 57, amely feltehetően a kihozatali problémákra vezethető vissza. A Xeon Phi kártyák még ilyen "csökkentett teljesímény" mellett is több mint 1 teraflops sebességre képesek egyenként.

Jack Dongarra, a Tennessee egyetem kutatója, a Top 500 lista egyik gondozója a helyszínen tekintette meg a Tianhe-2-t. Beszámolója szerint egy alaplapon két csomópont kap helyet, egy keretbe 16 ilyen alaplap fér, ami rackenként 64 alaplapot jelent - az egyedi megoldást az Inspur nevű kínai szervergyártó szállította. A számítógép összesen 125 ilyen telarakott rackszekrényből áll, ez 720 négyzetmétert jelent. A teljes kapacitás: több mint 3 millió processzormag, 1,4 petabájt memória és 12 petabájt feletti háttértár-kapacitás, utóbbi külső tárolókon. Az elméleti maximális számítási teljesítmény 54,9 petaflops, amit 17,6 megawatt teljesítményfelvétel mellet ér el, a szükséges hűtést is figyelembe véve az összfogyasztás 24 MW.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A számítógépet már összeépítették a tesztekhez, illetve hogy lefuttassák rajta a Top500 listára kerüléshez szükséges Linpack benchmarkot - ezt a tesztet a maximális 16 ezer csomópontból több mint 14 ezret felhasználva futtatták, az eredmény 30 petaflops feletti. A várakozások szerint a későbbi optimalizációknak, valamint az összes csomópont befogásának eredményeképp a teljesítmény hamarosan 36 petaflops körülire emelkedhet, ami több mint duplája a jelenlegi csúcstartó amerikai Titan 17 petaflopsos teljesítményének.

Noha a Tianhe-2 alapvetően Intel processzorokra és Xeon Phi gyorsítókra támaszkodik, a csomópontok összekapcsolásához használt, "fat tree" topológiájú interconnect interfész egyedi fejlesztésű, jegyzi meg Dongarra. Szintén saját fejlesztésűek a "frontend" gépek, amelyek összesen 4096 darab Galaxy FT-1500 processzorból állnak. Ezek 16 magos SPARC chipek 1,8 GHz-es órajellel és egyenként 65 wattos teljesítményfelvétellel, a lapkákat az NUDT fejlesztette ki - feltehetően felhasználva a SPARC T1 nyílt forrásúvá tett terveit.

A gépen a kínai fejlesztésű Kylin Linux fut, amelyet szintén az NUDT fejleszt, illetve tart karban, a futtatható alkalmazások Fortranban, Javában, C-ben és C++-ban készülhetnek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:16

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.