Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 17. 15:09

Böngészőbe költözik a Skype

Webes felületen is elérhetővé teszi a Skype-ot a Microsoft. A vállalat egyelőre csak meghívásos, béta verzióban jelenteti meg az üzenetküldő böngészős változatát, amelyet aztán a következő néhány hónapban fokozatosan ad ki világszerte.

Böngészőből is használható lesz a Skype, a Microsoft chat- és videotelefon-kliense. A szoftver webes verziója egyelőre béta verzióban debütál, és a Skype.com weboldalról elérhető, így felhasználói gyakorlatilag bármilyen számítógépről bejelentkezhetnek fiókjukba anélkül, hogy az eredeti kliensprogramot telepíteni kellene. A webapp Windows rendszeren az Internet Explorer 10-es illetve újabb változatait, a legfrissebb Chrome- és Firefox-verziókat, OS X-en pedig a Safari 6-ot és annak újabb verzióit is támogatja. Linuxon - és nem utolsósorban Chrome OS-en - egyelőre úgy tűnik, nem lesz igénybe vehető a szolgáltatás.

A Microsoft első körben a felhasználói bázis egy viszonylag kis szelete számára teszi elérhetővé a webes megoldást, amelyet a következő hónapokban aztán világszerte megjelentet. Az ehhez szükséges meghívókat a kiválasztottak a következő hetekben Skype-fiókjukban találják meg. A vállalat szerint az üzenetküldő böngészős verziója teljes értékű alternatívát kínál az asztali változat mellé, azon szöveges chatelésre, illetve hang- és videohívások lebonyolítására is lehetőség van.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Noha a tervek szerint a végleges kiadásnál már semmilyen plusz eszköz telepítésére nem lesz szükség, a béta verzió felhasználói még kénytelenek lesznek installálni egy plugint a Skype for Web használatához. A cég mindenesetre már dolgozik a WebRTC (Real-Time Communications) megoldásán, amely lehetővé teszi majd, hogy a fenti funkcionalitás bármiféle kiegészítő nélkül igénybe vehető legyen a böngészőkből - igaz, a fentiek közül már csak az Internet Explorerből hiányzik a WebRTC-támogatás, de a vállalat tervei szerint már arra sem kell sokat várni. A tesztfázisban lévő szolgáltatás továbbá úgy tűnik, komoly fogyasztásnövekedést okozhat, így notebookokon egyelőre nem biztos hogy érdemes vele kísérletezni, főleg ha nincs töltő a közelben.

A böngészős appok felé történő nyitás nem csak a Skype-nál figyelhető meg, a Microsoft és a Google irodai alkalmazásai mellett már a professzionális grafikusoknak szánt népszerű Adobe Photoshop is használható böngészőből - igaz, jelenleg csak a Google Chrome felületéről, vagy Chrome OS-ről. Az asztali és a webes appok közötti határok elmosása egyébként különösen a Google-re jellemző, a vállalat például nemrég tette lehetővé, hogy Drive tárhelyén lévő fájlok böngészőből, hagyományos asztali szoftverekkel is megnyithatók legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról