Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 13. 09:25

Nyílt forrású a .NET, ingyenes a Visual Studio

Megnyitotta a .NET szerverstack forrását a Microsoft, a cég Linuxra és OS X-re is kiadja a szoftvert. A Visual Studiónak megérkezett a Community verziója, amelyet szinte bárki ingyen használhat.

A szerdai Connect(); eseményen a Microsoft bejelentette, megnyitja a a szerveroldali .NET core stack forrását és elérhetővé teszi a Windows mellett Linux, illetve OS X operációs rendszerekre is. A cég emellett a Visual Studio új verziójáról is lerántotta a leplet, a Community 2013 bizonyos megkötések mellett ingyenesen, szabadon használható. Megérkezett a Visual Studio 2015 és a .NET 2015 első előzetese is.

Alapjaiban átalakította a szoftverfejlesztői eszközökkel, valamint a .NET-tel kapcsolatos stratégiáját a Microsoft. Mint annyi más terméknek és technológiának, ezeknek a feladata is a Windows hegemóniájának biztosítása volt korábban, a megváltozott piaci körülmények és a versenytárs technológiák gyors terjedése azonban teljesen felülírta a redmondi vállalat által korábban kijelölt irányt. "Több milliárd kütyü van a piacon, a fejlesztőknek pedig szüksége van olyan eszközökre, amelyekkel változatos platformokra és formátumokra dolgozhatnak" - mondta a bejelentés kapcsán S. Somasegar, a Microsoft Developer Division vezetője. "A Visual Studio és a .NET révén a célunk egy átfogó end-to-end megoldás biztosítása a fejlesztőknek, hogy különböző eszközökre és platformokra építhessenek alkalmazásokat."

S. Somasegar

Nyílt forrású a .NET szerver stack, érkezik Linuxra és OX S-re is

A keresztplatformos alkalmazásfejlesztést elősegítendő a Microsoft megnyitotta a teljes .NET szerver stack forráskódját, beleértve az ASP.NET-et, a.NET fordítót, a Core Runtime-ot, a Frameworköt és a Libraryket. A vállalat ígérete szerint együttműködik a nyílt forrású közösséggel és nyitott a hozzájárulásokra, azaz mostantól a cégen kívülről is bele lehet folyni a .NET jövőjének alakításába a frissen létrehozott .NET Foundationön keresztül.

A szerveroldali .NET Runtime-ot úgy alakítja át a Microsoft, hogy az más operációs rendszereken, Linuxon és OSX-en is használható, futtatható legyen, így a fejlesztők ezeket a platformokat is megcélozhatják .NET alkalmazásaikkal. Az OS X nem szerverplatform, az Apple egy ideje befejezte a szerverek gyártását, a Microsoft is arra számít, hogy a szerveroldali .NET alkalmazások javát Windowsra vagy Linuxra készítik majd, de a lehetőséget nyitva hagyja az OS X számára is, mondták el a tegnapi bejelentésen.

A MIcrosoft számára nem új a .NET nyitása, a cég egy áprilisi fejlesztői eseményen már megnyitotta fejlesztői technológiáinak egy részét, például az ASP.NET-et, a Roslyn nevű .NET fordítóplatformot, a .NET Micro Frameworköt, a .NET Rx-et, valamint a VB és C# nyelveket - ezeket is a .NET Foundationön keresztül teszi elérhetővé a vállalat a tegnapi tájékoztató szerint. A redmondi vállalat egy ideje szoros szövetséget ápol a Xamarinnal, amelynek célja a .NET eljuttatása más platformokra, elsősorban Linuxra. Ennek az együttműködésnek a keretében a Mono runtime össze fog olvadni a nyílttá tett .NET Core Runtime-mal, adta hírül a cég tegnap.

A nyílttá tett .NET komponensek megtalálható a Githubon, a vállalat a viszonylag megengedő MIT open source licencet preferálta, amely lehetővé teszi a kódok felhasználását kereskedelmi, zárt szoftverekben is, amíg ahhoz csatolva van a MIT licenc szövege. MIT licencet használt több jelentős nyílt forrású projekt, köztük a Ruby on Rails, a Node.js, a JQuery, illetve az X Window System is, amelyhez eredetileg ez a licenc készült. Ami (egyelőre) nem lesz nyílt, az a kliensoldali .NET stack, így a Windowshoz közeli technológiák, például a Windows Presentation Foundation vagy a Windows Forms kódjai továbbra sem lesznek hozzáférhetők a széles közönség számára.

Ingyenes a Visual Studio, szinte bármire

Egy teljesen új, ingyenes Visual Studio kiadás is érkezett a cégtől. A Community 2013 jellemzője, hogy nélkülözi a korábbi ingyenes verzió, az Express korlátozásait, egy teljes funkciós termékről van szó, amely a kiterjesztéseket (extension) is képes kezelni - lényegében a Visual Studio Professional funkcióit tartalmazza. A szoftverrel megcélozható a Visual Studio által támogatott összes platform, a kliensek, a szerverek, az okostelefonok, a cloud és a web. Az eddig kínált ingyenes Express verziót a vállalat kivezeti, vagyis a Community annak helyébe lép.

A Visual Studio Community 2013 ingyenes minden egyedül dolgozó ("individual") fejlesztő számára, akár kereskedelmi fejlesztésre is. Ingyenesen használható bármilyen nyílt forrású alkalmazás készítésére, teljes mértékben ingyenes oktatási használatra akár oktatók, akár diákok számára, legyen szó iskolai tanulásról vagy akár online tanfolyamokról. Emellett ingyenesen használhatja a szoftvert bármilyen "nem nagyvállalati" szervezet, ahol 5 vagy kevesebb fejlesztő dolgozik egy projekten.

Megérkezett a Visual Studio 2013 Update 4 is, amely a termék legújabb frissítése. Amint az ismert, a Microsoft a korábbi kiadási ütemtervet egy gyorsabbra cserélte és a Visual Studióhoz néhány havonta ad ki egy Update-et, amely a hibajavítások mellett funkcionális újdonságokat is hoz. A Community Edition egyébknént ennek a funkciókészletét hordozza, vagyis a Microsoft a jelenleg hozzáférhető legújabb fejjesztői környezetét tette ingyenessé.

A fentiek mellett befutott a Visual Studio 2015 és az ASP.NET 2015 első nyilvános előzetese is, a végleges verziók - a terméknévből, illetve az új Windows megjelenésének idejéből kiindulva - jövőre esedékes. A bejelentés szerint a Microsoft az új fejlesztői környezetet az alapoktól úgy építette fel, hogy abból a Windows, a web és a cloud mellett a két legnagyobb mobil platformra, az iOS-re és az Androidra is lehessen dolgozni. Az ASP.NET 5.0 fejlesztéseinek fókuszában a cloud áll, valamint az összekapcsolhatóság üzleti alkalmazásokkal.

A tegnap bejelentett újdonságokról Scott Guthrie és S. Somasegar blogjában lehet bővebben olvasni.

a címlapról