Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 4. 12:03

Megérkeztek az új Gmail és Naptár appok

Még ma elérhetővé válik az androidos Gmail és Naptár alkalmazás legújabb verziója. A két Google-app komoly ráncfelvarráson esett át: előbbi már más szolgáltatók email fiókjait is támogatja, utóbbi pedig a beérkező üzenetek alapján automatikusan felveszi a megfelelő naptáreseményeket - és persze a Material Design sem maradt ki.

A legújabb, Lollipop, azaz nyalóka névre keresztelt, 5.0 verziószámú Android megjelenésével a Google két talán legalapvetőbb alkalmazását, a Gmail és a Naptár appokat is frissítette. Ez ráadásul most nem merült ki a motorháztető alatti optimalizálásban, a vállalat a két szoftver külsején is faragott.

Automatizált naptáresemények

Radikális változásra főleg a Naptárnál számíthatunk, az teljesen átalakult külsővel debütál a rendszer legújabb verziójában. A vállalat által idén nyáron bevezetett új dizájnnyelv, a Material Design ebben a szoftverben is komoly hangsúlyt kap: a hagyományos táblázatos elrendezést - legalábbis a napi nézetnél - egy a Google Now-ra emlékeztető kártyás dizájn váltja fel, ráadásul a Gmail-integráció is mélyebb lesz.

00:40
 

The new Google Calendar app for Android and iPhone

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Utóbbinak köszönhetően az app automatikusan felveszi azokat az eseményeket, amelyekről emailben dátummal és egyéb információkkal ellátott megerősítés érkezik, legyen szó időpontfoglalásokról, netán repülőjegy-vásárlásról. Az így rögzített naptárbejegyzések ráadásul folyamatosan frissülnek, így a repülős példánál maradva az is követhető az appon keresztül, ha az adott járat késni fog, netán törlik.

A cég emellett a manuális bevitelen is tuningolt. Az "Assist" funkciónak köszönhetően az eseményekhez kapcsolódó adatok megadása során az app különböző ajánlásokat tesz az egyes mezők kitöltésére, a korábbi bejegyzések alapján - hasonlóan a közelmúltban bemutatott Inboxhoz. Ha például az felhasználó rendszeresen eljár úszni egy ismerősével, az alkalmazás már az "úszás" bepötyögését követően felajánlja a többi mező kitöltését a korábbiaknak megfelelően.

Akár Yahoo Maillel is

A Gmail változásai első pillantásra már kevésbé látványosak, ugyanakkor itt is akad bőven újítás. A Material Design elől ez az app sem menekülhetett, a fejlécet a vállalat feltűnő pirosra cserélte, illetve a jobb alsó sarokba egy FAB (Floating Action Bar) gomb is került, amellyel rögtön nekiláthatunk a levélírásnak, bárhol is járjunk az alkalmazáson belül. A szoftverrel ráadásul már nem csak a Gmailben tárolt levelezésünkhöz férhetünk hozzá, az minden IMAP szabványú emailfiókot támogat, a Yahoo-tól, az Outlookon át egészen az AOL-ig.

00:35
 

The Gmail app for Android

Még több videó

A különböző fiókok között a jobb oldalról behúzható navigációs sáv segítségével válthatunk. Gmail app továbbá a jövőben az AOSP email alkalmazást is leváltja: noha az továbbra is megtalálható lesz az androidos készülékeken, sőt dizájnja a megújult Gmailét követi, amennyiben a Google levelezőappját aktiváljuk, már nem lesz használható. A két megújult alkalmazás a mai napon, fokozatosan jut el a felhasználókhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról