Szerző: Koi Tamás

2014. október 30. 16:58

Megkapta a DIGI az engedélyt a mobilszolgáltatáshoz

A DIGI Kft. tegnap átvette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a saját tulajdonú mobilhálózatának üzemeltetésére vonatkozó rádióengedélyt. A cég ezzel akár ma is bekapcsolhatná az első adótornyát, de az indulásnak még mindig nincs kitűzött időpontja. A hatóság árcsökkenésre számít.

A Magyar Telekom után tegnap a DIGI is megkapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a mobilhang- és adatszolgáltatásokra allokált frekvenciák használatára és a mobilhálózat építésére vonatkozó rádióengedélyt, ami azt jelenti, hogy a román tulajdonú szolgáltató azonnal bekapcsolhatná az első saját tulajdonú bázisállomásait. Erre azonban még biztos, hogy várni kell, a hatóság azonban bizakodó, és árversenyt remél a DIGI - mint valódi, negyedik piaci szereplő - mobilpiaci megjelenésétől.

Nem sietik el

Az NMHH sikeres frekvenciapályázatán a három inkumbens szolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - mellett a DIGI is sikeresen pályázott az „F” Csomagra, és 10 milliárd forintért az 1800 MHz-es frekvenciasávban szerzett 5 MHz-es párosított alapblokkot (2x5MHz). Az NMHH október 16-án kötötte meg a DIGI-vel az elnyert csomaghoz kapcsolódó hatósági szerződést. A szolgáltató október 21-én kapta meg a frekvenciakijelölést, amely alapján a 1725–1730/1820–1825 MHz (2x5 MHz, azaz 10 MHz) frekvenciatartományban hang- és adatszolgáltatásra is alkalmas rádióhálózatot telepíthet.

A hatóság közleményében kifejezetten bizakodó hangnemet üt meg a DIGI mobilpiaci megjelenésével kapcsolatban, megemlítve, hogy a nemzetközi példák alapján az új szereplő belépése "mobilizálja, felpezsdíti a piacot", A szolgáltatók és a szolgáltatások sokszínűsége pedig "hozzájárul a fogyasztói jólét és a hazai vállalkozások versenyképességének növeléséhez". "Az NMHH és a magyar fogyasztói közösség számára is kiemelten fontos, hogy tovább nőjön az adat- és infokommunikációs szolgáltatások hozzáférhetősége, amely biztosítja az információs javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségét" - áll a hatóság közleményében.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Alighanem kevéssé látja ilyen derűsen a helyzetet a pályázat nyertese, mely október 16-án, a hatósági szerződés aláírásakor aligha számított rá, hogy öt nappal később a nemzetgazdasági miniszter egy olyan adótörvény-módosítást terjeszt az Országgyűlés elé, mely a mobilpercek és az SMS-ek után, azok mintájára megadóztatná az internetes adatforgalmat is.

WT F?

A törvényhozás elé terjesztett javaslat a jelenlegi formájában a hosszútávú megtérülésben gondolkodó DIGI számára hatalmas károkat okozhat, a tízmilliárd forintért megvásárolt F frekvenciacsomag értékét pedig jelentős mértékben befolyásolhatja az új adónem, mely így nem mellékesen a szolgáltatás indulásának időpontját is elodázhatja. Nem hivatalos információk szerint a jelenleg is tárgyalási fázisban lévő Vodafone éppen ezért azt a döntést hozhatja, hogy nem írja alá az NMHH-val a hatósági szerződést.

A DIGI internetadó témában még nem állt a nyilvánosság elé, a HWSW megkeresésére a cég illetékesei nem kívántak nyilatkozni. A cég ügyvezetője, Dr. Ryszka Sambor ugyanakkor a többi, jelentős ügyfélbázissal rendelkező magyarországi távközlési szolgáltató vezetőjével egyetemben aláírta azt a közös nyilatkozatot, melyet a cégek vezetői küldtek a nemzetgazdasági és fejlesztési miniszternek, valamint a Miniszterelnökség tárcavezetőjének. A levél teljes terjedelmében olvasható a Népszabadság honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról