Szerző: Koi Tamás

2014. október 17. 12:44

Azonnal megduplázza a 4G sebességét a Telekom

Azonnali hatállyal használatba veszi a Magyar Telekom azokat a frekvenciablokkokat, melyek használati jogát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatán szeptember végén elnyerte. Szombaton duplázódik a 4G-s sávszélesség és drámaian nő a lefedettség is a Telekomnál.

A Magyar Telekom és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán aláírta azt a hatósági szerződést, mely a hírközlési hatóság 2014-es frekvenciapályázatának egyik utolsó, adminisztrációs lépése a nyertes pályázatok kihirdetését követően. Ezzel minden adminisztratív akadály elhárult az elől, hogy az operátor használatba vehesse a rendelkezésére álló teljes, 189 MHz-nyi spektrumot. A frekvenciakeret használatba vétele után a 4G/LTE szolgáltatások lefedettsége és sávszélessége egyaránt jelentős mértékben nőhet a következő években.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A sajtótájékoztatón Karas Mónika, az NMHH elnöke a frekvenciahasználati- és rádióengedélyt személyesen adta át Christopher Mattheisennek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatójának, aki ezt követően ismertette a piacvezető szolgáltató konkrét bővítési terveit. "Nagyon vártuk ezt a napot, és nagyon készültünk is rá" - kezdte Mattheisen, aki hozzátette, a Telekom már holnap bekapcsolja a hálózatába az elnyert frekvenciákat, illetve azok egy részét. Az ügyfeleknek a gyorsabb szolgáltatást - díjcsomagjuktól függően - automatikusan aktiválja a Telekom.

Az új frekvenciakészlettel a 4G/LTE hálózat a vidéki régiókban is elérhetővé válik majd, a Telekom holnaptól 450 új 4G-s állomást kapcsol be, illetve a hálózat jelenlegi kapacitását megduplázza. A maximális elméleti letöltési sávszélesség ezzel az 1800 MHz-es és 2600 MHz-es állomások körzetében150 Mbps-re nő, a 800 MHz-es állomások körzetében ennek a sávszélességnek a fele lesz elérhető. A 4G-s hálózat országos lefedettsége 73 százalékra változik 53 százalékról, 2015 végére pedig 93 százalékra nőhet ez az érték, jelentette be a sajtótájékoztatón Mattheisen. A Telekom havi 270 millió forint sávdíjat fog fizetni az új frekvenciák használatba vételét követően.

A legnagyobb mobilos ügyfélbázissal rendelkező Magyar Telekom a fenti fejlesztések érdekében biztosra ment a frekvenciapályázaton. A szolgáltató összesen 58 milliárd forintot fizetett az A, D és E jelű frekvenciacsomagok húsz évre szóló használati jogáért cserébe, míg Telenor és a Vodafone rendre 31-30 milliárdot fizetett a pályázaton. A két versenytárs egyelőre nem írta még alá a hatósági szerződéseket az NMHH-val, a DIGI viszont a Népszabadság információi szerint szintén aláírta a szerződést a héten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról