Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 28. 15:42

Leáll a Windows 7 és a dobozos Windows 8 értékesítése

A héten leáll a dobozos Windows 8 értékesítése is, és az otthoni Windows 7-tel előre telepített gépek is eltűnnek a boltokból.

A Microsoft előzetes tájékoztatása alapján 2014. október 31-én, azaz most pénteken megszűnik az OEM Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional és Ultimate operációs rendszerek kereskedelmi árusítása. Az üzletekben meglevő készletek természetesen még eladhatók, de újakat már nem rendelhetnek a kereskedők. Ez azt jelenti, hogy rövidesen eltűnnek az üzletekből a Windows 7-tel előtelepített PC-k is.

Egyedüli kivételt ez alól a Windows 7 Professional jelent. A redmondi vállalat korábban azt kommunikálta, 2014 októbere után a partnerek nem gyárthatnak és értékesíthetnek Windows 7-tel előre telepített PC-ket, tavasszal a cég kitolta ezt a dátumot, de csak a vállalati "Professional" verzióra vonatkozóan. Az üzleti felhasználásra szánt operációs rendszer OEM-eladásainak leállítását a Microsoft legalább egy évvel előre jelezni fogja, ez azonban még nem történt meg, így 2015 októberéig biztosan elérhetők maradnak a Windows 7 Próval telepített gépek a boltokban.

A dobozos Windows 8 kiskereskedelmi értékesítése is leáll október 31-én, de ez nem vonatkozik a Windows 8-cal előre telepített PC-kre, amelyek még forgalomban maradnak legalább egy évig. A  Windowsok forgalmazásának beszüntetése alkalmával érdemes lehet feleleveníteni a downgrade lehetőségeket - egy vásárló bizonyos körülmények esetén jogosult lehet régebbi operációs rendszer használatára (is), tipikusan vállalati felhasználás esetén lehet igény a Windows 7 Pro további futtatására a Windows 8.x helyett. Fontos tudni, hogy a dobozos verziók esetén egyáltalán nincs lehetőség downgrade-elésre, ilyen opció csak az operációs rendszerrel előre telepített gép vásárlása esetén jöhet szóba és akkor sem minden esetben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Új gép vásárlásánál érdemes megnézni az operációs rendszerrel járó jogosultságokat, az előre telepített Windowst downgrade-elni ugyanis csak akkor lehet, ha arra OEM licences Windows operációs rendszer Pro verzióját telepítették - sok vállalati kategóriás gépet eleve két operációs rendszerrel hirdetnek emiatt. Egyes PC-gyártók a downgrade-eléshez, vagyis a régebbi operációs rendszer telepítéséhez szükséges telepítőkészletet is mellékelik a gépekhez, de ez nem kötelességük - meglétéről az adott PC gyártóját, illetve forgalmazót érdemes megkérdezni. Elképzelhető, hogy a telepítőlemezt külön kérni kell a PC-gyártó supportjától.

Egy Windows 8.x verzióval előre telepített PC-t legfeljebb két verzióval lehet downgrade-elni, vagyis Windows 7-re vagy Windows Vistára. A downgrade esetén a régi operációs rendszernek is azonos verziójúnak kell lennie, tehát egy Windows 8.1 Pro helyett csak Windows 7 Professional választható, Home Premium vagy Ultimate nem.

(E cikk korábban tévesen állította, hogy a Windows 7 dobozos verzióinak értékesítése szűnik meg 2014. október 31-én, valójában ezeket a Microsoft már tavaly kivonta a forgalomból. A tévedésért elnézést kérünk.)

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról