Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jöhetnek az egészen apró virtuális mobilszolgáltatók

Koi Tamás, 2014. október 28. 14:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Virtuális mobilszolgáltatást indít még az év vége előtt Magyarországon a Netfone Telecom Kft., mely eddig zömében kisebb kábelszolgáltatóknak kínált vezetékes szolgáltatást továbbértékesítésre. Az üzleti modell egyelőre nem nyilvános, de vélhetően a mobilpiacon is a kis telkókon keresztül próbál majd ügyfeleket gyűjteni a cég.

Önálló virtuális mobilszolgáltatást indítana még az év vége előtt egy kis alternatív távközlési cég, a Netfone Telecom Kft, mely máris a negyedik mobilszolgáltatóként aposztrofálja magát. Az elsősorban B2B ügyfelekkel rendelkező cégnek korábban volt már szerződése mobil adatszolgáltatás nyújtására a Vodafone-on keresztül, a hangszolgáltatás infrastrukturális alapjait is a piros szolgáltató fogja biztosítani.

Soft launch

A Netfone és a Vodafone az erre vonatkozó szerződést még a nyáron írta alá, a részletekről pedig annyit tudni, hogy a kis partnercég ezúttal nem egyszerű viszonteladó lesz majd, hanem a klasszikus MVNO-modellt követve saját értékesítéssel és marketinggel rendelkezik majd. Az ügyfelek nem a Vodafone előfizetői lesznek, hanem a Netfone-é, ennek ellenére a 70-es számmezőből kapnak majd hívószámot. Árakról és tarifákról egyelőre nem nyilatkozik a szolgáltató, kérdésünkre csak annyit árultak el, hogy a már meglévő, kibővített flottaszolgáltatásnak tekinthető MobilPartner szolgáltatást alakítja majd át a cég.

A cég illetékesei egy mai háttérbeszélgetésen elmondták, az üzleti szegmens mellett a lakossági piacon is meg kívánnak jelenni szolgáltatásukkal, ám hogy pontosan milyen formában és milyen értékesítési csatornákon, az egyelőre nem nyilvános. Az eddigi üzleti modellt alapul véve ugyanakkor nem kizárt, hogy a Netphone a mobilos díjcsomagok továbbértékesítésére utazna, vagyis éppúgy elsősorban kisebb kábelszolgáltatókat keres viszonteladóként, ahogy tette a vezetékes (leginkább VoIP) szolgáltatásainál.

Ilyen kisebb alternatív telkóból jelenleg több száz működik az országban, ráadásul a legtöbb cég ugyanazzal a kihívással küzd: pusztán méretgazdaságossági szempontból esélye sincs, hogy a meglévő vezetékes szolgáltatásait kiegészítse mobilpiaci megoldásokkal. Ezek a mindössze néhány ezer előfizetővel rendelkező távközlési vállalkozások a Netfone közreműködésével lehetőséget kaphatnak arra, hogy versenyképesebb csomagajánlatokat kínáljanak ügyfeleiknek.

Olcsóbb nem lesz, csak más

Mindez akár azt is eredményezheti, hogy a magyar mobilpiacon gomba módra szaporodnak majd a jövőben azok a cégek, melyeknél egyebek mellett mobilhang-előfizetés is köthető, más kérdés, hogy a három inkumbens szolgáltató szinte megbonthatatlan hegemóniáján együttes erővel is  nagyon nehéz lesz rést ütni. A jelenleg több mint 11 millió előfizetést számláló magyar mobilhang-piac évek óta stagnál, a piaci részesedések még az olyan, jelentős marketingerővel rendelkező cégek, mint a Tesco Mobile piacra lépésével sem változnak számottevően.

Az inkumbens szolgáltatók pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy új szereplő ne indítson gyilkos árversenyt - az MVNO-k esetében ráadásul erre minden lehetőségük adott, hiszen szinte teljes egészében ők diktálják a piaci feltételeket. A piac ilyen formájú nyitása nem mellékesen a mobilszolgáltatóknak is jó (különösen a jelentős kapacitás-tartalékkal rendelkező Vodafone-nak), hiszen a jól kontrollált MVNO-megállapodások hozzájárulhatnak a bevételek növekedéséhez.

A Netfone-nál ezzel láthatóan teljes mértékben tisztában vannak, a cég ezért nem az árakkal, hanem "értékteremtéssel" kíván versenyezni, és közép- valamint hosszútávon több tízezer, vagy akár százezres nagyságrendű ügyfélbázist kiépíteni. Hogy pontosan mi lesz ez az érték, azt egyelőre legfeljebb találgatni lehet.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.