Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 13. 11:12

Százdolláros VR-headset a Zeisstől

Saját virtuálisvalóság-szemüveggel állt elő a Zeiss. A VR One nevű headset leginkább a Samsung Gear VR megoldására emlékeztet, ebben az esetben is egy okostelefon szolgáltatja a szemüveg kijelzőjét, noha a felhasználók itt nincsenek egyetlen modellre korlátozva.

Manapság kétségtelenül izgalmas terület a VR-szemüvegeké: a készülékeknek a közösségi finanszírozásból született Oculus Rift adott hatalmas lökést - amelyet aztán a Facebook vásárolt fel - majd több nagy gyártó, köztük a Sony és a Samsung is követte a kezdetben renegát fejlesztőcsapat példáját. Utóbbi gyártó megoldása különösen érdekes, itt ugyanis egy Galaxy Note 4 okostelefon biztosítja a kijelzőt, és a szenzorok legnagyobb részét.

A virtuálisvalóság-szemüvegek egyelőre szinte csak a fejlesztőket célzó piacára most új versenyző érkezett, méghozzá a Zeiss, amely a Samsungéhoz hasonló koncepcióval állt elő. A vállalat VR One névre keresztelt eszközében szintén okostelefon szolgál kijelzőként, a különbség az, hogy a készülék többféle modell befogadására is képes. A kompatibilis telefonok listája egyelőre kimerül az iPhone 6-ban és a Samsung Galaxy S5-ben, amelyeket egy tálcán csúsztathatunk be a szemüveg lencséi mögé, a vállalat oldalán ugyanakkor lehetőség van szavazni, hogy a jövőben milyen eszközökhöz készüljenek még tálcák, az egyetlen megkötést a méret jelenti, az eszközök minimum 4,7, legfeljebb pedig 5,2 hüvelykes képernyővel kell rendelkezzenek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Zeiss VR One nagy előnye a konkurenciával szemben, az alacsony ár: míg az Oculus Rift második generációs fejlesztőkészlete 350 dollárért vásárolható meg és a Samsung is 199 dollár körüli árat szab Gear VR névre hallgató megoldásáért, a VR One mindössze 100 dollárért már előrendelhető. A kütyühöz egy kiválasztott tálca jár majd, további telefonfiókok 10 dolláros áron lesznek kaphatók. A Zeiss eszközéhez néhány alkalmazás is letölthető lesz, amelyekkel 2 és 3 dimenziós filmek, illetve fényképek nézegethetők, továbbá a Google Street Viewban elérhető virtuális utcák járhatók be. A cég emellett egy SDK-t is kiad a szemüveghez, amellyel a fejlesztők saját alkalmazásokat is készíthetnek hozzá.

Az egyelőre nem világos, hogy a VR One esetében egy lencsékkel felszerelt keretről van szó, vagy az plusz szenzorokkal is kiegészíti a csatlakoztatott telefont mint a Gear VR, de az alacsony ár inkább az első lehetőségre utal. Ebből a szempontból a kütyü a Google kartonból hajtogatható headsetére emlékeztet, noha annál nyilvánvalóan immerzívebb élményt nyújt - illetve a benne található optika minőségét illetően sem merülhetnek fel kétségek. A gyártó szerint az első példányok már idén karácsony környékén megérkezhetnek a leggyorsabb megrendelőkhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról