Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 11. 11:56

Fejlesztői kiadás érkezett a Firefoxból

A Firefox 10 éves születésnapjára komoly termékkel készült a Mozilla, kiadta a böngésző fejlesztői kiadását, kifejezetten a webet író szakemberek igényei szerint szabva. Az új kiadás az Aurora helyét foglalja el, így a két generáció múlva bemutatkozó technológiák is kipróbálhatóak benne.

Új, fejlesztői kiadást kapott a Firefox - jelentette be a Mozilla. A Developer Editiont a készítők igyekeztek a webfejlesztők igényei szerint alakítani, így a széles eszköztárat felvonultató böngésző hatékony segítője tud lenni a fejlesztő munkamenetének a programozástól a tesztelésen át a hibakeresésig.

A Firefox Developer Edition egyben kínálja az összes olyan funkciót, amire egy webfejlesztőnek szüksége lehet, ezért megkapta a Mozilla összes korábban készített fejlesztői eszközét és néhány exkluzív új megoldást is. A fejlesztői kiadásban így megtalálható a Web Audio API-t kezelő szerkesztőfelülettől a hagyományos konzolig, a reszponzív design tesztelésére alkalmas eszköztől a hálózati monitorig minden, amire szükség lehet.

00:59
 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Developer Editionbe bekerült a Firefox hagyományos fejlesztői eszköztára, ennek témáját kapta meg egyébként a böngésző egésze, így egy valódi fejlesztői környezet képét mutatja a szoftver. A Developer Edition tartalmazza már a Mozilla új WebIDE környezetét, amely a meglévő eszközök mellett élő programozást-szerkesztést is lehetővé tesz, miközben a változások valós időben követhetőek. A szoftver exkluzív beépített funkciója lesz a Valence, amellyel fizikai telefonok és emulátor is ráköthető a WebIDE-re, így nem csak Firefox OS-re, hanem androidos Chrome-ra és iOS-es Safarira is erről a felületről mehet a fejlesztés (a már fent említett valós idejű móddal együtt).

Az Aurora helyett érkezik

A Mozilla több kiadással dolgozik egyszerre. A legfrissebb verzió egy adott szoftverből mindig a Nightly, amely a legfrissebb, nem tesztelt funkciókat is használja. A következő az Aurora, amely mintegy 6 héttel követi a Nightyt, és már alapszintű tesztelésen átesett. A harmadik fokozat a Beta, ez már komoly tesztelést kap, nem csak a Mozillánál, hanem felhasználóknál is. Ezt újabb hat hétre követi a hivatalos kiadás, amely már hibamentes működést garantál. A most bemutatkozott Developer Edition a fokozatok között az Aurora helyét fogja elfoglalni, azt fogja lecserélni.

01:06
 

Ez azt jelenti, hogy ezzel a kiadással a fejlesztők mintegy 12 héttel a felhasználók előtt járnak majd, és az elsők között próbálhatják ki a Firefoxban implementált legújabb technológiákat. Nem mellékesen pedig folyamatosan figyelhetik, hogy termékeik hogyan néznek ki a két kiadással későbbi Firefox alatt, így ha jelentős változást tapasztalnak, arra van idő kényelmesen reagálni. A Developer Edition párhuzamosan telepíthető és futtatható a Beta és stabil kiadással, így a munkaterület nem akad össze az általános böngészéssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról