Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 24. 12:31

Fejlesztői környezet böngészőben a Mozillától

Teljes értékű fejlesztői környezetet pakol Firefox böngészője mellé a Mozilla. A WebIDE a megszokott fejlesztői eszköztárat bővíti ki szerkesztőfelülettel, amelyből akár nulláról írhatóak webes alkalmazások.

Egy teljes integrált fejlesztői környezettel bővíti a Firefox böngészőt a Mozilla - jelentette be a szervezet. A böngészőkben hosszú ideje alapfelszereltség a fejlesztői eszköztár, amelyek a weboldalak készítőinek nyújtanak segítséget, adott esetben igen komoly analitikai funkciókészlettel. A Mozilla azonban most egy teljes fejlesztői környezetet csomagol a böngészőhöz, a WebIDE névre keresztelt szoftverrel komplett webes alkalmazásokat lehet írni, módosítani, illetve tesztelni.

A WebIDE segítségével nulláról írhatunk új alkalmazásokat, csomagolhatjuk be őket disztribúcióhoz (például Firefox OS-re), a tesztelésben pedig Firefox OS szimulátor, illetve fizikai Firefox OS-es telefonokkkal való együttműködés segít, ahogy a távoli debug is a funkciók közé tartozik. A szövegszerkesztő és böngésző kombinációjához, valamint a hagyományos IDE-khez képest is többet nyújt a WebIDE a Mozilla álláspontja szerint, előbbihez képest a szoros integráció és a debug-információk megjelenítése a szerkesztőfelületen, utóbbihoz képest a pehelysúlyú app, és a webfejlesztésre kihegyezett, a területre specializált funkciók nyújtanak többet.

A Mozilla szerint a WebIDE nagy előnye, hogy a fejlesztők számára a már megszokott, megismert Firefox eszköztárat kínálja, így nem kell elölről megtanulni egy vadonatúj IDE-t, az új funkciók csupán szerves kiterjesztései a népszerű, érett eszköztárnak. A WebIDE mellett szóló másik érve a Mozillának, hogy a környezet pehelysúlyú, a hagyományos fejlesztői környezetekhez képest mind erőforrás-igényben, mind méretben eltörpül - egy Xcode-hoz vagy egy Visual Studióhoz képest tényleg egészen apró a WebIDE.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A WebIDE jelenleg a Firefox nightly kiadásában érhető el, néhány hét múlva azonban a "hivatalos", stabil verzióba is bekerül majd. A WebIDE a megszokott debug, DOM inspector, scriptingkonzol és teljesítményoptimalizációs eszközök mellett egy vadonatúj JavaScript-szerkesztőt hoz, amely CodeMirror alapokon készült, azt kombinálja a tern.js kódanalitikájával. Azt a Mozilla is elismeri, hogy ez a felület egy kissé fapados, főleg a "nagy" IDE-k által kínált funkciókhoz képest, a szoros böngészős integráció azonban így is előnyt jelenthet a Mozilla kezdeményezésének.

Más platformokon, más böngészőkkel is

A WebIDE jelenleg az asztali és androidos Firefoxok mellett a Firefox OS-et támogatja mint futtatási platform, ezekből a böngészőkből tud debug-információkat kiolvasni és hibakeresést futtatni, de a Mozilla tervei szerint az androidos Chrome és az iOS-en futó Safari is bekerül majd a támogatott böngészők közé. A WebIDE és a Firefox közötti kommunikációért a Firefox Remote Debugging Protocol felel, ezt a protokollt módosítja most a Mozilla úgy, hogy a Safari WebKit és a Chrome Blink motorjával is együtt tudjon működni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról