Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 30. 14:06

Olcsó windowsos notebookok és tabletek a HP-től

Két új notebookkal és két táblagéppel bővítette Stream szériáját a HP. A meglepően olcsó, a Chromebookok riválisának szánt eszközökhöz ajándék szolgáltatások is járnak, egyes modelleknél a vállalat azok teljes élettartamára havi 200 megabájt LTE adatforgalmat biztosít.

Új, olcsó windowsos táblagépeket és laptopokat mutatott be a HP, amelyeket elsősorban a Chromebookok vetélytársának szán. A frissen leleplezett készülékek a gyártó Stream szériájába tartoznak és a belépőkategóriát veszik célba. A Stream 11 és 13 notebookok neve a szokott módon a kijelzőméretre utal, azok 11,6, illetve 13,3 hüvelykes panellel érkeznek. A gyártó egyelőre nem hozott nyilvánosságra pontos specifikációs listát az eszközökkel kapcsolatban, néhány részletet azonban elárult.

Élethosszig tartó ingyen LTE?

Mindkét Stream modell 1366x768 pixeles kijelzőt kap, ez a nagyobb változat esetében érintésérzékeny kivitelben is kérhető, itt körülbelül 117, a kisebbiknél pedig valamivel jobb, 135 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Ez PC-s mércével mérve sem túl nagy, ugyanakkor miután belépőszintről beszélünk, egyáltalán nem lógnak ki a sorból.

A készülékeket egy egyelőre ismeretlen modellszámú kétmagos, Bay Trail architektúrára épülő Intel Celeron processzor hajtja, RAM-ból 2 gigabájtot kaptak, a belső eMMC tárhely mérete pedig 32 gigabájt - miután azonban a készülékekre telepített Windows 8.1 rendszer ennek még jó esetben is a felét elfoglalja, érdemes lehet befektetni egy microSD-kártyába is. A kis méretű tárhely egyébként már csak azért is érdekes, mert éppen a Chromebookok egyik fő hibájaként szokták felróni a lokális tárhely hiányát, illetve az online tárterületre hagyatkozást róják fel -  úgy tűnik, ez itt sem lesz máshogy.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Utóbbiból mindenesetre lesz elég, a HP ugyanis egyéves Office 365 Personal előfizetést is ad az eszközökhöz, amelyhez 1 terabájt online tárhely és havi 60 perc Skype beszélgetés is jár. A vállalat ezen felül a 13,3 hüvelykes notebookok 4G-képes verziójához havi 200 megabájt LTE mobil adatforgalmat biztosít, a készülék teljes élettartamára (a kisebbik változatból előreláthatólag csak Wi-Fi-s modell lesz kapható). Az új HP Stream 11 notebook 200, méretesebb testvére pedig 230 dollárért lesz megvásárolható több színben, árukat tekintve tehát van rá esély, hogy elcsábítanak néhány felhasználót a Chromebook-táborból.

Filléres táblagépek

Táblagépekből szintén két újdonság érkezik, ugyancsak a Stream széria zászlaja alatt. Ebben az esetben 7 és 8 hüvelykes eszközökről van szó, elnevezésük ennek megfelelően Stream 7 és 8. A készülékek fedélzetén a notebookokhoz hasonlóan Windows 8.1 fut, részletes műszaki adatokat azonban sajnos itt sem tudni. A processzor mindkét esetben négymagos Intel Atom chip, illetve a kijelzőfelbontás is 1366x768, akárcsak a noteszgépekben. Ez ebben az esetben jóval szebb képet jelent, persze csodát azért ne várjunk: a nyolchüvelykes eszköznél a pixelsűrűség körülbelül 196, a kisebbnél pedig 224 PPI.

A plusz szolgáltatások itt sem maradtak ki, az Office 365 előfizetés és az 1 terabájt online tárhely a tabletekhez is jár, illetve a nagyobb változat ebben az esetben is opcionálisan 4G-képes, a HP ehhez is biztosítja a havi 200 megabájt adatforgalmat. A gyártónak a két táblagép árát is sikerült meglepően alacsonyan tartani: a nyolchüvelykes modell 150, a Stream 7 pedig mindössze 100 dollárért vásárolható meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról