Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Már Kína sem elég olcsó, Vietnam a következő

Bodnár Ádám, 2014. október 03. 12:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Közel félmilliárd dolláros beruházással építi fel Vietnamban új gyárát a Samsung, az üzemben tévék és más konzumelektronikai berendezések készülnek majd.

hirdetés

Kína után Vietnam felé fordulnak a nagy elektronikai gyártók, amelyek a piacon dúló kíméletlen árverseny közepette a legolcsóbb, de még elég képzett munkaerőt biztosítani képes régiókat keresik. A Samsung most bejelentette, közel félmilliárd dolláros beruházással egy új gyárat épít Vietnamban, ahol tévéket és más otthoni elektronikai készülékeket gyártanak majd.

A nagy elektronikai gyártók számos szegmensben kíméletlen árversenyt kénytelenek vívni egymással és az életben maradáshoz folyamatosan csökkentik a költségeiket. Ez mára olyan méreteket öltött, hogy egyes termékeket Kínában is drágává vált gyártani, az iparosodott régiókban a nagy cégek betelepülésének köszönhetően látványosan megemelkedtek a fizetések. Kínában évente jó 10 százalékot emelkednek a fizetések, így mára jóval meghaladják a vietnami szintet. A dél-ázsiai országban az üzemekben dolgozó munkások bére alig fele a kínai társaiknak, ez a humánintenzív munkafolyamatok esetén, mint amilyen például tévék vagy telefonok összeszerelése, alaposan megdrágítja a kínai gyártást.

A közel 93 millió lakosú Vietnam egyre keresettebb célpontja az informatikai, elektronikai gyártói beruházásoknak, az országban a Samsung korábban már két üzemelt is létesített, ahol mobiltelefonok készülnek, de a legnagyobb rivális LG Electronics is rendelkezik már vietnami üzemmel, mint ahogy az Intel is - a legnagyobb chipgyártó nem félvezetőgyárat, hanem az elkészült lapkák tesztelését és tokozását végző üzemet létesített itt. Mivel az ország rendelkezik tengeri kikötőkkel, az elkészült termékeket olcsón el lehet szállítani innen a világ minden tájára.

A beruházások hatására mára a számítástechnikai és elektronika adja az ország exportjának negyedét. 2013-ban a vietnami elektronikai export volumene meghaladta a 31 milliárd dollárt is, ami közel 50 százalékos növekedés volt 2012-höz képest. A lendületes bővülésnek köszönhetően a high-tech termékek exportja mára nagyobb értéket ér el Vietnamban mint a nyersolajé vagy az évekig az ország legfontosabb exportcikkének számító ruhaneműké.

Iparági becslések szerint a Samsung által Vietnamban gyártott és exportált termékek értéke idén elérheti a 20 milliárd dollárt, ezzel a koreai cég az ország egyik legnagyobb exportőre. A Samsung Electronics többségi tulajdonában levő Samsung Display a nyáron kapott jóváhagyást a vietnami kormánytól egy tévékbe, illetve tabletekbe, mobilokba szánt kijelzők gyártását végző üzem építésére, amely a tervek szerint mintegy 1 milliárd dolláros beruházással valósulhat meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.