Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 19. 10:22

Az Ericsson is kiszáll a modemgyártásból

Máshová fókuszálja erőforrásait az Ericsson, a telefonokba szánt rádiós modemek fejlesztése és gyártása leáll. A piac a Qualcommé, a kis szereplők már nem tudnak költséghatékonyan működni, így a Broadcom után az Ericsson is feladja ezt a piacot.

Kiszáll az okostelefonokba, tabletekbe és egyéb hordozható eszközökbe szánt rádiós modemek fejlesztéséből és gyártásából az Ericsson - jelentette be a telekommunikációs óriás. A svéd cég tavaly augusztusban vette át ezt a részleget az ST-Ericsson szétszakadása után, a divíziót bő egy évig tartotta életben. A cég augusztusban bemutatott csúcsmodellje, az M7450 kudarca után nem erőlteti tovább a jelenlétet ebben a szegmensben, inkább a rádiós hálózat és a small cell eszközökben használt modemek fejlesztésére fókuszál.

Mobilos modemet miért modernizálni?

A gyártó mai bejelentése szerint teljesen leáll a következő generációs modemek fejlesztése, azonnali hatállyal. A cég az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint a meglévő portfóliót még egy ideig életben tartja, a már leadott megrendeléseket és szerződéseket mindenképp teljesíti, és valószínűleg korlátozott számban még új megrendeléseket is felvesz a nemrég bemutatott M7450 modemre. Új termékek azonban már nem készülnek, a kutatás-fejlesztéssel foglakozó csapat pedig teljesen feloszlik.

Ericsson M7450 - a hattyúdal

A döntés kizárólag a klienseszközökbe szánt lapkákat érinti, a másik oldalon, a mobilos bázisállomásokba, a mobilhálózat elemeibe szánt processzorok és modemek piacáról a cég nem száll ki, sőt, a most felszabaduló fejlesztési erőforrásokat is inkább oda csoportosítja át. A mérnökök egy része így marad a kutatás-fejlesztésben, de más részlegnél. A divízió bezárása azonban elbocsátásokkal is jár majd, a modemeken tegnapig dolgozó 1582 alkalmazottból mintegy 500 a cég más termékein dolgozik tovább, ezer munkavállalót azonban elbocsát a cég. Ez az Ericsson teljes állományának mintegy 1 százaléka és a cég szerint a magyar fiókot nem érinti, csak Svédországot, Indiát, Németországot, Kínát és Finnországot.

Irány: integrációs imperatívusz

A mobil kliensekben már hosszú ideje kirajzolódni látszik, hogy az alkalmazásprocesszorra integrált, vagy azzal szoros összefüggésben fejlesztett modemeké a jövő. Ennek megfelelően a processzorpiacon domináns Qualcomm ezen a területen is elképesztő fölénnyel bír, a Strategy Analytics szerint a modemeknél mintegy 92 százalékos a cég részesedése 2013-ban, a maradékon osztozott a Broadcom, az Ericsson és számos más vállalat.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az integrált modemek mellett sok érv szól, az ilyen lapkák olcsóbban gyárthatóak, alacsonyabb fogyasztásúak és adott esetben gyorsabbak is lehetnek, mint a két (vagy több) lapkából álló készletek, illetve kisebb helyet foglalnak. A piacon gyakorlatilag az egyetlen gyártó, amely ragaszkodik a külön CPU-GPU és külön modem elrendezéshez az Apple, amely az alkalmazásprocesszort maga tervezi, a külső modemet pedig a Qualcommtól vásárolja.

Ahogy a piac az integrált lapkák felé fordult, úgy romlott a méretgazdaságosság a diszkrét gyártók számára. A modemek ugyanis továbbra is rendkívül komplex egységek, amelyek egészen egyedi szoftvert használnak, ráadásul igen időigényes és költséges validációt igényelnek a meglévő rádiós hálózatokkal. A csökkenő eladások mellett így egyre kevésbé kifizetődő ezeket a lépéseket elvégezni az ügyfelek számára, az Ericsson ezért egyszerűen a bolt bezárása mellett döntött.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.