Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 18. 12:28

Átalakítja fejlesztői programját a Microsoft

Életre szól az egyszeri regisztráció a Microsoft fejlesztői programjában, a Dev Centerben - jelentette be a cég tegnap. A Microsoft alaposan átdolgozta teljes fejlesztői programját, beleértve a más platformokon sikeres fejlesztők átcsábítására kihegyezett Dev Center Benefits rendszert is.

Az átalakítások eredményeként a Microsoft platformjaihoz tartozó fejlesztői fiók előfizetéses konstrukciója megszűnik, helyette egyszeri befizetéssel lehet fiókot nyitni (ezt a díjat pedig adott esetben a Microsoft teljesen el is engedi). A regisztráció díja céges fiókok esetében 99 dollár, egyéni fejlesztők esetében pedig 19 dollár, ezért cserébe örökös fejlesztői jogosultság jár a korábbi éves tagság helyett. A Windows Phone Store-ba és a Windows Store-ba való fejlesztéshez szükség van ilyen fiókra, a belépési küszöböt ezzel megint alacsonyabbra helyezte a cég.

Alacsonyabb küszöb - több spam?

A lépést az kérdőjelezi meg, hogy a Microsoft alkalmazásboltjában ma már nem az appok mennyisége a legnagyobb probléma, hanem a nagyobb cégektől származó alkalmazások elérhetősége és minősége. A más platformokon népszerű, izgalmas új alkalmazások ugyanis erős késéssel jelennek meg Windows Phone-ra - ha egyáltalán megjelennek. Az ilyen appok fejlesztő jellemzően jól finanszírozott startupok, amelyeknek nem probléma a 99 dolláros éves tagdíj, így ennek elengedése vajmi keveset tesz az "app gap" szűkítésére.

Remélhetőleg nem a spam lesz nagyobb.

A belépési küszöb alacsonyabbá válása persze ennek ellenére üdvözlendő, de csak akkor, ha a cég elkezd valamit tenni az elképesztő számban a boltjaiba ömlő spam-alkalmazásokkal. A Microsoft augusztus végén mintegy 1500 appot már kirúgott a piacteréről, ennél azonban lényegesen több olyan app érhető el, amelyek a nagy tech-cégek logójával, nevével élnek vissza, a leírás és a képességek pedig köszönőviszonyban sincsenek. Az alkalmazások szűrése egyelőre még igencsak korai fázisban lehet, örökös kedvencünk, a Google Hangouts Best Features app ugyanis ma is letölthető és telepíthető. Az app-spam problémával egyébként nem csak a Microsoft, de az Apple és a Google is küzd, előbbi esetében azonban a first-class, first-party appok relatív hiánya teszi súlyossá a kérdést.

Felfedező, szakértő, mester - az új Dev Center Benefits

A fejlesztők számára nyújtott Dev Center Benefits program is alaposan átalakult, ennek keretében egy fejlesztőcsapat sikereitől függően komoly előnyöket és támogatást is igénybe vehet a Microsofttól. A programba jelentkezés feltétele, hogy a fejlesztő windowsos vagy Windows Phone-on futó alkalmazás fejlesztésén dolgozzon, sem előzetes tapasztalat a platformmal, sem már a Store-ban lévő alkalmazás nem szükséges. A program minden olyan országban elérhető, ahol a Windows Store is elérhető - így Magyarországon is.

Az Explorer (felfedező) szint gyakorlatilag a hobbiprogramozókat jelenti, ez a szint minden jelentkezőnek alapértelmezetten elérhető. Számukra kiterjedt tanácsadási szolgáltatásokat tesz elérhetővé a Microsoft, mind az alkalmazás architektúráját, mind a designt tekintve. A szintet elérő fejlesztőknek szerény, 25 dolláros ajándékkuponnal is kedveskedik a Microsoft, illetve eltekint a Dev Center regisztrációs díjától is (amennyiben a fejlesztő azt még nem fizette ki).

Az Expert fokozatban a Microsoft aktív támogatására számíthatnak a fejlesztők, a cég hirdetési felületekkel, kiadási szerződésekkel és egyéb eszközökkel igyekszik felkarolni az ide tartozó fejlesztőket, fejlesztőcégeket. Az ide bekerülő fejlesztők például kapnak egymillió reklámmegjelenést az AdDuplex rendszerében, illetve a BizSpark programon keresztül Microsoft-szoftvereket vehetnek igénybe. A játékfejlesztők számára lehet fontos, hogy az AE Mobile az Expert fokozatú fejlesztőknek kiadási szerződést is kínál automatikusan.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legmagasabb fokozat a Master, amely elérhetővé teszi a marketinges és szakmai támogatás csúcsait is. Az ezt elérő fejlesztők számára prioritásos, egyéni kiadói szerződés jár, valamint részt vehetnek a Windows Platform Early Access programban, ami a Microsoft új operációs rendszereihez, fejlesztői eszközeihez és SDK-ihoz nyújt korai hozzáférést. A Master fokozathoz különleges bolti promóciók és merchandising is tartozik.

 

A szintlépéshez a Microsoft felméri a jelentkező által fejlesztett alkalmazások piaci teljesítményét, relevanciáját és a felhasználói visszajelzéseket is. Fontos megjegyezni, hogy nem csak a Microsoft-féle platformokon elért sikerek számítanak, az Apple App Store és a Google Play Store alapján például a legjobb fejlesztőstúdiók simán megkaphatják a Master fokozatot is, anélkül, hogy már kész alkalmazásuk lenne a Windows Store-ban. Ennek megfelelően az új Dev Center Benefits nagyon jó eszköz arra, hogy a más platformokon sikeres fejlesztőket a Microsoft saját platformjaira is átcsábítsa, differenciált és releváns kedvezményeket kínálva, amivel a platformugrás által jelentett üzleti kockázatot igyekszik minimalizálni a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról