Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 11. 14:31:00

Már 10 gigabájtos fájlokat is feltölthetünk OneDrive-ra

Növelte az online tárhelyére maximálisan feltölthető fájlméretet a Microsoft, mától a OneDrive-on akár már 10 gigabájtos fájlokat is tárolhatunk. A vállalat ezen felül több apró újítást is eszközölt a szolgáltatásban.

Ráncfelvarráson esett át a OneDrive, a Microsoft online tárhelye. A hasonló szolgáltatások közötti egyre szorosabb versenyben szinte nem telik el úgy hónap, hogy valamelyik vállalat ne csiszolna valamit saját megoldásán és most sincs ez másképp.

Nagyobb fájlok, böngészőből és kliensappból is

A redmondi vállalat nem sokkal azután, hogy ingyenesen igénybe vehető tárterületét júniusban 15 gigabájtra növelte, illetve bejelentette, hogy az Office 365 felhasználók havi 10 dollárért 1 terabájt online tárhelyet kapnak, a OneDrive maximális feltölthető fájlméretét is felhízlalta: a korlát mostantól 10 gigabájt, ami nagy előrelépés a korábbi szerényebb 2 gigabájtról. Ezzel beérte a rivális Dropbox amely ugyanitt szabta meg a felső határt - igaz esetében ez csak a webes felületről feltöltött fájlokra vonatkozik, a PC-s vagy a mobil alkalmazás esetében már nincs hasonló megkötés.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Google sem fukarkodik ezen a területen, a Drive szolgáltatásnál a legnagyobb feltölthető fájlméret 5 terabájt - a keresőóriás továbbá júniusi bejelentésével is feladta a leckét riválisainak, miszerint havi 10 dollárért korlátlan tárhelyet ad a Google Drive for Work felhasználóinak. A 2 gigabájtos korlát elhagyása mindenképp pozitív lépés a Microsoft részéről, a vállalat azonban ezzel még mindig valamivel elmaradni látszik fő konkurenseitől. Ez egyébként azért fontos, mert a titkosított virtuális lemezek szinkronizálásánál jellemzően ez jelenti a legfontosabb korlátot.

Egyszerűbb megosztás, gyorsabb feltöltés

Szerencsére nem ez az egyetlen újítás, a cég ugyanis az egyszerre fel- és letölthető fájlok számát is növelte, ami gyorsabb szinkronizálást eredményez, ha például teljes könyvtárakat adunk a OneDrive tárhelyhez. A vállalat szerint internetkapcsolattól függően így akár 300 százalékos is lehet a sebességnövekedés. Ezzel párhuzamosan a fájlmegosztás is egyszerűbbé válik, legalábbis a Windows 7 és 8 felhasználók számára: nekik a OneDrive könyvtárban a kijelölt fájlokra mutató link a jobb kattintásra felugró menüben elérhetővé válik. A Microsoft blogposztja szerint a már dolgoznak a funkció Windows 8.1 és Mac rendszerekre szabott változatán.

Végül pedig a webes felület sem maradt teljesen érintetlen, azon keresztül a vállalat már teljes könyvtárak feltöltését is elérhetővé tette, miután számtalan felhasználó jelezte igényét a lehetőség iránt. A fájlok 10 gigabájtra kitolt mérethatára már mától érvénybe lép, az üzleti felhasználóknak viszont még egy darabig várniuk kell rá. A cég nem árulta el ez pontosan mennyi időt jelent, mindössze annyit, időben érkezik majd értesítés a funkció elérhetőségéről. A párhuzamos fájlszinkronizálás és az új windowsos menüpontok a következő hetekben jelennek meg világszerte, a könyvtárak webes feltöltése pedig már most igénybe vehető.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 00:36

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.