Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 27. 10:43

8 terabájtos merevlemezt mutatott be a Seagate

Példátlanul nagy kapacitású, 8 terabájtos merevlemezt mutatott be a Seagate, korábbi bejelentései alapján pedig hamarosan 10 terabájtos modell is érkezhet. A gyártó egyelőre csak kiemelt ügyfelei számára tette elérhetővé a tekintélyes méretű meghajtókat.

Elsőként gyömöszölt 8 terabájt tárhelyet egy merevlemezbe a Seagate, ezzel letaszítva a trónról a Western Digital tavaly bejelentett, héliummal töltött 6 terabájtos meghajtóját. Azóta áprilisban a Seagate is mutatott be 6 terabájtos modellt, most pedig néhány kiemelt vállalati ügyfelének az eddigi legnagyobb kapacitású darabok kiszállítását is megkezdte.

A merevlemezek érdekessége, hogy létrehozásuknál a gyártó nem használt héliumot, a nagy tárhelyet egyszerűen az adatsűrűség növelésével érte el. A kis ellenállású gáz alkalmazása nélkül a 3,5 hüvelykes házba a vállalat 7 helyett csak 6 lemezt préselhetett be, amelyeknek így nagyjából darabonként 1,3 terabájt tárterületet kell hordozniuk. Az adatsűrűség már a cég korábban bejelentett 6 terabájtos tárolójánál is figyelemreméltó volt, hiszen hélium nélkül, itt is csak 6 tányér fért el, egyenként 1-1 terabájt kapacitással - a frissen bemutatott modellek azonban ezt is maguk mögött hagyják.

"Zsindelyes" felépítés

Hogy pontosan milyen megoldást használt a Seagate ekkora adatsűrűség eléréséhez azt egyelőre nem árulta el, mivel a meghajtó specifikáció nem nyilvánosak. Valószínű, hogy a vállalat SMR (Shingled Magnetic Recording) eljárást használt, ennek lényege, hogy a lemezeken lévő adatsávok nem egyszerűen egymás mellett, hanem egymással átfedésben helyezkednek el, így értelemszerűen többnek jut hely adott területen. A gyártó szerint miután a merevlemez olvasófeje kisebb mint az íróegység, az adatok így is hiba nélkül visszaolvashatók - a megoldás egyébként a Shingled vagy "zsindelyes" nevet is erről a kialakításról kapta, az adatsávok ugyanis a tetőcserepekhez hasonlóan fedik egymást.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ez a forma ugyanakkor azt is jelenti, hogy az íróegység méretéből kifolyólag egy az alsó szinten lévő adatsávhoz való hozzáféréshez, a fölötte lévőktől meg kell szabadulni, majd az eredeti sáv kívánt módosításai után visszaállítani azokat. Ez azt jelentené, hogy egy-egy szekció átírása után a lemez teljes hátralévő részét újra kell "zsindelyezni", éppen ezért a gyártó az egyes tányérokat meghatározott mennyiségű adatsávot tartalmazó szakaszokra osztotta, amelyeket a meghajtó későbbi felhasználási terültére specializáltan alakít ki, a lehető legjobb teljesítmény végett.

A gyártó még májusban helyezte kilátásba, hogy a következő 12 hónap során egy 8 és egy 10 terabájtos meghajtóval is előáll, így a következő hónapokban valószínűleg egy még nagyobb tárterülettel felszerelt modellre is számíthatunk. A meghajtókat egyelőre csak a gyártó néhány kiválasztott ügyfele vásárolhatja meg, a szélesebb körű elérhetőségre a negyedik negyedévig várni kell. A 8 terabájtos meghajtókat vállalati környezetbe, archiválásra ajánlja a Seagate, egyelőre nem tudni, eljutnak-e a tekintélyes méretű merevlemezek a közeljövőben a konzumerpiacra is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.