Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 9. 13:05

Nem ereszti az EU a Google-t

Sikerrel fúrták meg az EU és a Google közötti kiegyezés feltételeit a keresőóriás versenytársai, az uniós hatóságok visszadobták a cég harmadik ajánlatát is. Az egyezkedés tovább folytatódik.

Meglepetésre visszadobta az Európai Bizottság a Google csomagját, amely a keresőóriás vállalt önkorlátozásait tartalmazta. Az ajánlatra a korábbi hírek szerint a Bizottság pozitívan reagált, a versenyügyi biztos, Joaquin Almunia is sikerként könyvelte el, végül azonban a Bizottság a versenytársak érvelését fogadta el, miszerint a korlátozások nem eléggé szigorúak és nem garantálják az egészséges versenyt.

Rugalmasabb, elvi alapú egyenlőséget!

Az Európai Bizottság 2010 végén kezdett vizsgálatot a Google ellen a piaci riválisok beadványára. A Google versenytársainak panaszai szerint a keresőóriás úgy próbálta meg hátrányos helyzetbe hozni őket, hogy a találati listájába beemelte a tematikus keresőkből származó tartalmat, azonban nem tüntette fel, hogy ezek máshonnan származó információk. Emellett a Google igyekezett a saját szolgáltatásait előtérbe tolni az általános kereső találatai között, a tematikus keresők kárára - mondja az uniós hatóság.

Versenytársaknak is helyet szorítana a javaslat.

Februárban számoltunk be arról, hogy a Google megúszta a bírságot, akkor úgy tűnt, hogy a Bizottság elfogadja az átfogó javaslatcsomagot, amelyben a keresőóriás jelentős engedményeket ígért a versenytársak számára. A válasz nem sokat késett, a "Google-károsultak" összeurópai kampányt kezdeményeztek a csomag ellen, kifogásaikat pedig a Bizottság előtt is részletesen bemutatták. Ezeket az ellenérveket itt foglaltuk össze hosszabban, röviden a versenytársak rugalmasabb, elvi egyenlőséget garantáló egyezményt szeretnének.

A most bejelentett döntésből az tűnik ki, hogy a Bizottság elfogadta a versenytársak érvelését, a Google ajánlatát pedig újra, immár harmadszor is visszadobta. Ezzel elszállt a lehetőség arra, hogy a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma alatt lezáruljon ez a kérdés, a következő tárgyalási kör már biztosan nem fér bele két hónapba. Az ügyért az új Bizottságban a pletykák szerint a belga Marianne Thyssen felel majd, kérdés, ő milyen irányba viszi tovább az egyezkedést.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mert az egyezkedés marad. "A válaszokban a panaszosok új érveket és adatokat mutattak be, ezek egy részét figyelembe vettük. Most felvesszük a kapcsolatot a Google-lal, hogy hajlandóak-e új megoldást ajánlani" - mondta Antoine Colombani, a Bizottság szóvivője. A keresőóriás is gyorsan válaszolt: "Tovább dolgozunk az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy megoldjuk a felmerült aggodalmakat" - mondta a Reutersnek Al Verney, a Google szóvivője.

A per mindenkinek rossz

Érdekes módon a versenytársaknak is az az érdekük, hogy az EU és a Google rövid úton kiegyezzen. Ha erre nem kerül sor, akkor a vizsgálat nyomán formális peres eljárás indul, az pedig hosszú évekre elnyújtja a folyamatot, ráadásul kimenetele sem egészen egyértelmű. ez alatt pedig a piac visszafordíthatatlanul átalakul. Ha a Bizottság és a Google között nem jön létre egyezség, akkor az EU-s hatóságok várhatóan egyoldalúan fogják szabályozni a kérdést, a keresőóriás pedig minden bizonnyal bíróságon támadná meg azt.

A versenytársakat nem vigasztalja, hogy a Google egy ilyen perben valamikor (várhatóan jelentős) büntetést fizetne, ha ezért cserébe gyakorlatilag egyeduralkodóvá válna a kereséssel szomszédos új piacokon, mint az árösszehasonlító oldalaké. Ráadásul a Google által esetlegesen kifizetett büntetés is az EU kasszáját gyarapítja majd és semmilyen módon nem kárpótolja a Google versenytársait az esetlegesen elmaradt üzletek miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról