Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 28. 08:54

Havi 10 dollárért 1 terabájt online tárhelyet ad a Dropbox

Egyszerűsödik a Dropbox-előfizetések választéka, a korábban három különféle verzióban elérhető Dropbox Pro csomagot a cég tegnap egy előfizetésbe vonta össze. Ez a konstrukció - egyebek mellett - 1 terabájtos online tárhelyet biztosít 10 dolláros, Európában pedig 10 eurós havidíjért.

Dropbox Pro előfizetésből korábban három eltérő konstrukció volt elérhető eltérő tárhelyekkel, a vállalat most egybegyúrta őket egyetlen csomaggá, amely 1 terabájt online tárhelyet tartalmaz. A konstrukció ára az USA-ban havi 10 vagy évi 100 dollár, Európában viszont havi 10 vagy évi 100 euró. Ezzel a Dropboxnál az 1 terabájtos előfizetés ugyanannyiba kerül mint a Google Drive-on vagy a Microsoft OneDrive-on, utóbbinál azonban fontos különbség, hogy a havi 10 euróban már az Office 365 ötfelhasználós licencét is megkapja a vásárló.

A Dropbox Prónak nem csak az árazása lett egyszerűbb, hanem új képességeket is kapott a szoftver, amelyek eddig a Business kiadás kiváltságai voltak. Immár lehetőség van csak olvasásra megosztani egész könyvtárakat is, így a felhasználók nem szembesülhetnek azzal, hogy egy általuk birtokolt könyvtárból valamely partnerük véletlenül vagy szándékosan fájlokat törölt vagy módosított. A csak olvasható könyvtárban található állományokról másolat azért készíthető, de az eredeti mindenképp változatlanul a helyén marad.

/

Végre jelszóval lehet védeni a megosztásokat is, az érzékenyebb állományok esetén a felhasználók jelszavas azonosításhoz köthetik az elérést, így ha a rá mutató linket valaki meg is szerzi, jelszó nélkül nem érheti el a tartalmat. Megosztásnál emellett beállítható az is, hogy az adott tartalom mennyi ideig legyen elérhető a linken keresztül, alapesetben egy nap és egy hét választható ki, de tetszőleges hosszúságú időtartam beállítható.

A Dropboxot használók számára még egy új szolgáltatással jelentkezett a cég: ez a Remote Wipe. Ezzel a felhasználók a fiókjukba bejelentkezve bármelyik eszközükről távolról törölni tudják a rászinkronizált tartalmakat. A képesség nem csak mobil eszközökön működik, hanem PC-ken is. Akik eddig is valamelyik Dropbox Pro csomagra voltak előfizetve, azokhoz a következő napokban érkezik meg a tárhely-bővítés és a mobilos alkalmazásban is megjelennek az új funkciók. A vállalat szerint ezeket egy korábbi frissítés során fejlesztették bele az appokba (iOS és Android) és a bejelentéskor élesedtek.

a címlapról