Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Versenyjogi vizsgálat indulhat Európában a Qualcomm ellen

Bodnár Ádám, 2014. augusztus 27. 11:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Versenyjogi vizsgálat van küszöbön a Qualcomm ellen Európában, értesült belsős forrásokból a Reuters. A hírügynökség informátorai szerint évek óta előkészítés alatt áll a hivatalos eljárás, amely a nyár végén indulhat meg.

hirdetés

Az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálat indítását tervezi a Qualcomm chipgyártóval szemben, állítja belsős forrásokra hivatkozva a Reuters. A Qualcommot még 2010-ben panaszolta be a brit Icera, amelyet 2011-ben az NVIDIA vásárolt fel. A 3G/4G rádiós modemek gyártására szakosodott cég azt állította, a Qualcomm a mobilhálózati technológiákban felhasznált szabadalmait használta fel arra, hogy a készülékgyártókat saját chipjeinek használatára vegye rá.

Amint az ismert, a Qualcomm számos olyan szabadalom birtokosa, amelyek részei a különféle 3G/4G szabványoknak, a vállalat árbevételének jelentős részét teszik ki az ezek licenceléséből befolyó jogdíjak. A Qualcomm olyan megállapodásokat köthetett a mobilgyártókkal, amelyek alapján a licencdíjak mértéke a vállalat által gyártott chipek használatától, illetve kizárólagos megállapodásoktól függhetett és ezzel versenyhátrányba hozta a konkurenseket. A Qualcomm toronymagasan vezeti az okostelefonos baseband processzorok piacát - 2013-ban a részesedése meghaladta a 90 százalékot is.

A Qualcomm ellen korábban is folyt ilyen versenyjogi vizsgálat az Unióban, miután több nagy távközlési gyártó (köztük a Nokia, az Ericsson, a Texas Instruments, a Panasonic, a Broadcom) panaszt nyújtott be azt kifogásolva, hogy az amerikai cég irreálisan maga licencdíjat kér a 3G szabványba került szabadalmai után. Az ügyet azonban 2009-ben ejtették, mivel a cégek az összes keresetüket visszavonták.

2009-ben Dél-Korában viszont 268 millió dollárnak megfelelő összegre büntette a Qualcommot a helyi hatóság, miután azt találta, hogy visszaélt erőfölényével a CDMA chipek terén. Ez volt a legnagyobb bírság, amelyet az országban versenyjogi területen egy cégre kiszabtak. Kínában pedig jelenleg is folyik egy versenyügyi vizsgálat, amely azt vizsgálja, a Qualcomm visszaélt-e szellemi tulajdonával, hogy előnybe kerüljön az okostelefonos chipek piacán.

Az EU-ban nem ritka, hogy egy versenyjogi vizsgálat előkészítése éveket vesz igénybe és a hivatalos procedúra elindítása sem feltétlen jelenti azt, hogy egy cég törvénytelenül versenyzett volna. Amennyiben a Qualcommot elmeszeli az Európai Bizottság, éves árbevételének legfeljebb 10 százalékára rúgó büntetést fizethet - utolsó lezárt pénzügyi évében a vállalat forgalma 25 milliárd dollár volt.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.