Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 25. 10:29

Újra saját operációs rendszert fejleszt Kína

Újra megpróbálkozik saját operációs rendszer fejlesztésével Kína - jelenti a hivatalos állami hírügynökség. Az információk szerint az első kiadás még idén októberben megjelenhet, a stratégiának fontos eleme a rendszert támogató alkalmazásbolt is.

Az előző próbálkozás év eleji kudarca után újra saját operációs rendszer fejlesztésébe fog Kína - jelenti a Reuters a kínai Xinhua hírügynökségre hivatkozva. Az új operációs rendszer első körben az asztali és hordozható számítógépeket célozza majd, te tervben van a mobilos verzió elkészítése is. Az előzetes remények szerint az új rendszer a meglévőket egy-két éven belül lecserélheti, a mobil operációs rendszernél ez az időtáv három-öt év lesz.

Az értesülés hitelesnek számít, erre utal, hogy az eredeti interjút Ni Guangnan adta, aki a rendszer fejlesztési vezetője, az pedig a kínai iparági szaklap, a People's Post and Telecommunications News hasábjain jelent meg (ezt a kínai ipari és informatikai minisztérium adja ki). Végül az interjút a Xinhua is lehozta, amely gyakorlatilag a kínai politikai vezetés szócsövének számít, így egészen biztosra vehető, hogy komoly, államilag alaposan támogatott kezdeményezésről van szól (az eredeti szöveg itt érhető el).

"Reméljük, hogy októberben el tudjuk indítani a kínai gyártmányú asztali operációs rendszert, az azt támogató alkalmazásbolttal együtt" - idézi a Xinhua a Kínai Mérnöki Akadémia (Chinese Academy of Engineering) képviselőjét, Ni Guangnant. Tény ugyanakkor, hogy a kínai szoftveripar jelentős fejlesztésekre és beruházásokra szorul - ismeri el a megszólaló. A Windows XP támogatásának leállása és a Windows 8 betiltása azonban hatalmas lehetőséget teremt a kínai fejlesztésű alternatív operációs rendszerek számára, mondja Ni.

Az ökoszisztéma nehéz

Ma már azonban nem az operációs rendszer megalkotása jelent nehézséget, Linux-alapokon, szabad szoftveres elemekből viszonylag egyszerűen felépíthető ez. Az igazi kihívást a szoftverekkel való támogatottság jelenti: amennyiben a kormányzatot a jelenleg széles körben használt Windowsról mondjuk Linux alapokra kívánja Kína áthelyezni, az megköveteli a belső szoftverek szinte teljes körű újraírását - ez pedig hatalmas kihívást jelent még központilag vezérelt országban is.

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Az új kínai stratégia igyekszik ezért másolni az Androidot és iOS-t sikerre vivő alkalmazásbolt-modellt, és létrehozni egy egységes szoftverboltot, ahonnan a felhasználók széles köre vásárolhat majd. A vízió szerint egy egységes alkalmazás-ökoszisztéma jönne létre, amely versenyre tud kelni a Google, az Apple és a Microsoft ellenében is, mobilon és asztalon egyaránt.

Központi újratervezés?

Az elmúlt években a Microsoft és Kína viszonya egyre feszültebbé vált, a központi irányítás változatos irányokból próbált fogást találni az amerikai szoftverházon. Mint emlékezhetünk rá, a kínai központi vezetés májusban letiltotta a kormányzati számítógépekről a Windows 8-at, a Microsoft legújabb operációs rendszerét. Néhány hete pedig a cég több irodájában is razziát tartottak a hatóságok, a Microsoft ellen indult antitröszt-vizsgálat nyitómozzanataként.

Kína hagyományosan nagyon nehéz terepnek számít a Microsoft és általában a szoftvercégek számára. Steve Ballmer korábbi elnök-vezérigazgató egy 2011-es megjegyzése szerint a kínai bevételek alacsonyabbak mint például a hollandok, miközben a PC-eladások az Egyesült Államok szintjén vannak. Ennek az az oka, hogy az országban világviszonylatban is nagyon magas az illegális szoftverhasználat, mind a fogyasztók, mind a vállalatok, mind a kormányzat széles körben használ másolt rendszereket és alkalmazásokat.

A kínai szoftveripar ugyanakkor elképesztő ütemben fejlődik, ma már több olyan online szolgáltatás is készül az országban, amely mind méretében, mind képességeit tekintve összemérhető a nyugatiakkal. Ebben nagyon fontos szerepet játszott az állami cenzúra, amely a máshol domináló szolgáltatásokat (Facebook, Twitter, Google kereső) kitiltotta az országból, az így maradt légüres teret pedig a hazai startupok töltötték ki - hatalmas sikerrel. Az operációs rendszerek tekintetében ugyanakkor jelentős az ország lemaradása, amint arra az állami támogatással fejlesztett Red Flag Linux eltűnése is rámutat.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 31. 11:53

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!