Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Újra saját operációs rendszert fejleszt Kína

Gálffy Csaba, 2014. augusztus 25. 10:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újra megpróbálkozik saját operációs rendszer fejlesztésével Kína - jelenti a hivatalos állami hírügynökség. Az információk szerint az első kiadás még idén októberben megjelenhet, a stratégiának fontos eleme a rendszert támogató alkalmazásbolt is.

hirdetés

Az előző próbálkozás év eleji kudarca után újra saját operációs rendszer fejlesztésébe fog Kína - jelenti a Reuters a kínai Xinhua hírügynökségre hivatkozva. Az új operációs rendszer első körben az asztali és hordozható számítógépeket célozza majd, te tervben van a mobilos verzió elkészítése is. Az előzetes remények szerint az új rendszer a meglévőket egy-két éven belül lecserélheti, a mobil operációs rendszernél ez az időtáv három-öt év lesz.

Az értesülés hitelesnek számít, erre utal, hogy az eredeti interjút Ni Guangnan adta, aki a rendszer fejlesztési vezetője, az pedig a kínai iparági szaklap, a People's Post and Telecommunications News hasábjain jelent meg (ezt a kínai ipari és informatikai minisztérium adja ki). Végül az interjút a Xinhua is lehozta, amely gyakorlatilag a kínai politikai vezetés szócsövének számít, így egészen biztosra vehető, hogy komoly, államilag alaposan támogatott kezdeményezésről van szól (az eredeti szöveg itt érhető el).

"Reméljük, hogy októberben el tudjuk indítani a kínai gyártmányú asztali operációs rendszert, az azt támogató alkalmazásbolttal együtt" - idézi a Xinhua a Kínai Mérnöki Akadémia (Chinese Academy of Engineering) képviselőjét, Ni Guangnant. Tény ugyanakkor, hogy a kínai szoftveripar jelentős fejlesztésekre és beruházásokra szorul - ismeri el a megszólaló. A Windows XP támogatásának leállása és a Windows 8 betiltása azonban hatalmas lehetőséget teremt a kínai fejlesztésű alternatív operációs rendszerek számára, mondja Ni.

Az ökoszisztéma nehéz

Ma már azonban nem az operációs rendszer megalkotása jelent nehézséget, Linux-alapokon, szabad szoftveres elemekből viszonylag egyszerűen felépíthető ez. Az igazi kihívást a szoftverekkel való támogatottság jelenti: amennyiben a kormányzatot a jelenleg széles körben használt Windowsról mondjuk Linux alapokra kívánja Kína áthelyezni, az megköveteli a belső szoftverek szinte teljes körű újraírását - ez pedig hatalmas kihívást jelent még központilag vezérelt országban is.

Az új kínai stratégia igyekszik ezért másolni az Androidot és iOS-t sikerre vivő alkalmazásbolt-modellt, és létrehozni egy egységes szoftverboltot, ahonnan a felhasználók széles köre vásárolhat majd. A vízió szerint egy egységes alkalmazás-ökoszisztéma jönne létre, amely versenyre tud kelni a Google, az Apple és a Microsoft ellenében is, mobilon és asztalon egyaránt.

Központi újratervezés?

Az elmúlt években a Microsoft és Kína viszonya egyre feszültebbé vált, a központi irányítás változatos irányokból próbált fogást találni az amerikai szoftverházon. Mint emlékezhetünk rá, a kínai központi vezetés májusban letiltotta a kormányzati számítógépekről a Windows 8-at, a Microsoft legújabb operációs rendszerét. Néhány hete pedig a cég több irodájában is razziát tartottak a hatóságok, a Microsoft ellen indult antitröszt-vizsgálat nyitómozzanataként.

Kína hagyományosan nagyon nehéz terepnek számít a Microsoft és általában a szoftvercégek számára. Steve Ballmer korábbi elnök-vezérigazgató egy 2011-es megjegyzése szerint a kínai bevételek alacsonyabbak mint például a hollandok, miközben a PC-eladások az Egyesült Államok szintjén vannak. Ennek az az oka, hogy az országban világviszonylatban is nagyon magas az illegális szoftverhasználat, mind a fogyasztók, mind a vállalatok, mind a kormányzat széles körben használ másolt rendszereket és alkalmazásokat.

A kínai szoftveripar ugyanakkor elképesztő ütemben fejlődik, ma már több olyan online szolgáltatás is készül az országban, amely mind méretében, mind képességeit tekintve összemérhető a nyugatiakkal. Ebben nagyon fontos szerepet játszott az állami cenzúra, amely a máshol domináló szolgáltatásokat (Facebook, Twitter, Google kereső) kitiltotta az országból, az így maradt légüres teret pedig a hazai startupok töltötték ki - hatalmas sikerrel. Az operációs rendszerek tekintetében ugyanakkor jelentős az ország lemaradása, amint arra az állami támogatással fejlesztett Red Flag Linux eltűnése is rámutat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.