Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A kattintások erősségét is érzékelheti az egér

Hlács Ferenc, 2014. augusztus 14. 16:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy nyomásérzékeny, rezgő visszajelzésre képes egeret vázolt fel az Apple nemrég nyilvánosságra hozott szabadalmi kérelmében. A Magic Mouse potenciális utódja szintén kapacitív érintőfelületet kap, ugyanakkor a tervek szerint már a kattintások erősségét is képes lesz megállapítani.

Újfajta egéren dolgozik az Apple, legalábbis erre enged következtetni néhány, a vállalat által benyújtott szabadalmi kérelem. Ezek ugyan csak most lettek nyilvánosak, a cég már 2013-ban leadta azokat az Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegyhivatalának.

A felvázolt koncepció alapján az egér nem egyszerűen a kattintásokat rögzítené, hanem a gombnyomások erősségét is képes lenne meghatároznni, sőt rezgő visszajelzést is adna a felhasználóknak. A dizájn nagyon hasonlít az Apple jelenleg is kapható egereiére: az eszköz teteje egyetlen panelből áll, ez szolgál egérgombként. A megoldás olyan újfajta interakciók előtt nyithat kapukat, mind például egy-egy fájl kijelölése egy gyengébb kattintással vagy éppen azok megnyitása a gombot erősebben lenyomva - ezáltal nem lenne többé szükség dupla kattintásra, de akár a "jobbklikket" is kiválthatná ez a módszer.

Hogy egy-egy kattintás éppen milyen erősségűre sikerült, azt a rezgő visszajelzés azonnal a felhasználó tudtára adja, értelemszerűen gyengébb rezgéssel a kisebb klikkeknél, és határozottabbal az erősebbeknél - az egyelőre nem világos, hogy az egér hány erősségi szintet tud majd megkülönböztetni. A gombnyomás helyétől és annak erejétől függően azonban az egét számos különböző funkciót elláthat. A beadvány egy repülőgép-szimulátort hoz példaként, amelyben a gépet az egeret jobb és bal szélén, illetve középen megnyomva lehet irányítani, a sebesség pedig a nyomás erősségével szabályozható.

Az egérről emellett természetesen a Magic Mouse-ról megismert kapacitív érintőfelület sem marad le, így az eszköz egyetlen fizikai gombja több virtuális billentyűként is működhet, attól függően, hol nyomjuk le a kattintáshoz. A kütyü továbbá vélhetően a különböző multitouch gesztusokat is támogatja majd, ha a gyártósorokra kerül. Persze még nem vehető biztosra, hogy a cupertinói vállat piacra dobja a terméket, miután azonban az Apple-egerek "zászlóshajója", a már említett Magic Mouse lassan öt éves lesz, logikus lépés lenne egy új generáció bevezetése - az eggyel korábbi Mighty Mouse leváltásához például csak négy évre volt szükség.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.