Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 14. 16:26

A kattintások erősségét is érzékelheti az egér

Egy nyomásérzékeny, rezgő visszajelzésre képes egeret vázolt fel az Apple nemrég nyilvánosságra hozott szabadalmi kérelmében. A Magic Mouse potenciális utódja szintén kapacitív érintőfelületet kap, ugyanakkor a tervek szerint már a kattintások erősségét is képes lesz megállapítani.

HIRDETÉS

Újfajta egéren dolgozik az Apple, legalábbis erre enged következtetni néhány, a vállalat által benyújtott szabadalmi kérelem. Ezek ugyan csak most lettek nyilvánosak, a cég már 2013-ban leadta azokat az Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegyhivatalának.

A felvázolt koncepció alapján az egér nem egyszerűen a kattintásokat rögzítené, hanem a gombnyomások erősségét is képes lenne meghatároznni, sőt rezgő visszajelzést is adna a felhasználóknak. A dizájn nagyon hasonlít az Apple jelenleg is kapható egereiére: az eszköz teteje egyetlen panelből áll, ez szolgál egérgombként. A megoldás olyan újfajta interakciók előtt nyithat kapukat, mind például egy-egy fájl kijelölése egy gyengébb kattintással vagy éppen azok megnyitása a gombot erősebben lenyomva - ezáltal nem lenne többé szükség dupla kattintásra, de akár a "jobbklikket" is kiválthatná ez a módszer.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Hogy egy-egy kattintás éppen milyen erősségűre sikerült, azt a rezgő visszajelzés azonnal a felhasználó tudtára adja, értelemszerűen gyengébb rezgéssel a kisebb klikkeknél, és határozottabbal az erősebbeknél - az egyelőre nem világos, hogy az egér hány erősségi szintet tud majd megkülönböztetni. A gombnyomás helyétől és annak erejétől függően azonban az egét számos különböző funkciót elláthat. A beadvány egy repülőgép-szimulátort hoz példaként, amelyben a gépet az egeret jobb és bal szélén, illetve középen megnyomva lehet irányítani, a sebesség pedig a nyomás erősségével szabályozható.

Az egérről emellett természetesen a Magic Mouse-ról megismert kapacitív érintőfelület sem marad le, így az eszköz egyetlen fizikai gombja több virtuális billentyűként is működhet, attól függően, hol nyomjuk le a kattintáshoz. A kütyü továbbá vélhetően a különböző multitouch gesztusokat is támogatja majd, ha a gyártósorokra kerül. Persze még nem vehető biztosra, hogy a cupertinói vállat piacra dobja a terméket, miután azonban az Apple-egerek "zászlóshajója", a már említett Magic Mouse lassan öt éves lesz, logikus lépés lenne egy új generáció bevezetése - az eggyel korábbi Mighty Mouse leváltásához például csak négy évre volt szükség.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:35

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.