Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 7. 14:36

Segíts eloszlatni a fejlesztőkkel kapcsolatos tévhiteket!

Mit és mennyiért dolgozik a hazai szoftverfejlesztő? Milyen nyelveket ismer, milyen eszközöket használ, milyen cégnél dolgozik, honnan tájékozódik? És talán a legfontosabb: mi motiválja? Segíts megkeresni a választ ezekre a kérdésekre a HWSW és a Microsoft közös kutatásában.

A HWSW a tavalyi üzemeltetői kutatás sikerén felbuzdulva (és tanulságait levonva) úgy döntött, idén a fejlesztőkre dolgoz ki egy hasonló kérdőívet a Microsofttal együttműködve. A cél bevallottan nagyratörő: meghatározni a magyar fejlesztői közösség legfontosabb jellemzőit és egyéni szinten vizsgálni meg, hogy mihez értenek ezek a szakemberek, honnan informálódnak, mi motiválja őket és milyen eszközökkel, milyen környezetben dolgoznak.

Az informatika elképesztően gyorsan mozgó iparág, egy fejlesztő karrierje múlhat azon, hogyan követi a technológiák fejlődését, illetve az azok közötti drámai váltásokat. Ezért kérdeztünk rá több oldalról is, hogy hogyan képezik magukat a válaszadók, hogyan követik a szakmát, honnan tájékozódnak és miből inspirálódnak - és mi az, amit teljesen figyelmen kívül hagynak.

Külön szekciót szenteltünk a fejlesztőt hajtó, inspiráló, motiváló tényezőknek. Hatalmas munkaerő-hiány van Magyarországon és világszerte is a szoftverfejlesztés területén, a cégek kétségbeesetten keresik, hogy mivel tudják legkiszolgálni jobban az igazán jó fejlesztőket. Szerintünk a legjobb, ha megkérdezzük őket, mit tartanak fontosnak. Tényleg elhanyagolható fontosságú az irodai környezet és tényleg olyan fontos a dress code, mint ahogy a hangadók állítják? Vonzó a távmunka, vagy a fizetés mindent felülír? A válaszokból reméljük, ez is kiderül majd.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A munka ellenértéke a fizetés. A fentiek mind annak fényében nyernek kontextust, hogy a munkaadó számára mennyire értékesek, mennyire válthatóak készpénzre. Ezért kérdezünk rá arra, hogy mennyit keresnek a fejlesztők, így kirajzolhatjuk, hogy melyek a legjövedelmezőbb területek, nyelvek, technológiák, és hogy milyen típusú munkaadók honorálják legjobban az elvégzett munkát. Ezzel kapcsolatban rengeteg hit és tévhit él, a válaszok fényében remélhetőleg ezen a területen mindenki tisztábban lát majd.

Tisztában vagyunk azzal, hogy sok helyen érzékeny információkra kérdezünk rá. Ezért a kérdőív során összegyűjtött adatokra nagyon komolyan vigyázunk. Harmadik félnek nem adjuk ki őket, az aggregált eredmények pedig mindenki számára egy változatban lesznek nyilvánosak - ha a kérdőív végén a válaszadó megadja az email-címét, akkor erről értesítést is küldjünk (ezt a címet egyébként a válaszoktól külön tároljuk, azokkal nem is kötjük össze).

A kérdőív itt érhető el, ha fejlesztéssel foglalkozol, töltsd ki - és szólj a kollégáidnak is.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.