Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 16. 15:57

Megérkezett a Mozilla új képtömörítő könyvtára

Már a 2.0-s verziónál jár a Mozilla által kifejlesztett, mozjpeg névre hallgató képtömörítő könyvtár. A vállalat szerint módszerével a JPEG fájlok mérete átlagban 5 százalékkal csökkenthető, így gyorsítva a böngészést. A kezdeményezés mögé már a Facebook is beállt.

Továbbfejlesztette mozjpeg névre hallgató képtömörítési eljárását a Mozilla. Az eszköz 2.0-s verziója átlagosan 5 százalékot nyír le a képfájlok méretéből, ami észrevehető gyorsulást eredményezhet a fotókkal és illusztrációkkal teletűzdelt weboldalak esetében, mint amilyen például a Facebook.

Nagyobb erőforrásigény, változatlan minőség

A mozjpeg első verziójának bejelentésekor, idén márciusban a vállalat arról beszélt, a módszer maximum 10 százalékkal képes csökkenteni a JPEG fájlok méretét. Ez azonban még csak a több mint 20 éve használt, népszerű formátum progresszív változatára volt igaz: ezek az úgynevezett átlapolt, többutas tömörítéssel készült képek, amelyek egy gyengébb minőségű előnézetet már a teljes fájl letöltése előtt is adnak. A 2.0-s verzió már nem csak ezt a verziót, hanem a mezei "baseline" JPEG-et is támogatja, amelyből ugyancsak készségesen lecsípi a maga átlag 5 százalékát. A Mozilla korábban elmondta, az eszköz akár a PNG fájlok tömörítésére is használható, amelyeknél 2-6 százalékos tömörítést eredményez.

A módszer a már létező, nyílt forráskódú libjpeg-turbot könyvtárat fejleszti tovább, amelyet egy jpgcrush nevű szoftverrel egészít ki. Ez utóbbi feladata a lehetséges tömörítési opciók közül kiválasztani a leghatékonyabbat anélkül, hogy a folyamat a képminőség rovására menne. Igaz ugyanakkor, hogy a mozjpegnek a libjpeg-turbónál jóval több erőforrásra van szüksége - cserébe viszont a tömörítés nem jár minőségbeli romlással.

A Facebook is támogatja

A megoldás a Facebook figyelmét is felkeltette, a közösségi oldal ezért amellett, hogy maga is tesztelni kezdte az eszközt, mintegy 60 ezer dollárt adományozott a jelenlegi, és a következő, 3.0-s verzió fejlesztésére. A vállalat szoftvertervezési vezetője, Stacy Kerkela szerint a módszer a facebookozók számára is potenciálisan jobb felhasználói élményt jelenthet - a jobban tömörített képek révén csökken az elfogyasztott sávszélesség például és a fotók hamarabb megjelennek. Másfelől a Facebook is jól jár, a hatalmas mennyiségű képet tároló szolgáltatónak is kevesebb tárkapacitásra lesz szüksége és szintén spórolhat a sávszélességgel.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A közösségi oldal egyébként nem először kacérkodik hasonló technológiákkal, korábban a Google által kifejlesztett WebP formátumot is a szárnyai alá vette. Utóbbi képességeivel kapcsolatban ugyanakkor a Mozillának vannak kétségei, amelyekre egy tavaly októberben készült tanulmányban rá is mutatott - eszerint a fájltípus teljesítménye az adott minőségvizsgáló algoritmustól függően változik. A tanulmányt a vállalat most frissítette, ugyanakkor a továbbra is megoszló eredmények miatt úgy véli, még nem vonható le belőle egyértelmű következtetés.

Bár a JPEG gyökerei egészen a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza, máig ez a legnépszerűbb veszteséges képformátum - és valószínűleg még jó ideig az is marad. Hosszútávon ugyanakkor, főleg a mobilinternet rohamos terjedésével elkerülhetetlen lesz a leváltása, hiszen egy teljesen új típus jóval nagyobb méretcsökkenést eredményezhet, mint a néhány százalékos plusz tömörítés.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról