Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 14. 14:31

Érkeznek a fizetős BitTorrent Bundle csomagok

Hamarosan pénzt is kérhetnek BitTorrent Bundle-be csomagolt munkáikért a tartalomtulajdonosok. Hogy egy-egy pakkért mennyit kérnek, az csak rajtuk múlik, az árból azonban a BitTorrent is részesedik.

Monetizálja Bundle névre keresztelt multimédiás csomagjait a BitTorrent. A vállalat tavaly májusban jelentette be saját médiaformátumát: lényegében egy újfajta torrentfájlról van szó, amelyben különböző feltételekkel oldhatók fel tartalmak, legyen szó zenéről, videóról vagy akár képekről.

Hogy ehhez mire van szükség, azt az előadók szabhatják meg, egy album második felét, vagy bónusz zeneszámok elérését például lehetőség van regisztrációhoz kötni, de természetesen ingyenesen is kínálhatók a tartalmak. A megoldás különlegessége, hogy a felhasználói interakciók is magába a médiafájlba integrálódnak, a meghallgatott album például maga lehet a közvetlen hivatkozás a hírlevélhez vagy az előadó egyéb felületeihez.

Ahogy az a kezdeteknél már várható volt, a BitTorrent most fizetős opciót is bevezet, az előadók már árakat is megszabhatnak Bundle-jeikhez, amelyből aztán a cég bizonyos százalékot magának is kihasít. A vállalat eleinte művészek szűk körével szorosan együtt dolgozva hozta létre a csomagokat, tavaly szeptemberben azonban a Bundle for Publishers-szel a tartalmak készítőinek kezébe adta az irányítást: az eszköz segítségével bárki egyszerűen létrehozhat csomagokat. Egyelőre azonban ez a funkció sem teljesen kiforrott, csak korlátozott számú partner számára érhető el.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Noha a BitTorrent víziója egyelőre nem hagyta el túl messzire a tesztfázist, a cég múlt hónapban már egészen figyelemreméltó számokkal állt elő, miszerint a csomagok megjelenése óta összesen több mint 100 millió Bundle-t töltöttek le. Hogy a fizetős konstrukcióban egy-egy pakkért mennyit kérnek, azt az előadók dönthetik majd el, azt viszont még nem tudni, ennek mekkora része marad a vállalat zsebében. A Bundle-ért először ősszel fizethetnek az érdeklődők: a Rapid Eye Studios sorozata, a Children of the Machine lesz az első így elérhető termék. Akinek nagyon megtetszik, akár előre is fizethet a teljes sorozatért.

A műsor producere, Marco Weber szerint legalább 250 ezer felhasználót terveznek így elérni - amennyiben sikerül ennyi nézőt rávenni, hogy 9,95 dollárt kicsengessen az első epizódért, azt hamarosan a következő nyolc is követi majd. A koncepció arra épít, hogy így a nézők valóban csak a nekik tetsző tartalmakért fizetnek majd, kvázi átveszik a "kapuőr" funkciót. Hogy a BitTorrent által elképzelt modell mennyire működőképes idén ősszel derül ki.

a címlapról